Sağlık
  • 17.3.2020 09:52

Flaş!.. Coronavirüs için ilk aşı denemesi yapıldı

ABD: İlk Corona Virüsü Aşısı Denemesi Yapıldı

ABD Başkanı Donald Trump, Corona ile mücadele için oluşturulan Corona Görev Gücü'nün her gün düzenlediği basın toplantısında konuştu. New York borsalarındaki düşüşün önüne geçilemiyor. Seattle'da Corona için geliştirilmeye başlanan aşının ilk denemesi yapıldı

New York Valisi: 'Bir Felaket Yaşanmak Üzere'

ABD içinde Corona virüsü vaka sayısının en fazla olduğu eyaletlerden biri olan New York eyaletinin valisi Andrew Cuomo "Bir felaket yaşanmak üzere" uyarısında bulundu. New York Valisi eyalette yatak ve yoğun bakım kapasitesinin yetersiz olduğuna dikkat çekti.

Andrew Cuomo MSNBC televizyonuna konuştu. New York Valisi, ABD'deki sağlık sisteminin bu krizin altından kalkamayacağını savundu. Cuomo, "Eyaletimizde yalnızca 3 bin yoğun bakım ünitesi var. Bunların yüzde 80'i şimdiden dolu. Yani şu anda sadece 600 boş yatak var. Bir felaket yaşanmak üzere." şeklinde konuştu.

Beyaz Saray'dan Corona Uyarısı: 'Üzerinize Düşeni Yapın'

Başkan Donald Trump'ın Corona ile mücadele kapsamında oluşturulan Görev Gücü'nün basın toplantısında yaptığı açıklamanın ardından Beyaz Saray virüsün yayılmaması için alınacak önlemler konusunda bir dizi uyarıda bulundu.

Yayınlanan bildiride, "Hastaysanız işe gitmeyin, dışarı çıkmayın", "Çocuklarınız hastaysa okula göndermeyin", "Ailede birine Corona teşhisi konulduysa dışarı çıkmayın", "Yaşlı ya da kronik bir rahatsızlığınız varsa dışarı çıkmayın" gibi uyarılar yer aldı.

Açıklamada Corona virüsünün yayılmasının engellenmesi konusunda kamuoyuna "Üzerinize düşeni yapın" mesajı verildi.

Corona Virüsü İçin Geliştirilmeye Başlanan Aşı İlk Defa Denendi

Amerikalı yetkililer Corona virüsüne karşı koruma sağlamak amacıyla geliştirilen aşının ilk denemesini bir gönüllü üzerinde yaptı. Seattle kentindeki Kaiser Permanente Washington Araştırma Enstitüsü’nde görev yapan bilimadamları, rekor bir hızda geliştirilen aşının ilk klinik çalışmalarını Pazartesi günü başlattı.

Amerikan haber ajansı Associated Press’in (AP) haberine göre, küçük bir teknoloji şirketinde operasyonlar müdürü olarak çalışan ilk deneğe bir muayene odasında aşı enjekte edildi. Üç kişinin de sırada olduğu, toplamdaysa 45 gönüllüye birer ay arayla iki doz aşı uygulanacağı bilgisi verildi. AP ekibi de bu ilk aşı denemesi sırasında odadaydı.

43 yaşındaki gönüllü Jennifer Haller, ‘’Hepimiz kendimizi çaresiz hissediyoruz. Bu benim açımdan bir şey yapabilmem adına muazzam bir fırsat’’ diye konuştu. İki çocuk annesi olan Haller, bu deneye katılmasının çocuklarının da olumlu karşıladığını söyledi. Haller aşı olduktan sonra odadan çıkarken gülümseyerek ‘’Kendimi harika hissediyorum’’ dedi.

Çalışmanın başkanlığını yapan Dr. Lisa Jackson da, ‘’Biz şimdi Corona virüsü ekibiyiz. Bu acil durumda herkes yapabildiği ne varsa yapmayı istiyor’’ ifadesini kullandı.

Sağlık yetkililerine göre virüse karşı koruyucu bir aşı üretmek en az bir ile bir buçuk yıl sürebilir.

Aşının test çalışmalarına genç ve sağlıklı 45 gönüllü denek katılıyor. Deneklere yapılan aşı henüz virüs barındırmıyor. Amaçlanan, denenen aşıların endişe verici hiçbir yan etki göstermediğini kontrol ederek daha geniş kapsamlı testlere uygun zemin hazırlamak.

Pazartesi günkü bu önemli gelişme aslında, aşının güvenli olduğu ve işe yarayacağını kanıtlamak için insanlar üzerinde yapılacak klinik çalışmaların sadece başlangıcını oluşturuyor.

Çalışmayı finanse eden ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü’nden Dr. Anthony Fauci de, çalışma başarıya ulaşsa dahi, geniş ölçekte kullanılacak bir aşının hazır hale getirilmesinin 12 ila 18 ay sürebileceğini belirtti. Fauci, aşının kamu sağlığı açısından acil öncelik taşıdığını ve rekor bir hızda başlatılan bu yeni çalışmanın da bu hedefi başarma yolunda önemli bir ilk adım olduğunu kaydetti.

 

Güncellenme Tarihi : 17.3.2020 21:19

İLGİLİ HABERLER