Ekonomi
  • 15.5.2019 16:45

FETÖ’cülerin “Sanayi Üretimi” oyunu deşifre oldu!

Bir süredir, “sözde beklentileri” açıklayan FETÖ güdümlü analistlerin “algı operasyonları”nı gözler önüne seren Yeniakit.com.tr, “cari açık tezgâhı”ndan sonra, yeni FETÖ tarafından hazırlanan “sanayi üretimi tezgâhını” da ifşa ediyor.

“FETÖ güdümlü analistler” “beklentilerin” Mart 2019 cari açığının en az 1 milyar dolar olacağını işaret ettiğini öne sürmüş ancak gerçekleşme bunun neredeyse yarısı kadar, 590 milyon dolar olmuştu. Aynı tezgâh, sanayi üretimine dair “sözde beklentiler” konusunda da kendisini gösterdi. FETÖ güdümlü analistler, Mart ayı sanayi üretiminin yüzde 4 oranında düşeceğini öne sürmüşlerdi ama üretim yüzde 2.1 arttı. Ekonomist Sedat Yılmaz, “Bu nasıl tahmin, insan apışıp kalıyor!” dedi.

Ekonomi yönetiminden yetkililerden ise çarpıcı değerlendirmeler geldi: “Bu suçüstü durumudur! FETÖ analistleri son gelişmelerle deşifre olmuştur. Güvenlik birimleri, bu konudaki yakın takibini sürdürüyor!”

Ekonomi yönetiminin önemli isimleri, yeniakit.com.tr’ye yaptıkları değerlendirmelerde, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları, FETÖ, CIA ve içerideki “uzantıları” üzerinden gerçekleştirilen algı operasyonunu rakamlarıyla ortaya koydular.

Analistler böyle oyuna geliyor! FETÖ’nün “cari açık” oyunu deşifre oldu

Önce cari açık sonra sanayi üretimi, sözde beklentiler ve açık gerçekler

Değerlendirmelerde şu tespitler öne çıktı:

“Türkiye ekonomisine yönelik ‘algı operasyonları’nı yönlendiren “FETÖ güdümlü analistler” aracılığıyla “beklentilerin” Mart 2019 cari açığının en az 1 milyar dolar olacağı yalanını yayılmıştı ancak gerçekleşme bunun neredeyse yarısı kadar 590 milyon dolar oldu. Aynı tezgâh, sanayi üretimine dair sözde “beklentiler” konusunda da kendisini gösterdi. FETÖ güdümlü analistler, Mart ayı sanayi üretiminin bir önceki aya göre yüzde 4 oranında düşeceğini öne sürmüşlerdi ama gerçekleşme yüzde 2.1 olarak gerçekleşti.

Suçüstü!..

Uzmanlar, ortadaki akıl almaz “beklenti yanılmalarının” ekonomiye yönelik “sabotajları, algı operasyonlarını” gözler önüne serdiğini ve sözde “beklenti”leri yayanların “suç üstü” durumuna düştüklerini belirtiyorlar.

Bu kadar yanılma olmaz

Konuyu Analiz’deki yazısında değerlendiren Ekonomist Sedat Yılmaz, rakamlarda bu kadar büyük yanılmalar olmasına dikkat çekerek, “Bir tahmin hadi yüzde 5, yüzde 10 sapabilir ama yarı yarıya bir yanılma da olmaz. Hatta gerekçesi bile kabul edilmez.
590 milyon dolarlık rakam, aylık cari açık. Yıllıkta da 12,8 milyar dolara düşmüş.. Yeni yıl sanayi üretimi açısından düzelmenin işaretleriyle başladı. 2019 Ocak’ta yıllık 7.4 gerileyen sanayi üretimi, aylık bazda yüzde 1 arttı ve yeni yıl ile birlikte sanayi üretiminde bir çıkış başladı. Dün açıklanan Mart verisiyle bir önceki aya göre yüzde 100’lük bir iyileşme gündeme geldi.”

İnsan apışıp kalıyor!..

Yılmaz, “ekonomiye suikast”a işaret eden şu satırlarıyla da dikkat çekti:

“Bu noktada asıl beklentileri anlamak mümkün olmuyor. Mesela, bu ay takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi yüzde 2,2 ekside gelmiş, beklenti eksi yüzde 4. Aynı konuyu cari açık konusundaki yazımda da ele almıştım. 1 Milyar dolarlık açık beklentisi, 590 milyon dolar gelince ağzım açık kalmıştı yani, yüzde 50’ye yakın bir bir tahmin sapması. İnsan apışıp kalıyor. Sanayi üretiminde de aynı sapma oldu. Hem de oran yine aynı; yüzde 50!.. Sanayi üretimi yıllık bazda yüzde 4 daralacak diye öngörüde bulunuyorsunuz. Gelen rakamlar tam tamına yarı yarıya, yüzde 2.2. Yani yorumcular veya bu işi inceleyenler, Ocak’ta başlayan, Şubat’ta iyice belirginleşen dipten dönmeyi göremiyorlar mı, ona şaşırıyorum. İşte Mart ayında da sanayi üretimi aylık bazda artı olarak hem de bir önceki ayın 2 katı nispetinde geldi. Demek istediğim, hiçbir şeye bakmasanız, sadece endeksteki eğriyi takip etseniz yine bu tahmini yapmazsınız.”

 Serkan Çelik  Yeniakit.com.tr

Güncellenme Tarihi : 15.5.2019 16:47

İLGİLİ HABERLER