Gündem
  • 29.5.2013 00:49

Fethullah Gülen'den Demirel'e telefon!..

Demirel ile aralarında soğukluk olduğu öne sürülen Fethullah Gülen, telefonla arayarak Demirel'e başsağlığı diledi...

Demirel'in oturması nedeniyle Güniz Sokak Türk siyasi literatüründe önemli bir yer edindi. Demirel, 12 Mart muhtırası ile 1980 askeri darbesinin ardından sıkıntılı günlerini bu evde geçirdi. Yanında hep eşi Nazmiye Demirel vardı. Evin kapısı ise her dönemde, misafirlere açıktı. Güniz sokak ve Demirel'in evi, merkez sağ siyasetin adeta sembolüydü.

Bu ev, bugün ise bir taziye evine dönüştü. Evin girişine Nazmiye Demirel'in bir yağlı boya tablosu kondu. Taziye ziyaretleri devlet geleneklerine uygun olarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, saat 11.30'da yaptığı taziye ziyaretiyle başladı.

Demirel bitkindi
Taziye nedeniyle aralarında çok sayıda eski bakanın bulunduğu ziyaretçiler, evin kapısı önünde sıra oluşturdu. Demirel'in rahatsızlığı nedeniyle ziyaretçilerin ellerine dezenfektan sıkılırken, Demirel de konuklarıyla tokalaşmadı. Demirel'in, taziye ziyaretleri sırasında oldukça bitkin olduğu görüldü.

Komutanlar tam kadro geldi
Taziye nedeniyle merkez solda ve sağda siyaset yapan çok sayıda isimle eski bakanlar, Güniz Sokak'a akın etti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Demirel'i telefonla arayarak üzüntülerini iletirken, Meclis Başkanı Cemil Çiçek öğleden sonra ziyarette bulundu. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel de, kara, deniz ve hava kuvvet komutanları ile birlikte Demirel'i ziyaret etti. Genelkurmay Başkanı Özel ile Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu aynı araçla geldi. Protokolü, evin kapısı önünde Demirel'in özel doktoru Aylin Cesur karşılayıp uğurladı.

Siyasi yelpaze ordaydı
Demirel'i ziyaret edenler arasında eski Meclis başkanları İsmet Sezgin, Hikmet Çetin, Köksal Toptan, eski bakanlar Gökber Ergenekon, Sümer Oral, Namık Kemal Zeybek, Hasan Ekinci, Ali Şevki Erek, Hikmet Sami Türk, Nevzat Ercan, Yaşar Okuyan dikkati çekti. Eski DSP Genel Başkanı Zeki Sözer, DSP Genel Başkanı Masum Türker, DP Genel Başkanı Gültekin Uysal, Eski Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz ile çok sayıda eski milletvekili dikkat çekti. Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da taziye ziyaretine geldi.

Fethullah Gülen aradı
Demirel'i başsağlığı için arayan sürpriz isimlerden biri de, Nur Cemaati'nin önemli isimlerinden ABD'de yaşayan Fethullah Gülen oldu. Gülen, Demirel'i telefonla arayarak başsağlığı dileklerini iletti. Demirel'e çok yakın isimlerden biri olan Mehmet Haberal'ın yargılanması sürecindeki gelişmeler nedeniyle Demirel ile cemaat arasında soğukluk oluştuğu iddia edilmişti.

Masada Kuran vardı
Gül'ün, Demirel'e yaptığı taziye ziyaretinin fotoğraflarına, Cumhurbaşkanlığı'nın internet sitesinde yer verildi. Siteye konulan fotoğraflarda, Demirel'in masasının üzerindeki kitapların arasında Kuran-ı Kerim ve Açıklamalı Meali'nin bulunması da dikkat çekti.

Gelişmeleri izlemeye mecburum
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, taziye ziyaretinin ardından Nazmiye Demirel için açılan taziye defterine duygularını yazdı. Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:
"Beraber bedel ödediler ama demokrasi ve özgürlük için yılmadılar, mücadelelerini sürdürüyorlar. Süleyman Bey olayları, gelişmeleri yakından izliyor. Kendisine bu konuda 'Gelişmeleri izliyor musunuz' diye sorduğumda, 'Buna mecburum' dedi. Çünkü hala Türkiye ile ilgili sorumluluk sahibi bir kişi olduğuna inanıyor. Biz de öyle inanıyoruz. Kendisi sorumluluğunun bilincinde olan bir Cumhurbaşkanı."

Bahçeli cenaze namazına katılacak
MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman ile MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da taziye ziyaretinde bulundu. Eski cumhurbaşkanı Demirel'e MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin taziye dileklerini ilettiğini belirten Büyükataman, Bahçeli'nin Nazmiye Demirel'in cenaze törenine katılmak üzere Isparta'ya gideceğini, bu nedenle perşembe günü yapılacak MYK toplantısının iptal edilmesine karar verildiğini söyledi.

Güler yeniden geldi
Önceki gece vefatın ardından Demirel'i ziyaret eden İçişleri Bakanı Muammer Güler, dün de taziyeye geldi. BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ile Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak da Demirel'e taziye ziyaretinde bulundu.

MİLLİYET GAZETESİ
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 14:55

İLGİLİ HABERLER