Sağlık
  • 27.5.2005 00:33

'FENİLKETONÜRİ' HAKKINDA BİLGİNİZ VAR MI?

Kalıtsal bir kan hastalığı olan ve zeka geriliğine yol açan Fenilketonüri hastalığının, bebeğin topuğundan alınan bir damla kanla teşhis edilebildiği, ailelerin bu konuda yeterince duyarlı olmadıkları bildirildi.


Avrupa ülkelerinde her 30 bin doğumda bir, Türkiye'de ise her 3-4 bin doğumda bir görülen Fenilketonüri hastalığında, akraba evliliklerinin de önemli etken oluşturduğunu kaydeden Erzurum İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Muhammet Örnek, erken tanı konduğu sürece Fenilketonüri hastalığının tamamen tedavi edilebildiğini kaydetti. Yaptığı yazılı açıklama ile aileleri uyaran Dr. Örnek, "Bebeğinizin sağlığı için bir damla kanı esirgemeyin. Bebek, doğumundan itibaren 48-72 saat süreyle anne sütüyle beslendikten sonra topuğundan bir damla kan alınıyor. Bu hizmet, tüm sağlık ocaklarımızda ücretsiz olarak verilmektedir. Sağlık ocağı ebeleri de gebe takibinde bu konuyu anne adaylarına tek tek dile getirmekte ve yönlendirici olmaktadır" dedi.


Zeka geriliğine neden olan bu hastalığın erken tanı ile tamamen tedavi edildiğini ve bu amaçla özel mamalar kullanıldığını söyleyen Dr. Örnek, hastalığın ilk aylarda hiçbir belirti vermediğini, 3. ve 6. aylardan sonra bebeğin, oturma, yürüme, konuşma gibi becerileri kazanamadığının görüldüğünü belirtti.

Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 12:12

İLGİLİ HABERLER