Fırsatçılar devreye girdi! Evdeki tıraş çarşıya uymadı
Koronavirüs tedbirleri kapsamında berber ve kuaförlerin kapatılmasıyla birlikte erkekler evde tıraş olmaya başladı. Ancak vurgunun kokusunu alan fırsatçılar, e-ticaret sitelerinde tıraş makinelerini fahiş fiyattan satmaya başladı.
Dünya genelinde onbinlerce insanın ölümüne neden olan yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında salgının yayılmasını önlemek için ülkemizde bazı tedbirler alındı. Berber ve kuaförlerin kapatılması da bu tedbirlerden biriydi.
Tıraşlar eve girdi, fiyatlar uçuşa geçti
Sosyalleşmeyi en aza indirmek adına alınan bu karar sonucunda erkekler, saç ve sakal tıraşlarını evde olmaya başladı. Hal böyle olunca da tıraş makinelerine olan rağbet de arttı. Bunu gören fırsatçılar her zaman olduğu gibi yine boş durmadı ve makineleri fahiş fiyatlardan satmaya başladılar. Fiyatlar öyle arttı ki neredeyse 2 katına denk gelen bir rakama ulaştı.
Hürriyet’te yer alan habere göre, vatandaşların sosyalleşmesini engellemek için kafelerden kahvehanelere kadar birçok yer İçişleri Bakanlığı kararıyla kapatıldı. Kapatılan işletmeler arasında berberler ve kuaförler de yer aldı. Özellikle berberlerin kapatılmasının ardından erkekler saç-sakal tıraşlarını evde yapmaya başladı. Bu da elektrikli tıraş makinelerine ilgiyi bir hayli arttırdı.
Fiyatlar neredeyse 2 katına ulaştı
İlgi artınca da bunun ilk yansıması fiyatlarda görüldü. 31 mart günü 97 TL’ye satılan bir tıraş makinesinin fiyatı 11 Nisan itibariyle 171 TL’ye kadar yükseldi. E-ticaret sitelerindeki ürünlerin fiyatlarını karşılatıran çeşitli internet sitelerinde yer alan fiyat grafiklerine de bu durum net olarak yansıdı. Başka bir tıraş setinin fiyatı ise aynı tarihlerde 240 TL’den 448 TL’ye çıktı. Koronavirüs döneminde talebin arttığı ürünlerde fahiş fiyatın önün geçmek için çeşitli önlemler alınmış, Ticaret Bakanlığı, Reklam Kurulu’nca haksız fiyat uygulayan 198 firmaya 10 milyon TL ceza kesilmişti. O dönem haksız fiyata konu olan ürünler arasında maske, dezenfektan, kolonya, ateş ölçer, ıslak mendil ve gıda ürünleri dikkat çekmişti.