Bilim
  • 20.7.2009 10:55

FİLMİ 6.5 DAKİKADA YÜKLEYECEĞİZ

Türkiye, cep telefonundan hızlı ve zengin içerikli veri akışına imkan sağlayacak Üçüncü Nesil Mobil İletişim’le (3G) 10 gün sonra tanışacak. 3G ile şu anki internet bağlantı hızının 10 katı hızda erişim mümkün olacak. Bilgisayardan bir film EDGE hızında 7,5 saatte indirilebilirken, 3G’de bu işlem, 7.2 megabyte hızla 6,5 dakikada mümkün olabilecek. Bilgi Teknolojileri Kurmu’nun verilerine göre Türkiye’de 3 milyon 3G uyumlu cep telefonu bulunuyor. Geçen yıl aralıkta ihalesi yapılan ve teknik adı ‘’IMT- 2000/UMTS’’ olan 3G hizmet ve alt yapılarına ilişkin A tipi lisansı alan Turkcell, B tipi lisansı alan Vodafone ve C tipi lisansı alan Avea, hazırlıklarını tamamladı. Operatörler, sözleşme gereği 30 Temmuz’dan önce hizmet veremiyor. Türkiye’deki GSM operatörleri, 3G test çalışmalarında, dünya çapında erişilen hızlara ulaşmayı başardı. Türkiye’de sektörünün ilk uygulamasını oluşturan 1G sistemleri üzerinden sadece ses hizmetleri sunulabilirken, 2G sayısal sistemlerinde daha kaliteli ses hizmetlerinin yanı sıra SMS gibi basit veri hizmetleri de verilmeye başlandı. Türkiye, 2.5G olarak adlandırılan geçiş döneminde ise internete erişim imkanına kavuştu. 3G, daha kaliteli ses hizmetinin yanında daha hızlı ve zengin içerikli veri iletişimine imkan sağlıyor. 3G, ulaşacağı 14 Mbps veri ileti hızlarıyla görüntülü telefon hizmetleri, e-posta alıp gönderme, etkileşimli oyunlar, canlı radyo TV yayınları gibi pek çok hizmeti sağlayabilecek.

3G NASIL KULLANILACAK?

-3G’nin internet kullanımı henüz açıklanmadı.Ancak mobil kullanım sayesinde ilgi çekmesi düşünülüyor. Kapsama alanının olduğu her yerden internete bağlanma imkanı sunacak. Bunun da internet kullanım oranını artırması bekleniyor.-Görüntülü konuşma için operatörlerin ekstra ücret alması beklenmiyor.

-Mobil hızlı internet bağlantısının en kolay yolu olan 3G hizmetinden faydalanmak için operatöre başvurmak ve cep telefonu ya da bilgisayarın 3G’ye uyumlu olması gerekiyor.

-3G’nin hayatımıza katacağı en renkli faaliyet ise görüntülü konuşma. Telefonun kamerası sayesinde konuştuğunuz kişiyi görerek iletişim kurmayı sağlıyor. Ancak bunun için her iki abonenin telefonunun da 3G uyumlu olması gerekiyor.

-Çok uzun süreli olmasa da televizyon izleme imkanı sunuyor.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:11

İLGİLİ HABERLER