Medya
  • 16.5.2020 12:50

Fatih Portakal yerden yere vurduğu imar barışına önce kendi başvurmuş

Portakal'ın çiftliği mercek altında

Fox TV Ana Haber sunucusu Fatih Portakal'ın Seferihisar'daki 8.3 dönümlük çiftlik evindeki 3 kaçak yapı ile ilgili İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından inceleme başlatıldı. Fatih Portakal'ın zamanında eleştirdiği imar barışından yararlandığı çiftlik evinde beyana aykırı imalat tespit edilirse yasal süreç başlatılacak. Bu durumda Portakal'ın yapı kayıt belgesinin iptali söz konusu olacak.

Sözcü Gazetesi yazarı Yılmaz Özdil'in Bodrum'daki kaçak villa skandalının ardından bu kez de Fox TV'nin ana haber sunucusu Fatih Portakal'ın Seferihisar'daki lüks çiftlik evinde 3 kaçak yapısı olduğu ortaya çıktı. Eşi Armağan Portakal ile birlikte Seferihisar'da 8 bin 394 metrekarelik tarla vasfındaki arsayı 2015'te alan Fatih Portakal'ın, hukuksuz bir şekilde 3 kaçak yapı kondurduğu tespit edildi. Portakal, Yılmaz Özdil'in villası için yaptığı gibi çiftliğin tapusunu eşi Armağan Portakal'ın üzerine çıkarttı. Çiftin 'Torlak Çiftliği' adını verdikleri ve 2015 yılında yerleştikleri araziyi telle çevirdiği, sonrasında da açık mutfak ve oturma alanlarında yasalara uygun olmayan şekilde yapılaşmaya gittiği kaydedildi.

YASAYI ELEŞTİRDİ KENDİ DE YARARLANDI

İmar barışı yasası için 2019 yılında sosyal medya hesabından "Deprem gerçekliği yaşayan bu ülkede, hem oy uğruna hem devletin boşalan kasasına para girsin diye imar barışı çıkardılar. Tüm kaçak ve çürük yapıları sözde yasal hale getirdiler. Çıkarlar şimdi buna da yalan derler" ifadelerini kullanan Fatih Portakal'ın eşi Armağan Portakal'ın çiftlik evindeki 3 kaçak yapı için 2018'de e-devlet üzerinden başvuru yaptığı öğrenildi. Portakal çiftlik evine yerleştirdiği yaşam ve atölye binası gibi 3 kaçak yapı için yasa çıktıktan hemen sonra 'Yapı kayıt belgesi' aldı. Yaklaşık 4 milyon lira değerindeki çiftlik içindeki 3 kaçak yapının imar barışı sayesinde yasal hale geldiği belirlendi.


ÇİFTLİK EVİ İNCELENECEK

Basında çıkan haberlerin üzerine harekete geçen İzmir Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri Fatih Portakal'ın Seferihisar'daki çiftliğini mercek altına aldı. Ekipler, Seferihisar'daki lüks çiftlik evini ve eklentilerini yerinde giderek inceleyecek. Ekiplerin çiftlik evinde yapacağı ölçümler ile Armağan Portakal'ın iki yıl önce imar barışı sırasında e-devlet üzerinden beyan ettiği bilgiler karşılaştırılacak ve tutarlılık gösterip göstermediğine bakılacak. Eğer beyana aykırı imalat tespit edilirse yasal süreç başlatılacak. Bu durumda Fatih Portakal'ın yapı kayıt belgesinin iptali söz konusu olabilecek.

HABERİ GÖRÜNCE YÜREĞİM SIZLADI

Armağan Portakal sosyal medya hesabı instagram üzerinden yaptığı yayından haklarında çıkan haberlere cevap verdi. Armağan Portakal yayınında, "Fatih Portakal kaçakçı çıktı diye haberi gördüm. Alnımız ak, sırtımız dik. Hakikaten kanıma dokundu. Yüreğim sızladı" dedi. Tapunun kendi üzerine olduğunu yayınında kabul eden Armağan Portakal, "Evet tapu benim üzerime. Burada işlerim ben yapıyorum. Evimiz 150 metrekare. 2015 yılında yapı kullanım izin belgesini aldık. 2014'te inşaata başladık ve 2015'te bitirdik. Sonra ortak alanımız var. Buraya da kaçak bina deniyor. Ben burada tek başına yaşamıyorum. Yardımcılarımız var. Bir aile de benle kalıyor. Bu bina ortak alan. 49 metrekarelik ortak yapının kullanım izin belgesi var. 2018'de imar barışı çıkınca eklediğimiz yapılar için başvurdum. Fotoğrafları çekip formları doldurdum pek çok insan gibi imar affından yararlanan biriyim. Saklım gizlim yok. Burası bizim atölye binamız. Ahşap bir bina. 36 metrekareı. Buranın imar belgesini aldım. Ayrıca konteynır depomuz var. Ayrıca açık mutfağımız var. Arkada bir depomuz var. Depoya da 2018'de imar ruhsatını aldık" diye konuştu.

İNŞAAT ALANI YÜZDE 5'DEN FAZLA OLMAMALI

İmar Kanunu gereğince imarsız olan tarlalar üzerinde yapılaşmaya izin verilmiyor ancak belli sınırlamalar dahilinde tarlalara inşaat yapılabiliyor. Mevzuata göre; inşaat alanı katsayısının yüzde 5'den fazla olmaması, yapı inşaat alanları toplamının hiçbir koşulda 250 metrekareyi geçmemesi, saçak seviyelerinin zeminden yüksekliğinin 6.5 metreyi ve 2 katını aşmaması gerekiyor. Yola ve parsel sınırlarına 5 metreden fazla yaklaşmamak şartı ile tarlaya ev inşaatı yapılabiliyor.

SABAH GAZETESİ

 

Güncellenme Tarihi : 16.5.2020 13:02

İLGİLİ HABERLER