Gündem
  • 5.5.2013 18:38

Flaş!.. Askerlik süresi kısalıyor

Hükümet, zorunlu askerlik süresini kısaltmaya hazırlanıyor

Konuya ilişkin açıklama AK Parti'nin Kızılcahamam'daki kampında basına kapalı toplantıda Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'dan geldi. Başbakan Tayyip Erdoğan da askerliğe ilişkin bir çalışma yapıldığını doğruladı.

AK Parti Kızılcahamam Kampı'nın son gününde Başbakan Erdoğan ve bakanlar, milletvekillerinin sorularını cevapladı. Askerliğin kısalacağına ilişkin açıklama, milletvekillerinin Bakan Yılmaz'a bedelli askerliğe ilişkin soru yöneltmesi üzerine geldi. Milli Savunma Bakanı Yılmaz'a, "Bedelli askerlik ile ilgili talepler var. Bu yönde yeni bir çalışma yapılacak mı?" diye soruldu. İkinci kez bedelli uygulamasına sıcak bakmadıklarını, bu konunun gündemlerinde olmadığını ifade eden Yılmaz'ın "Ancak belki ileride askerliği kısaltacak bazı adımlar atılabilir" dediği öğrenildi.
 

CHP DE DESTEKLEDİ...

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, AK Parti’nin Kızılcahamam kampında gündeme gelen askerlik süresinin kısalmasıyla ilgili olarak "Ulusal güvenlik açısından bir sakınca yoksa bu toplumu rahatlatacak bir husustur" dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, Meclis’te bir basın toplantısı düzenleyerek gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Almanya’da bugün görülmeye başlanan Nazi davasına dikkat çeken ve bu davanın önemli olduğunu belirten Faruk Loğoğlu, daha sonra ise Suriye Banyas’ta yaşanan katliamı kınadığını belirtti. Hükümetin Suriye politikasını eleştiren ve "AK Parti iktidarının Suriye rejimine beddua ederek, durumu tek yanlı istismar etmesi doğru da değildir, ahlaki de değildir" diyen Loğlu, "Dün Sayın Başbakan’ın Kızılcahamam’daki kampta çok ağır ifadelerle Esad’a çatması, yapılacak tek şey buymuş izlenimi yaratıyor. Oysa Türkiye’nin, komşu ülkeyi güven ve istikrara götürecek, şiddeti durduracak politika izlemesi gerekiyor" dedi.
Loğoğlu ayrıca Akçakele’de bir polisin Suriye’den açılan ateş sonucu şehit olduğunu hatırlatarak, bu noktaya ise hükümetin politikası sonucu gelindiğini iddia etti.

"ASKERLİK SÜRESİNİN KISALMASI TOPLUMU RAHATLATACAK BİR HUSUSTUR"
CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, İçişleri Bakanı Muammer Güler’in toplumsal olaylarda biber gazı yerine müzakerecilerin devreye sokulmasına dair yayımladığı genelgeye de değindi. Bu genelgeden dolayı Muammer Güler’i kutladığını söyleyen Loğoğlu, 1 Mayıs’ta yaşananlardan dolayıysa bu tebriğini geri aldığını ifade etti.
Faruk Loğoğlu açıklamalarının ardından ise gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin AK Parti’nin Kızılcahamam kampında gündeme gelen askerlik süresinin kısalmasıyla ilgili sorusu üzerine Loğoğlu, "Ulusal güvenlik açısından bir sakınca yoksa, bu toplumu rahatlatacak bir husustur" dedi. Loğoğlu, Kılıçdaroğlu’nun Irak ziyaretinin ne zaman gerçekleşeceğine ilişkin bir soru üzerine ise Irak’taki güvenlik koşullarının elverişli hale gelmesinin ardından Irak Büyükelçiliği’nden bir cevap gelebileceğini kaydetti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, askerliğin kısaltılmasına yönelik tartışmalara ilişkin, konunun partisince iki yıl önce kamuoyuna açıklanan projelerden biri olduğunu savundu.
     Tekin yazılı açıklamasında, bazı gazetelerde "askerliğin kısaltılması" yönelik haberlerin yer aldığını hatırlattı.
     Bu konunun CHP'nin iki yıl önce kamuoyuna açıkladığı projelerden biri olduğunu belirten Tekin, buna ilişkin projenin de partisinin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından 22 Nisan 2011'de açıklandığını bildirdi.
     Projede "esnek askerlik" uygulamasının da yer aldığını belirten Tekin, şunları kaydetti:
     "Başbakan Erdoğan köşeye sıkıştığında gündemi değiştirmek için zaman zaman olur olmaz laflar etmekte, bazen de CHP gündeme getirdiğinde karşı çıktığı, reddettiği, geniş kitleleri çok yakından ilgilendiren CHP projelerine sarılmaktadır.
     Başbakan Erdoğan'ın bugün düşündüğü, üzerinde çalışma yaptırdığını açıkladığı kısa dönem askerlik projesi iki yıldan beri CHP'nin resmi belgeleri arasında yer almaktadır. CHP'nin bu projesi CHP Gençlik Kollarının gençlikle ilgili broşüründe, 'CHP, askerlik süresini önce 9 aya, daha sonra 6 aya indirecektir. Üniversite öğrencileri istedikleri takdirde, askerlik hizmetlerini yaz tatillerinde, ikişer veya üçer aylık dönemlere bölerek yapabilecektir. Böylece gençler, en verimli çağlarında eğitim, iş ve aile hayatlarından kopmayacak, hayatlarına istedikleri gibi yön verebilecek, askerde olanların SGK primleri de devlet tarafından ödenecektir' diye yer almaktadır." 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:38

İLGİLİ HABERLER