Spor
  • 26.5.2013 02:18

Finalde 2 Türk

Borussia Dortmund'da orta saha oyuncusu Mario Götze, sakatlığı nedeniyle finalde forma giyemedi.

İngiltere'nin başkenti Londra'da oynanan Avrupa Şampiyonlar Ligi finalinde ilk kez iki Alman takımı karşı karşıya geldi.

İngiltere Milli Takımı'nın maçlarını oynadığı 90 bin kişi kapasiteli Wembley Stadı'ndaki final maçında, Almanya Ligi'nin (Bundesliga) son şampiyonu ve geçen yılın Şampiyonlar Ligi finalisti Bayern Münih ile Borussia Dortmund kozlarını paylaştı. Mücadele, iki Alman ekibinin karşılaştığı ilk final maçı olarak kupanın tarihine geçti.

UEFA'nın organizasyonlarında daha önce Eintracht Frankfurt ile Borussia Mönchebgladbach, 1979-80 sezonunda UEFA Kupası finalinde karşılaşmıştı. Eintracht Frankfurt, kupayı kazanan taraf olmuştu.

Borussia Dortmund-Bayern Münih maçına futbolseverler büyük ilgi gösterdi. Maçın başlamasına saatler kala stada gelmeye başlayan taraftarlar, tesisin çevresinde hazırlanan programlara katılarak eğlenceli vakit geçirirken, tezahüratlarıyla da takımlarına destek verdi. İki Alman takımının taraftarları arasında zaman zaman yaşanan arbede, güvenlik güçlerinin müdahalesiyle büyümeden engellendi.

Alman taraftarlara Londra Belediyesi de metrodaki anons sistemiyle yardımcı oldu. Wembley Stadı'na ulaşımı sağlayan Wembley Park metro istasyonunda taraftarlar İngilizce ve Almanca anonslarla yönlendirildi. İngilizlerin misafirperverliği statta bulunan skor tabelalarına da yansıdı. Tabelalara önce Almanca, daha sonra İngilizce "Hoşgeldiniz" yazısı yansıtıldı.

Stat çevresinde yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı gözlendi. İngiliz asker Lee Rigby'nin çarşamba günü öldürülmesi nedeniyle güvenlik önlemlerinin artırıldığı Londra'da, stat çevresinde de atlı birlikler ve çok sayıda polis görev yaptı. Çarşamba günü yaşanan olayın ardından Londra'da bin 200 takviye polisin görevlendirilmesi kararlaştırılmıştı.

Avrupa Şampiyonlar Ligi kupası, Wembley Stadı'na maç öncesinde düzenlenen ve yaklaşık 15 dakika süren bir görsel şölenle getirildi. Bu sırada iki takımın taraftarları yaptıkları koreografilerle tribünleri renklendirdi.

-Wembley'de 2 Türk kökenli futbolcu-

Borussia Dortmund Teknik Direktörü Jürgen Klopp, Bayern Münih karşısındaki final maçında, 18 kişilik kadroda Türk kökenli 2 futbolcuya yer verdi.

Alman teknik adam, orta sahada forma giyen 22 yaşındaki İlkay Gündoğan'ı ilk 11'de sahaya sürerken, milli futbolcu Nuri Şahin, yedek kulübesinde görev bekledi.

-Borussia Dortmud, Götze'den yoksun çıktı-

1997 yılında oynadığı Avrupa Şampiyonlar Ligi finalinde Juventus'u 3-1 yenerek kupayı müzesine götüren Borussia Dortmund, tarihindeki ikinci finaline ideal kadrosuyla çıkamadı.

Alman ekibinde, sakatlığı nedeniyle 20 yaşındaki orta saha oyuncusu Mario Götze, maçta forma giyemedi.

-Wembley, 7'nci kez finale ev sahipliği yaptı-

900 milyon sterlin harcanarak yeniden inşa edilen Wembley Stadı, Borussia Dortmund-Bayern Münih maçıyla tarihinde 7'nci kez Avrupa Şampiyonlar Ligi'ne ev sahipliği yaptı.1963 yılındaki finalde Milan, 1968 yılında Manchester United, 1971 yılında Ajax, 1978 yılında Liverpool, 1992 ve 2011 yıllarında ise Barcelona kupayı kazanma başarısı göstermişti.

-Bayern Münih, son 4 maçta gol yemedi-

Finalist takımlardan Bayern Münih, Avrupa Şampiyonlar Ligi'nde bu sezon çeyrek final ve yarı final maçlarında kalesinde hiç gol görmedi.

Alman ekibi, çeyrek finalde İtalya'nın Juventus takımını iki maçta da 2-0'lık skorlarla geçerken, yarı finalde ise İspanya'nın Barcelona takımını ilk maçta 4-0, rövanş mücadelesinde ise 3-0 mağlup etmeyi başardı.

Borussia Dortmund ise çeyrek ve yarı final maçlarında Malaga ve Real Madrid'den toplam 5 gol yedi.

-Heynckes'in 3'üncü final heyecanı-

Bayern Münih Teknik Direktörlüğü görevini sezon sonunda İspanyol meslektaşı Pep Guardiola'ya bırakacak olan Jupp Heynckes, kariyerinin 3'üncü Şampiyonlar Ligi finaline çıktı.

Amtserdam'da 1998 yılında oynanan finalde Juventus'u 1-0 yenerek Real Madrid'le kupayı kazanan deneyimli teknik adam, geçen yıl ise Bayern Münih'in başında Chelsea'ye penaltı atışlarıyla boyun eğmişti.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:00

İLGİLİ HABERLER