Gündem
  • 7.6.2020 12:55

Fitnebaşı BAE Libya ve Yemen'de ne kadar para kaybetti

BAE'nin yanlış atlara oynadığı Libya ve Yemen'de kaybettiği para miktarı dudak uçaklattı.. Türk SİHA'ları Libya'da 20'ye yakın Rus Hava savunma sistemi Pantsir araçlarını vurmuş en az 3'ü de Libyalı mücahitlerin eline geçmişti.Bunların her birisi 15 milyon dolar.Zayed'in sadece Pantsir'den zararı 300 milyon dolar.
Genel toplama bakıldığında BAE her iki ülkede yaklaşık 30 milyar doları sokağa atmış oldu. BAE'nin diğer emirliği Dubai, kendisinden 10 milyar dolarlık kredi istedi. Bu rakama bakarak kaybın büyüklüğünü hesaplayın

BAE Libya ve Yemen'deki başarısız planları nedeniyle ne kadar para kaybetti?

Libya ve Yemen’de gayrimeşru silahlı güçleri destekleyen Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), sahada başarı elde edemediği bu iki ülkeye silah, mühimmat ve paralı asker göndererek milyarlarca dolar kaybetti.

Libya'da darbeci general Halife Hafter'e destek veren BAE, Yemen'de ise içinde bulunduğu koalisyonla dahi çatışarak güneydeki ayrılıkçı güçlere arka çıkıyor.

Her iki ülkede de bu gayrimeşru milis güçlerine Silahlı İnsansız Hava Aracından (SİHA) füzeye, helikopterden hava savunma sistemlerine kadar son derece pahalı silahlar gönderiyor. BAE’nin sağladığı bu silahlar yüzünden Yemen ve Libya’da binlerce sivil hayatını kaybetti.

Son dönemde Hafter milislerine karşı üst üste başarı elde eden Libya ordusunun kontrolü sağladığı bölgelerde ele geçirdiği BAE menşeli silah ve mühimmatların büyüklüğü, Abu Dabi yönetiminin bölgedeki ihtiraslı hedeflerine ulaşmak için gönderdiği silahlara nasıl bir servet harcadığını bir kez daha gözler önüne serdi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) Aralık 2019'da yayımladığı Libya raporu da BAE'nin Hafter'e olan desteğini teyit etmiş ve sağlanan silah ve mühimmatların envanterini açıkça ortaya koymuştu.

BAE ayrıca Hafter saflarında savaşmak için Çad ve Sudan gibi ülkelerden binlerce paralı asker getiriyor.

BAE’yi oluşturan yedi emirlikten biri olan Dubai Emiri Maktum’un geçen yıl ülke içindeki gizli bir toplantıda bu duruma tepki göstererek, "Dış politikamızı toptan gözden geçirmeliyiz. Her gün yüz milyonlarca dolar harcıyoruz. Peki bunun karşılığında ne kazanıyoruz?" ifadelerini kullandığı kamuoyuna yansımıştı.

 

Güncellenme Tarihi : 8.6.2020 00:12

İLGİLİ HABERLER