Gündem
  • 19.3.2008 16:51

FAY BÖLÜCÜBAŞININ HEMEN ALTINDA KIRILACAK!..

SAKARYA Üniversitesi'nde düzenlenen ‘1'inci Ulusal Doğal Afetler ve Yerbilimleri Sempozyumu'nda konuşan Türkiye Jeofizik Mühendisleri Derneği Başkanı ve İstanbul Teknik üniversitesi ögretim görevlisi Prof.Dr. Ahmet Ercan, İmralı adasının da içerisinde bulunduğu Gemlik Körfezi'nde 6.3 büyüklüğünde bir depremin kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Prof.Dr. Adapazarı'ndaki sempozyum öncesinde gazetecilerin Marmara Denizi'nde 4.8 büyüklüğündeki depremle ilgili olarak sorularını yanıtladı. Prof.Dr. Ahmet Ercan, Gemlik Körfezi'nde depremin sürpriz olmayacağını belirterek şunları söyledi:

“İmralı, Bozburun, Mudanya üçgeninde yani Gemlik Körfezi'nin içi bir depreme uygun. Burada yerden odaklı bir deprem sürpriz olmaz. Ancak, deprem büyük de olmaz. Büyüklük Türkiye'de yıkıcılıkla değerlendirildiğinden dolayı bölgede beklediğimiz depremin büyüklüğü 6.2. ve 6.3 dolayında olabilir. Çok sükür ki İmrallı yerleşim alanı değil.”

Prof.Dr. Ahmet Ercan, bir gazetecinin ömür boyu hapis cezasına mahkum edilen bölücübaşı Abdullah Öcalan'ı kast ederek, “Misafir var” sözü üzerine “Evet o AB’nin misafiri” dedi. 

Prof.Dr. Ahmet Ercan, 2015 yılına kadar İstanbul'da yıkıcı deprem beklemediğini belirterek şunları dedi:

“İstanbul için ben ‘1999 yılında 2007 yılına kadar büyük deprem yok' diye söylemiştim. 2007 yılına kadar deprem olmadı. 2007'den sonra ne olacak diye sorduklarında 2015 yılına kadar deprem olmayacak. Ancak, korkutucu depremler olacak demistim. Bu 4.8'lik deprem korkucu depremlerden biri. İstanbul için yıkıcı depremsiz 7 yılın geçecegi kanaatındayım” dedi.

Sakarya Üniversitesi'nde başlayan ve 22 Mart tarihine kadar sürecek sempozyumun ilk gün programına, Sakarya Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Rıza Güven ve Prof.Dr. Muzaffer Elmas, Boğaziçi üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof.Dr. Gülay Altay, Sakarya Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof.Dr. Hasan Arman, Adapazarı Mezkez Belediye Başkanı Süleyman Dişli, Serdivan Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu ve aralarında Prof.Dr. Ahmet Ercan’ın da bulunduğu deprem konusunda uzman akademisyenler katıldı.

Açılış konuşmalarında söz alan Prof. Dr. Hasan Arman, depremin Türkiye gerçeği olduğunu vurgularken, “Deprem, sel baskını, toprak kayması, gibi ani gelişen doğal olaylar ‘doğal afet’ olarak adlandırılmakta olup ülkemizin ve dünyanın birçok yerinde önemli can ve mal kaybına neden olmaktadır. Deprem, Sakarya için ciddi doğal risk oluşturmaktadır. Bu riskin uzun ve kısa vadede değerlendirilmesi, gerekli önlemlerin alınması ve toplumsal bilincin mutlaka oluşturuması gerekmektedir” dedi.

ÇOK KATLI BİNALAR GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

Sakarya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Muzaffer Elmas ise, aralıklarla Türkiye'de depremler görüldüğünü belirterek, çok katlı binaların gözden geçirilmesi gerektiğini anlattı. Adapazarı Büyükşehir Belediye Başkanı Süleyman Dişli de depremden gerekli dersi çıkardıklarını, belediye olarak depreme dayanıklı konutlar yaptıklarını söyledi. Başkan Dişli ayrıca, dünyada sadece 4 tane bulunan ‘Deprem Müzesi'ni 17 Ağustos'taki felaketin unutulmaması için açtıklarını vurguladı.

MARMARA DENİZİ DÜNYANIN DİKKATİNİ TOPLADI

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gülay Altay, dünyanın gözünün Marmara Denizi’nde olduğunu anlatırken, şunları söyledi:

“Şu anda depremi tahmin edebilme imkanımız yok. Marmara Denizi, şu anda sadece Türkiye'nin değil, dünyanın da dikkatini toplamış olduğu, araştırmalar yapmak üzere bir odak noktası olarak seçtiği en önemli bölge. Depremde uzmanlık çok önemlidir. Bu nedenle bu alanda çalışan kişilerin görüşlerine değer vermek gerekir. İlk deprem olduğunda sorulara pratik cevaplar verilmelidir. Toplum, son durumu belirleninceye, değerlendirmeler yapılıncaya kadar beklemek lüksüne sahip değil. Kurum olarak olan bir depremin bilgilerini ulaştırmaya çalışıyoruz. Depremle ilgili çalışmalarımız sürüyor.”

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 12:57

İLGİLİ HABERLER