Spor
  • 11.10.2008 00:16

FATİH TERİM :"TAKIM KAPTANI SERVET OLACAK"

EYÜP TURAN - ERHAN ESEN
İSTANBUL  - Milli Takımlar Teknik Direktörü Fatih Terim, Bosna Hersek maçı öncesinde sakatlıkların fazla olmasının mazeret olmayacağını, kadrodaki yetenekli genç oyunculara çok güvendiğini söyledi.
Milli Takımlar Teknik Direktörü Fatih Terim, Bosna Hersek maçı öncesinde BJK İnönü Stadı'nda bir basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısı yardımcıları Oğuz Çetin ve Metin Tekin ile birlikte üzerinde Türk Bayrağı bulunan tişörtle katılan Terim, "Bir bayrak altında toplanmaya, bu ülkenin hepimizin olduğunu anlamaya ve anlatmaya her zamankinden daha çok ihtiyacımız var. Yarın tribünlere gelen herkes üzerinde bu renkleri, Ay yıldızı taşısın. Çünkü, son günlerde milletçe hep acılarda, kederlerde buluşuyoruz. Gencecik evlatlarımızın cenazelerinde gözyaşları içinde bir araya geliyoruz. Bu defa, futbolun coşkusunda birleşelim istedik. Birbirimize omuz vermeye ne kadar ihtiyaç duyduğumuzu göz yaşı dökmeden, acı çekmeden anlayabilelim. Toplantıya böyle gelmeyi uygun gördük" dedi.
Daha sonra basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Fatih Terim, "Galatasaray'dan size gelen bir teklif oldu mu? Teklif gelirse kabul eder misiniz ?" şeklindeki soruya, "Hepiniz, prensiplerimi, verdiğim sözlere ne kadar sadık olduğumu, bu tip durumlarda hiç konuşmadığı yıllardır biliyorsunuz. Yarın ciddi rakiple maçımız var. İşine sadık duyan her teknik adam gibi ben de bu maça konsantre oldum. Benim dışımda gelişen hiçbir spekülasyonla ilgilenmiyorum" diye cevap verdi.
Bir soru üzerine istatistiklerle çok fazla ilgilenmediğini ifade eden Terim "İstatistikler, her zaman doğruyu söylemez. Hatta istatistik, bazen yalan söylemenin bilimsel yolu da olabilir. Son Avrupa Şampiyonası'na baktığımızda en çok gol atan oyuncumuz Semih'in, Hırvatistan maçındaki penaltıyı da sayacak olursak attığı gol sayısı 4 ve en verimli forvetlerden biri olduğu gerçek. Bunu biz değil yabancılar, herkes söylüyor. İstatistiklere bakıldığında bu turnuvadan önce sadece bir gol atmış. Sözün özü, her şeyin bir ilki vardır. Şimdiye kadar gol atamamış, ilk defa oynayacak oyuncularımın bu istatistiklerle buluşmasını temenni ediyorum ve inanıyorum" diye konuştu.
Terim, yarınki maçta sahaya kaptan olarak kimin çıkacağının sorulması üzerine ise, "Oyuncularımın milli olma sıralamasına baktım önde Servet sonra Volkan var. Yarın oynarsa kaptanımız Servet olacak gözüküyor" ifadelerini kullandı.
Nihat, Tuncay, Hamit, Mehmet Topal, Emre gibi çok önemli oyuncuların sakat olduğuna dikkat çeken Terim, "Bu oyuncular dünyanın tanıdığı önemli oyuncular. Bu oyunculardan bir tekinin sakat olması bile bir takım için handikap olabilir. Teknik heyetin planlarını altüst edebilir. Bizde, onlara eklenen 13-14'ü bulan bir sayı var. Bunu mazeret olarak kabul etmiyorum. Son derece yetenekli gençlerimiz var. Onlara güveniyoruz. Avrupa Şampiyonası'nda da gösterdiğimiz gibi sakatlıklar ne olursa olsun asla pes etmeyen, dayanışma ruhunu kaybetmeyen bir takımız. Eksildikçe büyümeyi de biliyoruz. Yarın akşam da öyle olacak" dedi.
UEFA'nın resmi olarak gönderdiği maç istatistiklerine göre Türk Milli Takımı'nın son 5 maçta, rakiplerindin fiziki olarak hep üstün olduğunu bildiren tecrübeli teknik adam, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türk Milli Takımı, Portekiz, İsviçre, Çek Cumhuriyeti, Hırvatistan ve Almanya maçlarında rakiplerinden fiziksel açıdan hep önde olmuştur. Bu da Türk Milli Takımı'nın fiziksel olarak mükemmel hazırlandığını gösterir. Avrupa Şampiyonası'ndaki ve enternasyonal seviyedeki temponun yüksek olduğu bir gerçek. O tempodan sonra buraya adaptasyonun iyi olması lazım. Oyuncunun kendine dikkat etmesi