Gündem
  • 30.5.2009 00:18

FATİH SULTAN MEHMET HAN ÇOK KİTAP OKURDU

GAZİ Üniversitesi öğretim üyesi ve Türk Tarih Kurumu eski Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halacoğlu, “Fatih Sultan Mehmet, çok kitap okuyan bir insandı. Okuduğu kitaplarda öğrendiklerini yaşantısıyla birleştirdi. İstanbul'u fethetmeden önce de çok ayrıntılı olarak hazırlık yaptı. 53 günde İstanbul'u aldı” dedi 

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörlüğü tarafından Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde İstanbul'un Fethi'nin 556'ncı yıldönümü nedeniyle düzenlenen ‘İstanbul'un Fethi’ konulu konferansa Gazi Üniversitesi öğretim üyesi ve Türk Tarih Kurumu eski Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halacoğlu konuşmacı olarak katıldı. 

Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan, öğretim üyeleri ve öğrencilerin izlediği konferansta, Fatih Sultan Mehmet'in çok okuyan bir insan olduğunu belirten Prof. Dr. Halacoğlu, Avrupa'daki zihniyet değişikliğinin, İstanbul'u feth edenlerin ortaya koydukları düşünce, insan haklarına ve insan duygularına olan saygılarından kaynaklandığını belirterek, “Fatih Sultan Mehmet, çok kitap okuyan bir insandı. Okuduğu kitaplarda öğrendiklerini yaşantısıyla birleştirdi. İstanbul'u fethetmeden önce de çok ayrıntılı olarak hazırlık yaptı. 53 günde İstanbul'u aldı. İstanbul'un fethi ile birlikte Avrupa'ya adalet ve hoşgörünün birada bulunabileceğini göstermiştir” dedi. 

Çağların, devletlerin yıkılmasıyla değil, fikirlerin değişmesiyle değiştiğini söyleyen Prof. Dr. Yusuf Halacoğlu, Avrupa'nın fikri hayatının da İstanbul'un fethiyle birlikte değişim gösterdiğini dile getirdi. İstanbul'un fethinin Avrupa'ya özgürlüğü, insan haklarını ve medeniyeti getirdiğini ileri süren Prof. Dr. Halacoğlu, “Batı dünyası hiçbir zaman sahip olmadığı bir düşünceyi Osmanlı ile birlikte, İstanbul'un fethi ile tanımıştır” diye konuştu.

Güncellenme Tarihi : 14.5.2016 21:24

İLGİLİ HABERLER