Gündem
  • 21.5.2013 16:06

FLAŞ... Suriye sınır kapısı kapatıldı

GÜMRÜK ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye-Suriye sınırında yer alan Yayladağı Kara Hudut Kapısı'nın, güvenlik tedbirleri nedeniyle bir ay süreyle geçici olarak kapatıldığını açıkladı.

Cilvegözü, Öncüpınar, Karkamış ve Akçakale Sınır kapılarında uygulanan sınırlamaların Yayladağı Sınır Kapısı'nda uygulanmadığına dikkat çekilen Gümrük ve Ticaret Bakanlığı açıklamasında, "Reyhanlı'da meydana gelen elim olaydan sonra ilk gün Yayladağı Gümrük Kapısını faillerin kaçmasını önlemek amacıyla, geçici olarak kapatmıştık. O günden bu yana değerlendirmeler yaptık. Suriye hükümeti ile hükümet taraftarıyla mensup insanların, Türkiye'ye giriş- çıkış yaptığı tek kapı Yayladağı Gümrük Kapısı. Güvenlik algısı son derece yüksek. Dolayısıyla insanların, giren-çıkan insanların her birini hiç kaçırmadan ya fizik olarak aramaya tabi tutacaksınız veya başka yöntemleri devreye sokacaksınız" denildi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, kapının kapatılması ile ilgili şu yazılı açıklamayı yaptı:

"Yayladağı Kara Hudut Kapısına ilişkin olarak, son dönemde Hatay Valiliği ile birtakım değerlendirmeler ve istişarelerde bulunduk ve söz konusu kapıda, muhtemel güvenlik sıkıntılarını önleyebilecek herhangi bir alt yapı sisteminin bulunmaması, ekonomimize ciddi bir katkı sağlamamakla birlikte, hala faal olan kapının, Suriye'de yaşanan iç savaş ve güvenlik zafiyetlerine ülkemizi de açık hale getirecek bir takım şahıslar ve faaliyetler için uygun ortam sağlaması, kapıda halihazırda çalışan personelin iş yoğunluğu ve ticari faaliyetler açısından daha çok ihtiyaç içerisinde olduğu bilinen ve Suriye'ye açılan diğer kara hudut kapılarına aktarılmasının daha faydalı olması, kapıdan giriş ve çıkış yapan Türk ve yabancı vatandaşlarının can ve mal güvenliğinin korunması için söz konusu kapıda bazı teknik alt yapı ve güvenlik tedbirlerinin alınması açısından belli bir zamana ihtiyaç duyulması gibi nedenlerle kapının geçici olarak kapatılması yönünde görüşümüz, bugünkü tarihli yazımızla Hatay Valiliğine gönderilmiştir. Yayladığı Kara Hudut Kapısının herhangi bir olumsuzluğu önlemek adına, bir ay süreyle Türk ve yabancı vatandaşlarına yönelik sadece giriş gümrük hizmeti vermeye devam etmesinin yerinde olacağı da belirtilmiştir."

Kapıların, Suriye tarafında olup, Türkiye'ye geçecek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve üçüncü ülke vatandaşlarının da Türkiye üzerinden transitleriyle alakalı, bu transferleri sağlamak üzere giriş yapanlara hizmet verileceği duyurulan açıklamada, bugünden itibaren, tüm gümrük hizmetlerinin geçici olarak durdurulduğu belirtildi.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:08

İLGİLİ HABERLER