Gündem
  • 11.5.2022 11:06

FETÖ-sever Mehmet Öz Cumhurbaşkanlığı seçiminde bakın kime oy vermiş

Eski ABD Dışişleri Bakanı Pompeo: Dr. Öz’ün Türk hükümetiyle ilişkisini öğrenmeliyiz

ABD’de Cumhuriyetçi Parti’den Senato’ya aday olan ve eski Başkan Donald Trump’ın da desteğini arkasına alan Dr. Mehmet Öz’le ilgili tartışmalar sürüyor. Eski Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, son açıklamasında Mehmet Öz’ün Türkiye’yle ilişkilerini sorguladı.

ABD’de Donald Trump’ın başkanlığı döneminde Dışişleri Bakanı olan Mike Pompeo, Pennsylvania'dan Senato’ya aday olan ve Trump’ın da desteğini alan Dr. Mehmet Öz'ün Türkiye'yle ilişkilerinin soru işareti yarattığını söyledi. Eski Dışişleri Bakanı, bir basın toplantısında yaptığı açıklamada “Belki bütün bunlar masumca ama Pennsylvania halkı ve Amerikalılar, ABD Senatosu'nda önemli ulusal konularda oy verecek bu kişinin Türk hükümetiyle ilişkisinin boyutunu öğrenmeli” dedi.

Pennsylvania'da Dr. Öz'e karşı Cumhuriyetçi Parti'deki rakibi David McCormick'i destekleyen Pompeo, daha önce “vatansever bir Amerikalı muhafazakar” tarafından temsil edilen eyalette “en uygun adayın” desteklenmesi gerektiğini ifade etti. Pompeo, Dr. Öz'ün Türkiye hükümetiyle var olduğu söylenen ilişkisinin soru işaretleri yarattığını ve asıl önceliğinin ABD'nin çıkarları olmayabileceği yorumunda bulundu.

ÖZ’ÜN KAMPANYASINDAN TEPKİ: YABANCI DÜŞMANLIĞI

Dr. Öz'ün kampanya direktörü Brittany Yanick ise Business Insider'a yaptığı açıklamada, Pompeo'nun yorumlarını “yabancı düşmanlığı” olarak niteledi. Yanick, çifte vatandaş olan Mehmet Öz'ün ABD Senatosu'na seçilmesi halinde Türk vatandaşlığından ayrılacağını söylediğini hatırlattı.

Donald Trump'ın geçen cuma günü Mehmet Öz'le Pennsylvania'da düzenlediği seçim mitinginde de sahneye çıkan Öz, yuhalamalarla karşılaşmıştı. ABD basını, Dr. Öz'ün Türk ve Müslüman kimliğinin, Pennsylvanialı olmamasının ve tıp alandaki tartışmalı açıklamalarının Cumhuriyetçi Parti'de itirazlara yol açtığına dikkat çekiyor.

Öz'ün 2018'de ABD'de düzenlenen Senato seçimlerinde değil de Türkiye'deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullanması da eleştirilere yol açıyor.

Pompeo, dışişleri bakanı olduğu dönemde bölgesel konularda Türkiye'ye sert eleştiriler yönelten bir isimdi.

‘ERDOĞAN’A KARŞI İNCE’Yİ DESTEKLEDİ’

Öz’ün kampanya sözcüsü Brittany Yanick, Öz’ün fotoğrafının gerçek olduğunu ve 2018 seçimlerinde oy kullandığını doğruladı. Yanick’e göre Öz, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a karşı muhalefet adayı Muharrem İnce’ye oy verdi. Yanick, Öz’ün oy kullanmasının “siyasi katılım” anlamına geldiği suçlamalarını ise reddetti.

Türkiye’deki oylama kayıtlarına göre, Öz, ilk kez 2018 yılında cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullandı. Kampanya sözcüsü Yanick, Öz’ün 2018 seçimlerinde oy kullanmayı planlamadığını, ancak konsoloslukta “Türkiye’deki Suriyeli mülteciler adına insani yardım çalışmalarını” tartışırken oy kullanmaya karar verdiğini söyledi.

ABD, Öz’ün Türk vatandaşlığını tartışırken, ABD merkezli ABC News’in danıştığı güvenlik uzmanları, her ne kadar NATO müttefiki Türkiye ile olan bağların Rusya ve Çin gibi bir etki yapmayacağını söylese de son dönemde Cumhurbaşkanı Erdoğan nedeniyle Türkiye’nin durumuna dikkat çekti. Başkan Trump’ın eski Ulusal İstihbarat Direktörü Richard Grenell, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın muhalif sesleri susturmak için ‘otoriter bir tavır’ aldığına dikkat çekerken, Öz’ün davranışlarını ise otoriterliğe karşı mücadelede bir değer olarak nitelendirdi.

ABD’nin eski Başkanı Donald Trump, daha önce yaptığı açıklamalarda Dr. Öz’ü desteklediğini duyurmuştu. Ancak yine de parti içerisinde Öz’ün adaylığı krize yol açmış durumda. Türkiye ile olan bağlantıları hedef alınmaya devam ediyor. Öz eğer seçilirse Türk vatandaşlığından çıkacağını da açıklamıştı.

THY İLE REKLAMI KRİZE NEDEN OLDU

Ohio’da doğup büyüyen Öz, Alzheimer hastalığı olan annesine Türkiye’de bakmak için ABD-Türkiye ikili vatandaşlığını sürdürdüğünü söylemişti. Ayrıca 1980’lerin başında Türkiye’de askere gittiğini ve burada gayrimenkullerinin bulunduğunu açıklamıştı. Öz’ün ayrıca, Türk Hava Yolları ile de bir anlaşması bulunuyor.

Halkla ilişkiler firması Golin/Harris’in 2015 FARA dosyasına göre, Dr. Öz’ün yüzde 49.12’si Türk hükümetine ait olan Türk Havayolları’nın tanıtım videolarında yer alması da ABD’de başka bir kriz konusu.

Güncellenme Tarihi : 11.5.2022 12:12

İLGİLİ HABERLER