Gündem
  • 23.1.2020 10:54

FETÖ'nün CIA ayağı Özbek Enver Altaylı Ülkücü cümiaya nasıl sızdı?

İŞTE FETÖ'NÜN KARA KUTUSU ENVER ALTAYLI:

-Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un danışmanlığını yaptı. Özal döneminde Afganistan'da çalıştı. General Raşid Dostum'a örtülü ödenekten para götürdüğü skandalı patlak verdi.

-Eski Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu, Altaylı'nın dayıoğluydu. FETÖ finansörü Kavuncu, darbe girişiminin ardından Kazakistan'a kaçtı. Altaylı'nın FETÖ finansörü kardeşi Taha Altaylı da Kazakistan'da.

-Hablemitoğlu soruşturmasının tanığı eski Sağlık Bakanı Halil Şıvgın, Altaylı'nın, FETÖ'nün firari Türkiye imamı Mustafa Özcan'la Hablemitoğlu'yla görüşmek için kendisinden aracılık etmesini istedikleri, Özcan'ın, Hablemitoğlu'nu tehdit ettiği tespit edildi.

FETÖ-CIA ilişkisinde kilit isim...

Mahmut Övür bugünkü yazısında FETÖ - CIA bağlantısına ilişkin çarpıcı bilgi ve isimlere yer verdi. İşte Övür'ün yazısından öne çıkanlar;

 Birkaç gündür gazeteler küçük küçük de olsa enteresan bir habere yer veriyor: "Eski MİT'çi Enver Altaylı FETÖ'den gözaltına alındı."
Hiç şaşırmadım ama biraz bekledim; acaba soruşturmaya ilişkin ayrıntılar çıkacak mı? Şaşırmadım diyorum çünkü daha gazeteciliğe başladığım ilk yıllardan itibaren adını sık duyduğum bir isimdi Enver Altaylı...

Rahmetli Uğur Mumcu çok yazardı. 1970-80 arasında Türkiye'nin 5 bini aşkın gencini kaybettiği o karanlık yılların en "karanlık" aktörlerinden biriydi.
Abdullah Çatlı gibi onun da peşine düşmüş ve 1988'de Almanya'da bulmuştum. Büyük beklentilerle Türkiye'nin yaşadığı karanlık dönemi aydınlatacak sorular sormuş ama içi boş uzun cevaplar almıştım.

Yıllar sonra, 17-25 Aralık 2013'te FETÖ darbe yapınca elebaşısı Gülen'in MİT ve dolayısıyla CIAile ilişkisine dikkat çeken yazılar yazmıştım.
O sürecin kilit isimlerinden biri Nazi istihbarat şefi olan ve savaştan sonra CIA'da çalışan Reinhard Gehlen'in öğrencisi olan Ruzi Nazar ve 1966'da MİT müsteşarı olan Fuat Doğu'ydu.

Gülen'i ilk keşfeden büyük olasılıkla o dönem Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı olan Yaşar Tunagür aracılığıyla Fuat Doğu'ydu.
İşin CIA ayağında ise hâlâ Gülen'le ilişkisi süren Graham Fuller vardı. 1966'da CIA'nın İstanbul masa şefiydi. Bu kadronun Türkiye'deki esas oğlanı ise 1960-1971 arasında Ankara'da CIA'nın Ortadoğu direktörü olan Ruzi Nazar'dı.

Yukarıda sözünü ettiğimiz ve birkaç gün önce gözaltına alınan Enver Altaylı da Nazar'ın baba dostu ve oğlu kadar yakınıydı. O da aynı tarihlerde MİT'e girmiş ve 1974'te ayrılmıştı. İkisi de Özbek kökenliydi. Komünizmle mücadelede uzmanlaşan bu iki istihbaratçının ilgi alanları ise Türki cumhuriyetler ve Türkiye'ydi.

Bir enteresan nokta da Altaylı'nın katıldığı 1963'teki Talat Aydemir darbesinde Gülen'in de er olarak bulunmasıydı.
Altaylı'yı daha sonra Alpaslan Türkeş Avrupa'ya "Genel Müfettiş" olarak atayacak ve üs olarak da Almanya'yı seçecekti.
Böyle bir geçmişe sahip Altaylı'nın, Türki cumhuriyetlerde dal budak saran Türkiye'yi de içeriden ele geçirmeye çalışan ve en sonunda 15 Temmuz darbe girişimini yapan FETÖ elebaşısı Gülen'le ilişkisi hiç şaşırtıcı değil.

 Karakutu Enver Altaylı

FETÖ’den gözaltına alınan Enver Altaylı’nın örgütün Orta Asya yapılanmasını yönettiği, gazeteci Necip Hablemitoğlu’nun öldürülmesi olayında bağlantıları olduğu ortaya çıktı.

Ankara merkezli soruşturma kapsamında gözaltına alınan eski Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) mensubu Enver Altaylı (73) örgütün karakutusu çıktı. FETÖ'nün Orta Asya yapılanmasının mimarı olan Özbek göçmeni Altaylı, Doç.Dr.Necip Hablemitoğlu'nun öldürülmesine ilişkin soruşturmada da şüpheli. FETÖ, Türki Cumhuriyetler'deki örgütlenmesini Altaylı üzerinden gerçekleştirdi. FETÖ'nün özellikle Özbekistan ve Kazakistan'da etkin olmasında Altaylı önemli rol üstlendi. Özbekistan ve Azerbaycan'daki darbe girişimlerinin arkasında olduğu iddia edildi. FETÖ elebaşısı için kapatılan Zaman'a verdiği bir röportajda "Orta Asya'da Türk jeopolitiğinin içini dolduracak insan" diyen Altaylı'nın sorgusu sürüyor. İşte detaylar:
 Altaylı 1963'te Albay Talat Aydemir'in darbe teşebbüsü başarısız olunca Kara Harp Okulu'ndan atıldı.
 MİT'e, CIA'in Özbek asıllı casusu Ruzi Nazar 'eliyle' girdi, 1974'te MİT'ten uzaklaştırıldı.
 12 Eylül öncesi Alparslan Türkeş'in danışmanlığını yaptı.
 Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un danışmanlığını yaptı. Özal döneminde Afganistan'da çalıştı. General Raşid Dostum'a örtülü ödenekten para götürdüğü skandalı patlak verdi.
 Eski Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu, Altaylı'nın dayıoğluydu. FETÖ finansörü Kavuncu, darbe girişiminin ardından Kazakistan'a kaçtı. Altaylı'nın FETÖ finansörü kardeşi Taha Altaylı da Kazakistan'da.
 Hablemitoğlu soruşturmasının tanığı eski Sağlık Bakanı Halil Şıvgın, Altaylı'nın, FETÖ'nün firari Türkiye imamı Mustafa Özcan'la Hablemitoğlu'yla görüşmek için kendisinden aracılık etmesini istedikleri, Özcan'ın, Hablemitoğlu'nu tehdit ettiği tespit edildi.

Enver Altaylı konuşacak mı?

Salih Tuna bugünkü yazısında iki gün önce tutuklanan, eski MİT’çi ve FETÖ’nün karakutusu Enver Altaylı’nın kirli ilişkilerini kaleme aldı. Salih Tuna, FETÖ’nün Türkiye imamı Mustafa Özcan’ın en yakın arkadaşı olan Enver Altaylı’nın mahkemelerde konuşması durumunda FETÖ’nün birçok karanlık ilişkilerinin de gözler önüne serileceğinin altını da çizdi.

 

Güncellenme Tarihi : 23.1.2020 11:28

İLGİLİ HABERLER