Gündem
  • 12.5.2021 01:16

Flaş.. İsrail'de iç savaş çıktı, Şehirlerde Yahudiler ile Araplar arasında çatışma başladı

İsrail'de muhalefet partilerinden Yesh Atid'in (Gelecek Var) lideri Yair Lapid, Tel Aviv kentinde salı akşamı düzenlenen gösteride yaşanan şiddet olaylarının "ülkeyi iç savaşa sürükleyebileceği" uyarısında bulunmuştu.
Korkulan oldu ve iç savaş çıktı..

LOD ŞEHRİ İŞGALDEN KURTARILDI İDDİASI

Lod kentinin işgalden kurtarıldığı ve işgalci İsrail güvenlik güçleri kentten tamamen çekildiği iddia edildi.

İŞGALCİ İSRAİL ORDUSUNDA KAOS: ARAP ASILLI ASKERLER YAHUDİ ASKERLERE SALDIRDI!

İşgalci İsrail güçlerinde görev yapan Arap asıllı askerler ile yahudi askerlerin birbirlerine saldırdığı görüntüler sosyal medyaya düştü. İsrail ordusunda hiyerarşinin bozulduğu ve ordunun zor durumda olduğu görüntülere yansıdı.

Cars on fire in Lod after being set alight by mobs of rioters, May 11, 2021 (video screenshot)
Lod belediye başkanı şehirde kontrolü kaybettiklerini belirterek iç savaş yaşandığını ve Araplarla Yahudiler arasında çatışmalar başladığını bildirdi. Başkan orduyu yardıma çağırdı ve ordunun konuşlanmasını istedi.
İsrail'in mescidi Aksa'ya saldırısına karşı ayaklanan Araplar, sokaklarda fanatik Yahudilerle çatıştı. Caddelerde araçlar ve iş yerleri ateşe verildi:
Netanyahu hükümeti kontrolü kaybetmiş gibi görünüyor.
Lod Belediye Başkanı Yair Revivo, başbakandan İsrail'in merkezindeki Yahudi-Arap şehrinde olağanüstü hal ilan etmesini istediğini söyledi. "Bu olaylar polis için çok büyük" diyerek ordunun şehirde konuşlandırılması çağrısında bulundu.
Başkan olayın büyüklüğünü şöyle anlattı: "Tekrar sukunet oluşması için Sokağa çıkma yasağı koymak lazım. Acil olarak çağrıda bulunuyorum. Bir yönetişim başarısızlığı var… Bu dev bir olay - İsrail Araplarının İntifadası. Burada yıllardır [birlikte yaşarken] yaptığımız tüm işler boşa gitti. "
Bütün İsrail bilmeli, bu tam bir kontrol kaybı var… Bu düşünülemezbir durum. Sinagoglar yakılıyor. Yüzlerce araba ateşe verildi. Sokaklarda yüzlerce Arap gruplar dolaşıyor… Lod'da iç savaş patlak verdi… Buradaki Ortodoks-milliyetçi cemaatin silahları var. Onlarda sokaklarda Onlara eve dönmeleri için yalvarıyorum ama anlaşılır bir şekilde evlerini korumak istiyorlar. [Yahudi] evlerine benzin bombaları atılıyor. Durum kışkırtıcı. "

Netanyahu Lod'da olağanüstü hal ilan etti

Başbakan Benjamin Netanyahu, yaygın ve şiddetli ayaklanmalara sahne olan Arap ve Yahudi karma şehri Lod'da olağanüstü hal ilan etti.

Kararı, üst düzey güvenlik ve hukuk görevlilerinin katıldığı özel bir toplantıda alır.

Polis Bakanı Amir Ohana, yetkisini emirleri uygulamak için kullanacağını söyledi.

Bu, 1966'da İsrail Arapları üzerindeki askeri yönetimin sona ermesinden bu yana İsrail'deki bir Arap topluluğu üzerindeki olağanüstü hal yetkilerinin ilk kullanımıdır.


HABERVİTRİNİ ÖZEL HABERİDİR

 

 

Güncellenme Tarihi : 12.5.2021 02:52

İLGİLİ HABERLER