Gündem
  • 5.12.2019 12:12

Flaş!.. Rumlar Akdeniz'deki doğalgaz için Lahey Adalet Divanı'na başvurdu

Kıbrıs, Doğu Akdeniz'deki yeraltı zenginliklerini koruma altına almak için merkezli Uluslararası Adalet Divanı'na başvurdu.

Türkiye ile Doğu Akdeniz'deki sondaj çalışmaları konusunda uzun süredir gerginlik yaşayan Kıbrıs Rum yönetimi, konuyu Lahey merkezli Uluslararası Adalet Divanı'na taşıdı.

Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiades, bölgelerindeki egemenlik haklarını koruma altına almak için hukuki tüm yollara başvurduklarını dile getirdi.

Anastasiades Lefkoşa'da yaptığı açıklamada, "Lahey'e başvurmamızın büyük bir amacı var." dedi.

Ankara, Lefkoşa’nın lisans verme yetkisi olmadığını ya da çokuluslu şirketlere verdiği lisansların bazı bölgelerinin Türkiye kıta sahanlığına girdiğini belirtiyor.

Türkiye, bölgeye kendi sondaj gemisini göndermişti.Ayrıca Anastasiades, Kıbrıs'ın Türkiye'nin Atina Büyükelçiliğine niyetleriyle ilgili bir bildirimde bulunmaya çalıştığını ancak kabul edilmediğini söyledi.

"Bu aşamada bir başka yol var."diyen Nicos Anastasiades, uyarının alındığına dair kanıt bulunduğunu ve bu durumun da kendilerine mahkemeye (Uluslararası Adalet Divanı) başvuru hakkı tanıdığını ileri sürdü.

AB'den Türkiye'ye: Libya ile yapılan anlaşma metni geciktirilmeden bize ulaştırılmalı

Avrupa Birliği (AB), Doğu Akdeniz'deki gelişmelere ilişkin "Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ve Yunanistan" ile tam dayanışma içinde olunduğunu belirterek, Türkiye'ye AB ülkelerinin egemenliğine saygı duyması çağrısında bulundu.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Türkiye ile Libya arasında imzalanan deniz yetki alanı sınırlandırma mutabakatına ilişkin bilgilerin kamuya açıklanmadığı belirtilerek, "Mutabakatın içeriği netleştirilmeli. Metnin gecikmeden AB'ye iletilmesini bekliyoruz." talebinde bulunuldu.

Açıklamada, uluslararası deniz hukuku ve iyi komşuluk ilişkilerine saygı duyulması gerektiğine dikkati çekilerek, "AB, Türkiye'nin Doğu Akdeniz ve Ege Denizi'ndeki faaliyetleri çerçevesinde GKRY ve Kıbrıs ile tam dayanışma içinde olmayı sürdürüyor." ifadesine yer verildi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Fayez Al Sarraj ile 27 Kasım'da İstanbul'da bir araya gelmişti.

İletişim Başkanlığından yapılan açıklamada, görüşmede, Türkiye ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti arasında, "Güvenlik ve Askeri İş Birliği Mutabakat Muhtırası" ile iki ülkenin uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarının muhafazasını hedefleyen "Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası"nın imzalandığı bildirilmişti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Doğu Akdeniz'de deniz yetki alanlarına ilişkin Libya ile imzalanan anlaşma hakkındaki soruya cevabında, anlaşmayla Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin deniz yetki alanlarının batıdaki sınırlarının bir bölümünün belirlendiğini bildirmişti.

Aksoy, "Nitekim, Türkiye bu anlaşmayı imzalamadan önce tarafları hakkaniyet çerçevesinde bir uzlaşı için görüşmelere çağırmıştır ve halen de görüşmelere hazırdır ancak Türkiye'nin uluslararası hukuka dayalı ve hakkaniyeti temel alan bu yaklaşımı karşısında görüşmelere başlamak yerine sadece tek taraflı adımlar atarak Türkiye'yi suçlamak tercihine gidilmiştir." ifadesini kullanmıştı.




EURONEWS

Güncellenme Tarihi : 5.12.2019 12:20

İLGİLİ HABERLER