Medya
  • 30.7.2022 20:12

FETÖ darbesinin CIA elemanı Henri Barkey: O gece tanınmış bir Türk gazeteciyle birlikteydim

CIA elemanı Henri Barkey: O gece tanınmış bir Türk gazeteciyle birlikteydim

Osman Kavala ile darbe girişiminden 3 gün sonra yemek yediği iddia edilen eski CIA danışmanı Henri Barkey “Ben o gece tanınmış bir Türk gazeteciyle yemekteydim ama Türkiye’deki durum göz önüne alındığında bu kişinin kim olduğunu açıklamam doğru değil diye düşünüyorum" dedi.

Osman Kavala hakkında Gezi eylemleri haricinde “casusluk” suçlamasıyla düzenlenen iddianamede eski CIA danışmanı Henri Barkey’le yemek yemesi de yer almıştı.

İddianamede yemekle ilgili şu satırlar yer almıştı:

“Mehmet Osman Kavala’nın, darbe girişiminde hemen sonra 18 Temmuz 2016 tarihinde şüpheli Henri J. Barkey ve Splendid Otel’deki toplantıya katılan Sylvia Tiryaki, Marwa Daoudy ile Beyoğlu İlçesi’ndeki Karaköy Lokantası’nda akşam yemeğinde görüştükleri, sonrasında da şüpheli Henri J. Barkey’in yurtdışına çıktığı tespit edilmiştir.”

Kavala hakkındaki iddiaların yeniden gündeme gelmesinin ardından, iddianamede “casusluk” suçlamasına delil olarak gösterilen yemeğe ilişkin Barkey’den açıklama geldi.

‘TANINMIŞ TÜRK GAZETECİ…’

Gerçek Gündem’den Sami Menteş’e konuşan Barkey, iddianameye konu olan yemekte Osman Kavala’yla birlikte olmadığını öne sürdü.

Barkey, yemekle ilgili “Ben o gece tanınmış bir Türk gazeteciyle yemekteydim ama Türkiye’deki durum göz önüne alındığında bu kişinin kim olduğunu açıklamam doğru değil diye düşünüyorum. Bu yüzden ve açıkçası haksız ve uydurulmuş ayak oyunlarının bir parçası olmayı ret ettiğimden şimdiye kadar açıklamadım; kendisi isterse yapabilir tabii.” dedi.

‘AYAKÜSTÜ BİRKAÇ DAKİKA KONUŞTUK SONRA KENDİ MASAMA GEÇTİM’

“Ama öte yandan da Osman Kavala’nın beş senedir tutuklu olması ve o akşamki karşılaşmamız nedeniyle beraat ettikten sonra hapiste tutulması için sebep gösterilmesi esef vericidir” diyen Henri Barkey, o gece yaşananlara ilişkin şu iddialarda bulundu:

“Ben o gece lokantaya geldiğimde Osman Bey birkaç Avrupalıyla yemek yiyordu. Tanışıklığımız olduğundan, ayaküstü birkaç dakika konuştuk. Sonra da kendi masama geçtim.

O gece aynı lokantada başka bir masada yemekte olan, benimle o haftaki konferansa katılmış Sylvia ve Marwa’nin adlarının bile iddianameye yazılıp (belli ki o gece lokantada olan kişiler araştırılmış) benim asıl yemek yediğim kişinin belirtilmemesi fazlasıyla ilginç bir durum.”

Henri Barkey, konuyla ilgili daha fazla detaya girmek istemediğini belirterek, “Hissettiğim sorumluluk nedeniyle sadece bu kadar söylemek istiyorum” dedi.

Güncellenme Tarihi : 1.8.2022 00:32

İLGİLİ HABERLER