Eğitim
  • 24.2.2006 11:17

FEN DERSİNDE ZORLANAN KIZLARA İYİ HABER

ANKARA - Akademisyenlerin yaratılış teorisinin çıkarılmasını istemeleriyle gündeme gelen fen bilgisi dersi programı yenilendi. 'Fen ve Teknoloji' adını alan dersin ilköğretim dördüncü ve beşinci sınıf müfredatında kız öğrencilerin bu dersi daha iyi öğrenmeleri için değişiklikler yapıldı.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) yaptığı araştırmanın sonucunda kız öğrencilerin fen dersini anlamakta güçlük çektiği tespit edildi ve bu dersin öğretim tekniklerinin kızların lehine değiştirilmesine karar verildi.

İlgi alanları farklı
MEB'in yaptığı araştırmada, kız ve erkek öğrencilerin bazı fen konularındaki başarıları göz önüne alındığında, erkek öğrencilerin daha başarılı olduğu ortaya çıktı. Bu durumun nedeninin kız ve erkek öğrencilerin ders konularındaki deneyim ve tutumlarıyla ilgili olduğu anlaşıldı. Araştırmaya göre; erkek ve kız çocuklarına fen başarılarını etkileyecek oranda farklı oyuncaklar ve farklı ilgi alanları sunuluyor.
Bu farklılık da kız öğrencilerde erkek öğrencilere göre bazı fen konularında (elektrik, mekanik vb.) deneyim ve pozitif tutum eksikliğine yol açıyor. Birçok kız öğrenci, fen konularını kendi deneyimlerinin dışında görüyor ve fen alanındaki bilgi ve anlayışları gelecekte çok az kullanacaklarını düşünüyor.
Değiştirilen program uygulanırken, kız ve erkek öğrencilere eşit oranda fen deneyimi edinme imkânı yaratılacak. Bu amaçla tüm fen ve teknoloji öğretmenleri şu kurallara uyacak:
Kullanılan materyallerde fen ve teknoloji alanında çalışan ve geliştiren erkek figürleri ile aynı oranda kadın figürleri de olacak.
Sınıf ortamında ve ders kitaplarındaki anlatımda ve yapılan tasvirlerde kadın ve erkeklere eşit ölçüde yer verilecek.
Öğretmenler sınıf içi ve dışı etkinliklerde kız ve erkek öğrencilere eşit söz hakkı tanıyacak.
Kızların aleyhine olan deneyim ve pozitif tutum eksikliğinin, veli ve öğretmenlerin yardımıyla evde ve okulda giderilmesi için çaba gösterilecek ve fırsatlar oluşturulacak.

(radikal)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 09:56

İLGİLİ HABERLER