Spor
  • 30.12.2011 17:12

FEDERASYONDAN UEFA SKANDALI!..

Şike yapana küme düşme cezası getiren 58. maddeyi değiştirmek üzere harekete geçen Mehmet Ali Aydınlar Başkanılğı'ndaki Futbol Federasyonu'nun çok büyük bir skandalı daha ortaya çıktı.
Genel Kurulu toplarken medyaya "şikeye küme düşme cezasını kaldırmak için UEFA'ya haber verdik.Onlardan görüş aldık.O görüşten sonra böyle karara vardık" diyen federasyonun, yalan söylediği ortaya çıktı.
Şikeye küme düşürme cezasının kaldırılması konusunda UEFA'nın hiçbir bilgisinin olmadığı belirlendi.Böyle bir kararı hiçbir şekilde onaylamacağını belirtilen UEFA'nın Federasyonun aldığı kararı da medyadan öğrendiği ortaya çıktı.

Şike ve teşvik eylemine karışan kulüplerin bir defaya mahsus küme düşmemesinin görüşüleceği olağanüstü genel kurul kararının sürpriz bir şekilde alındığı ortaya çıktı.
Rutin İcra Kurulu toplantısının yapılacağı çarşamba günü tüm yönetim kurulu üyelerini telefonla aratan Aydınlar’ın, “Önemli konular var. Hepinizin burada olmasını istiyorum” talimatı verdiği öğrenildi.
İstanbul dışında bulunan üyelerin ilk uçakla federasyona gelmelerini isteyen Aydınlar, toplantı başladıktan sonra gündemde olmamasına karşın, “Olağanüstü genel kurul çağrısı yapacağız” şeklinde konuşunca kısa süreli bir şaşkınlık yaşandı.
Federasyon Başkanı, “Bu işi daha fazla sürüncemede bırakmak Türk futbolunu yıpratıyor. Kulüplerin böyle bir teklifi var. Ancak onların olağanüstü genel kurul çağrısı yapması zaman alacak. Tarihi biz belirleyelim, kararı delegeler versin” teklifini sundu. Toplantıya katılan Baş Hukuk Müşaviri İlhan Helvacı da çağrının yerinde olduğu konusunda görüş verince Aydınlar’ın önerisi oy birliği ile kabul edildi.
26 Ocak’ta Ankara’da yapılacak genel kurul tek gündem maddesiyle toplanacak. Şike ve teşvik eylemine karışan kulüplerin bir defaya mahsus olmak üzere bu sezon küme düşürülmemesi yolunda hazırlanacak önergeyi Kulüpler Birliği Vakfı üstlenecek. Böylece daha önce “Sezon devam ederken 58. maddenin değiştirilmesine izin vermem” diyen federasyon başkanı da sözünü tutmuş sayılacak. Ancak genel kurula verilecek önerge konusunda federasyon hukukçuları ile Kulüpler Birliği ortak bir metin üzerinde uzlaşacak.
Edinilen bilgiye göre hazırlanacak önergede, “3 Temmuz’da başlayan ve yargıya intikal eden şike davasında suçlu görülen kulüpler bir defaya mahsus küme düşürülmez” ifadelerinin yer alacağı, kabul edilmesi halinde 2011-12 sezonunun halen Süper Lig‘de mücadele eden takımlarla tamamlanacağı vurgulandı.
Bu arada adı şike soruşturmasıyla anılan kulüplerin genel kurulda oy kullanıp kullanmayacağı konusunun Kulüpler Birliği Vakfı’nın yapacağı toplantıda değerlendirileceği, prensip olarak oylama dışında kalma düşüncesinin ağır bastığı ileri sürüldü.
Futbol Federasyonu tarafından 2012-13 sezonundan itibaren uygulanmak üzere disiplin talimatının 58. maddesi yeniden düzenlenecek. Mevcut talimatta şike ve teşvik primi ile girişimde bulunan kulüplere küme düşme cezası verilmesi öngörülürken, yeni düzenlemede sadece şike yaptığı saptanan kulüpler bir alt lige indirilecek. Teşvik primi veren veya girişimde bulunduğu belirlenenlere ise sezona eksi puanla başlama cezası kesilecek.

UEFA habersiz
Olağanüstü genel kurul çağrısının UEFA’dan onay alınarak yapıldığı yolundaki iddiaların doğru olmadığı bildirildi. Üst düzey bir federasyon yöneticisi, soruşturmanın başından beri UEFA ile bilgi alış verişi içinde olduklarını ancak, 26 Ocak’daki genel kurul için görüş sorulmadığını, işlemin tamamen TFF’nin iç işleyişi ile ilgili olduğunu kaydetti.

Güncellenme Tarihi : 23.3.2016 11:00

İLGİLİ HABERLER