Gündem
  • 12.7.2020 15:08

FETÖ'nün patronu Kiliseler Birliği'nin Ayasofya gözyaşı

Dünya Kiliseler Birliği'nden Ayasofya tepkisi: Acı ve dehşet duyuyoruz..

Ayasofya'nın camiye çevrilme kararına yönelik uluslararası tepkiler devam ediyor. Özellikle Yunanistan'daki camilerin sinemaya, barlara; Endülüsteki Emevi Camii'nin kiliseye çevrilmesine sesi çıkmayanlar bugün Ayasofya'nın ibadete açılmasını ajite ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzaladığı kararname ile resmiyet kazanan kararın ardından Dünya Kiliseler Birliği'nden "acı ve dehşet duyuyoruz" açıklaması geldi.

Dünya Kiliseler Birliği'nden Ayasofya tepkisi: Acı ve dehşet duyuyoruz

Ayasofya'nın cami statüsüne çevrilerek yeniden ibadete açılması başta Türkiye olma üzere İslam aleminin pek çok ülkesinde mutluluk ve sevinçle karşılandı. Hz. Muhammed (SAV)'in müjdesine mazhar olan Fatih Sultan Mehmed Han'ın vakfiyesinin aslına çevrilmesi bazı kesimlerde üzüntüye de yol açtı.Özellikle batı toplumlarından eleştiri alan bu karara son tepki Dünya Kiliseler Birliği'nden geldi.
"ACI VE DEHŞET DUYUYORUZ"

Hristiyanlık inancının farklı kollarını temsil eden 350 kiliseyi çatısı altında bulunduran Dünya Kiliseler Birliği, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a bir mektup yazarak Ayasofya kararından dolayı "acı ve dehşet" duyduklarını söyledi.

 DİNLER ARASI DİYALOG'A ZARAR VERİR

Birlikten yapılan açıklamaya bir de skandal not ilave edildi. Mektubun bir kısmında bu kararın farklı inançtan mensup kişiler arasında diyalog kurma çabalarına zarar verdiğini öne sürdü.

Birliğin Genel Sekreter Vekili Ioan Sauca, "Ayasofya, 1934 yılından bu yana her ülkeden ve inançtan insan için açıklık, karşılaşma ve ilham mekanı olmuştur" dedi. Dinler arası diyalog fikri FETÖ'nün de bayraktarlık ettiği bir proje olarak öne çıkıyordu.

KİMSENİN SESİ ÇIKMAMIŞTI

Ayafoya'nın yeniden cami olarak ibadete açılmasına batı ülkelerinden tepkiler gelirken, bu konu üzerinde hassasiyet gösteren ülkelerin özellikle yakın döneme kadar  Yunanistan'da yıkılan, amacı dışında kullanılıp kiliseye çevrilen tarihi Osmanlı camileri için tek bir söz dahi edilmemiş, gündeme getirilmemişti.

Danıştay, Cuma günü 1934 tarihinde Ayasofya'yı müzeye dönüştüren Bakanlar Kurulu kararını iptal etmişti. Bunun üzerine Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilen Ayasofya'nın camiye dönüştürülerek 24 Temmuz'da Müslümanlar için ibadete açılacağı açıklandı.

Güncellenme Tarihi : 12.7.2020 15:36

İLGİLİ HABERLER