Gündem
  • 14.3.2020 12:31

FETÖ'nün Kritik ismi cezaevinde 7 yerinden şişlendi

FETÖ davalarında neler oluyor?

Tesadüf mü FETÖ infazı mı? Cezaevinde şişlediler..Dink suikastı şüphelisinin öldürülmesinden sonra bu kez FETÖ'nün kritik adamı Hazim Sesli cezaevinde şişlendi.

Dink davası sanıklarından istihbaratçı subay Ateş'in Düzce'de infaz edilmesinden bir gün sonra Feto'nun “her işi halledilsin” dediği örgütün bürokrasi imamı Hazim Sesli, cezaevinde şişlendi.

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ile Mustafa Özcan arasındaki savaş, örgüt içinde yapılan ihbarları bir üst boyuta taşıdı. Hrant Dink cinayeti davasının tutuksuz sanıklarından dönemin İstanbul Jandarma Komutanlığı’nda görevli eski istihbaratçı astsubay Şeref Ateş, önceki gün Düzce’de aracı içerisinde infaz edildi. Olay sonrası 3 şüpheli gözaltına alındı. Ateş’in, cinayetten 5 ay 15 gün önce Dink’in konutu ve sahibi olduğu yayınevinde keşif faaliyetinde, cinayetten 3 saat önce de yayınevinin önünde bulunduğu belirlenmişti.

AİLESİYLE KONUŞUYORDU

Ateş’in suikasta uğramasından bir gün sonra FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in ‘her işi halledilsin’ diyerek koruduğu örgütün bürokrasi imamı Hazim Sesli, kaldığı Menemen Cezaevi’nde saat 04.30’da 7 farklı yerinden şişlendi. Sesli, ailesiyle telefonda görüşürken uğradığı saldırıda ağır yaralandı.

Sesli, Uşak’ta yapılan operasyonda yakalanmış, ev ve işyerinde yapılan aramalarda elebaşıyla çekilen fotoğrafının yanı sıra 1999-2000 yıllarında, Pensilvanya’da çekildiği tahmin edilen fotoğraflar bulundu. Fotoğraflarda futbolcular, Arif Erdem, Hakan Ünsal, Emre Belözoğlu ve Okan Buruk görülüyordu.

BİRBİRLERİNİ KARŞILIKLI İHBAR ETTİLER

FETÖ tarafından ABD’den emniyete gönderilen ihbar mailinde Mustafa Özcan’ın kızı Zehra Bozkurt’un adresi verilmişti. Bozkurt, 23 Ekim’de İzmir’de yakalandı. Hemen ardından Mustafa Özcan grubu ise Almanya’dan Gülen’in yeğeni olan 30 yaşındaki Zeynep Gülen’in adresini ihbar etti. Ve Zeynep Gülen’de 25 Ekim’de Beykoz’da durdurdukları araçta yakaladı.

‘GÜLEN İÇİN ÖLÜRÜM’ DEDİM SORULARI VERDİLER

FETÖ soruşturmalarında itirafçı olan örgüt mensupları, sınav hilelerini anlattı. Örgütte 22 yıl yer alan ve yüzlerce kişinin ismini veren bir subay şunları anlattı: “Askeri okul için teklif yapan abi, bana formları getirdi. Formları doldururken cemaate ne derece bağlı olduğumu anlamak için teste tabi tuttular. Abi bana ‘Hoca efendiyi korumak için elinde bir el bombası olsa onun pimini çeker misin? Kendini hoca efendi için feda eder misin?’ diye sordu. Ben de ‘Evet’ dedim. Daha sonra formları doldurduk.”

SORULARIN AYNISIYDI

“1994’te Kuleli sınavına girmeden 2 gün önce, abiler 50 soru getirdi. ‘Soruyu çöz cevabını ezberle’ dediler. Hepsi aynıydı. Asil listeden kazanacak şekilde puan aldım.”

15 TEMMUZ’DAN ÖNCE TUTUKLANMIŞTI

Hazım Sesli, 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminden yaklaşık 8 ay önce, 22 Ekim 2015’te yürütülen ‘Paralel yapı’ soruşturması kapsamında tutuklanmış, 15 Şubat 2019 yılında ise, “Terör örgütü üyesi olmak” suçunu işlediği gerekçesiyle 15 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Sesli, “anayasal düzeni yıkmaya teşebbüs”, “terör örgütü kurmak ve yönetmek” suçlarından yeterli delil olmadığı gerekçesiyle beraat etmişti.

FETÖ'nün sözde "bürokrasi imam yardımcısı" olduğu iddiasıyla yargılanan iş adamı Hazim Sesli 15 yıl hapisle cezalandırılmıştı..