lazım. Bizdeki en büyük handikap, antrenmanlardaki sakatlık sayası. Bu konuda dünyada en ön sıralardayız. Tempomun yükselmesi, oyun içerisinde darbeye maruz kalma sayısını arttırmaktadır. Yorgunluk bahane olmamalı. Özellikle büyük kulüplerimiz talip olduğu her kupa için bir yorgunluk daha olmalı ki, Türkiye Kupası,UEFA Kupası veya Şampiyonlar Ligi tarihleri baştan belli, herkes ona göre davranmalı ve oynamalıdır. Haftada 3 maç oynamaya hazır olmalıdır ki, taraftarları mutlu etsinler. Oyuncularımın da bu bahaneyi kullanmaması istiyorum. Bunları hep birlikte aşacağız. Bir kimsenin sakat olması, bir kişinin oynamaması demek; diğer oyuncuya tanınan bir fırsat demektir. Bazı oyuncular böyle doğmuştur. Bazı oyuncularımız ilk defa milli olacak. Birilerinin olmaması bazılarının fırsatı olmalıdır. En taze örnek Norveç maçında İbrahim sakatlandı. Gökhan o zaman aldı formayı, oradan beri devam ediyor. Her şeyin bir ilki var"
Bosna Hersek'in daha önce oynadıkları, tanıdıkları bir rakip olduğunu belirten Fatih Terim, "Bizi zorlamış, iyi kadroya sahip bir takım. Teknik adamları daha önce milli takımda görev yapmış, tecrübeli bir meslektaşımız. Bu eleme grubunda bizi ve İspanya'yı favori gösteriyorlar.
Ama artık kolay maç yok. Beçika ile Bosna Hersek de sürpriz yapmak istiyorlar. Bunu yapabilecek güçteler. Geçen ay İstanbul'da Belçika'ya puan kaptırırken, oyunun akmamasından rakibin anti futbola başvurmasından rahatsız olmuştuk. Yarın umarım öyle olmaz. Karşımızda genç, koşan ve mücadele eden bir takım olacak. Beni en çok pozitif futbol adına yapılacak şeyler umutlandırıyor" diye konuştu.
Türk Milli Takımı'nın oyun anlayışında herhangi bir değişiklik olmadığını kaydeden Terim, "Numaralara fazla inancı olan bir teknik adam değilim. 4-4-2 veya 3-5-2 gibi numaralarla işimiz yok. Geçtiğimiz günlerde katıldığı UEFA seminerinde (Terim Felsefesi, Terim'in Takımı, Türk Milli Takımı, Semih'in golü, Nihat'ın golü) gibi görüntülerin gösterilmesi bizi gururlandırdı. Muhakkak, seyircilerimizin sabrı çok önemli. Hatta bunun prensip haline gelmesi lazım. Seyircimiz bunu yapabilecek kapasitede. Kulüp takımlarında bazı oyuncularımızın seyircinin tepkisinden etkilendiği gerçek. Seyredene zevk veren bir futbol seyrettirmek istiyoruz. Zaman zaman istediklerimiz olmuyor. Bir 11'den 6 ki lması bile bir takım için hşiup olabilir. Teknik heyetin planlar olmuyor. Bunları mazeret olarak kabul etmiyoruz. Oyunumuzu etkiliyor. Felsefemiz değişmemiştir. Seyircilere büyük iş düşüyor. Bugün en çok birleşmeye en çok ihtiyaç duyduğumuz bir dönem. Bosna takımına baktığınız zaman bu grup su götürür. Galibiyetlerde avantaj sağlayacağı açık. Karşımızda 3-5-2 oynayan bir takım bulacağız. Bunu iyi oynayan, sabırlı oynayan ani atağa kalkan bir Bosna var" ifadelerini kullandı.
Terim, Werder Bremen'de forma giyen gurbetçi futbolcu Mesut Özil ile ilgili olarak ise, "Mesut bizden süre istedi. Alman Ümit Milli Takımı'na sözü olduğunu, Fransa ile oynayacakları grup maçında oynaması gerektiğini ifade etti. A Milli Takım tercihini yapması için önünde zaman var. Alman basını bu tercihi yapmış gibi gözüküyor. Böyle gösterdiler, temennileri bu yönde. Biz Alman basınında çıkan haberlere değil, Mesut'un bize söylediklerine inanıyoruz" diye konuştu.
"Önemli maçlar öncesinde hakkındaki transfer iddiaları yıpratma politikası olabilir mi?" sorusuna ise Fatih Terim, "Öyle düşünmek istemiyorum. Pozitif bakmak istiyorum. Bu takım, hepimizin takımıdır. Bu sefer takımımız herhangi bir spekülasyon yönünden rahat. Onları konuşacak çok zamanımız var. Bosna Hersek maçını düşünelim, ardından da Estonya maçına hazırlanalım. Bardağın dolu tarafını görmek daha güzel" cevabını verdi.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:32

İLGİLİ HABERLER