Uşak 2. Ağır Ceza Mahkemesince, FETÖ'nün mali yapılanmasına yönelik davada aralarında örgütün sözde "bürokrasi imam yardımcısı" iş adamı Hazim Sesli ile eski Uşak Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yıldırım'ın da bulunduğu 27 sanığa "terör örgütü üyesi olmak" suçundan 2 yıl 1 ay ile 15 yıl arasında değişen hapis cezaları verilmesi ve 9 sanığın beraatine ilişkin kararın gerekçesi açıklandı.

Soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcısının mahkemeye sunduğu esasa ilişkin mütalaasının tam metninin yer aldığı 651 sayfalık kararda, sanıklar yönünden tek tek değerlendirmelerde bulunuldu.

Terör örgütü üyeliği suçundan hapisle cezalandırılan eski sözde Uşak il imamları Mustafa Balcı ve Mustafa Ali Gürbudak ile iş adamı Hazim Sesli hakkında "anayasal düzeni yıkmaya teşebbüs", "terör örgütü kurmak ve yönetmek", "suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklamak", "terörizmin finansmanı", "dini inanç ve duyguların istismarı suretiyle dolandırıcılık" suçlamalarından beraatlerine ilişkin detaylara da gerekçeli kararda yer verildi.

Kararda, 3 sanığın, 15 Temmuz 2016 darbe girişimi sırasında cezaevinde olmaları ve darbe girişimine aktif iştirakleri yönünden kesin ve inandırıcı delil bulunmadığı, diğer suçlarla ilgili de delil yetersizliğinden beraat etmelerininin uygun görüldüğü belirtildi.

Çok sayıda dijital veri incelendi

Hazim Sesli'nin ikametgahı ve iş yerlerindeki aramalarda ele geçirilen ve sanık tarafından kullanılan dijital materyallerin tetkik edildiği anlatılan kararda, inceleme sonucunda bu kişinin örgütle ilişkini ortaya koyan çok sayıda veriye ulaşıldığına dikkati çekildi.

Dijital veriler arasında Hazim Sesli'nin ABD'de örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in ikametgahında çekilmiş fotoğrafları ile çok sayıda ses kaydı ve videonun bulunduğuna işaret edilen kararda, bunların dışında örgüt elebaşının sanığa ithafen yazılmış el yazılı referans notunun bulunduğu kaydedildi.

Gerekçeli kararda, ele geçirilen dijital verilerde,2015 yılının ağustos ayında Hazim Sesli'nin üniversite eğitimi için ABD'ye gönderdiği oğlu A'yı (25) örgüt yöneticilerine teslim ederken imzalanan teslim tesellüm tutanağının da yer aldığı belirtildi. Söz konusu tutanakta, sanık Sesli'nin oğlu A'nın ABD'de bulunduğu sürede uyması gereken kuralların tek tek sıralandığı, kurallara uymadığı takdirde Türkiye'ye gönderileceğine dair metnin bulunduğu bildirildi.

Üst mahkemeye itiraz
Öte yandan, Uşak Cumhuriyet Başsavcılığı, gerekçeli kararın açıklanmasının ardından üst mahkemeye tüm sanıklar yönünden itirazda bulundu.

İtirazda, sanıklar Mustafa Balcı, Mustafa Ali Gürbudak ve Hazim Sesli'nin "terör örgütü kurmak ve yönetmek", "suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklamak", "terörizmin finansmanı", "dini inanç ve duyguların istismarı suretiyle dolandırıcılık" suçlarından cezalandırılmaları istendi.

Bu sanıklar için "anayasal düzeni yıkmaya teşebbüs" suçundan itirazda bulunulmadı, diğer 33 sanığın ise çeşitli suçlardan cezalandırılması talep edildi.

Dava
Uşak'ta FETÖ'nün mali yapılanmasına yönelik soruşturmada, örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in "bir numaralı" sanık olarak yer aldığı, aralarında örgütün "bürokrasi imam yardımcısı" olduğu iddia edilen Hazim Sesli ile eski Uşak OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yıldırım'ın da bulunduğu 32'si tutuklu 111 sanık hakkında "terör örgütü kurmak ve yönetmek", "anayasal düzeni değiştirmeye çalışmak", "teröre finans sağlamak" suçlamasıyla dava açılmıştı.

Mahkeme heyeti, davayı sanıklar bakımından 10'a ayırmış, aralarında örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in de bulunduğu 4 firari sanığın Ankara'da görülen FETÖ ana davasında yargılanmaları yönünde yetkisizlik kararı vermişti.

Davanın 36 sanıklı bölümüyle ilgili "terör örgütü üyeliği"nden verilen kararda, Hazim Sesli ve Mustafa Balcı 15'er yıl, Mustafa Ali Gürbudak 12 yıl 6 ay, Ali Yıldırım 10 yıl 5 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. 23 sanığa aynı suçtan 2 yıl 1 ay ile 15 yıl arasında değişen hapis cezaları, 9 sanığın ise beraatine karar verilmişti.

 


 

Güncellenme Tarihi : 14.3.2020 12:48

İLGİLİ HABERLER