Spor
  • 21.1.2012 12:29

FLAŞ!.. UEFA FENERBAHÇE'Yİ AVRUPA'DAN ATIYOR!..

UEFA yönetimi, hakkında 14 ayrı şike ve teşvik primi suçlaması bulunan Fenerbahçe'yi şampiyon olsa bile Şampiyonlar Ligi'ne kesinlikle almayacaklarını bildirdi.Fenerbahçe aynı şekilde UEFA Kupası maçlarına da alınmayacak.
26 Ocak'ta puan silme kararı çıktığında TFF'ye Fenerbahçe ve diğer takımlar için 15 Nisan'a kadar cezaları uygulama süresi veren UEFA, 15 Nisan'dan hemen sonra puanı silinen bütün takımlara Avrupa yolunu kapattığını duyuracak.
Sadece Fenerbahçe değil Beşiktaş ve Trabzonspor'da okkanın altında.Bu iki takımın tek maçtan dolayı puanı silinirse onlara da Avrupa yolu kapanacak.
Fenerbahçe'ye konan yasağın kaç yıl olduğu önümüzdeki günlerde açıklanacak.UEFA'ya yakın kaynaklar Fenerbahçe'ye 5 yıl yasak geleceğini bildirdi.
Mehmet Ali Aydınlar'ın yüzüne bildirilen bu kararı yine Aydınlar açıkladı.Aydınlar UEFA görüşmesi sırasında yöneticilerin "Şike ve teşvik suçu işleyen hiçbir takım Avrupa'ya gelmesin" şeklinde aldıkları kararı kendine ilettiklerini söyledi.
Karar sadece bununla da sınırlı değil.Başta Fenerbahçe olmak üzere şikede ve teşvikte adı geçen kulüplerin geçtiğimiz yıl kazandıkları bütün kupalar ve para ödüllerine de el konulacak.
Aydınlar ile UEFA arasında yapılan anlaşmaya göre 26 Ocak'ta yapılacak uygulamada şike nedeniyle puan silme kararı çıkarsa bu 15 Nisan'a kadar uygulanacak.Tek bir olaya karışan takımdan en az 12 puan silinecek.Karışılan olay sayısı arttıkça silinen puanlarda katlanarak artacak.  
Oylamada puan silme cezası kabul edilmezse bu kez kesin olarak küme düşme cezası verilecek.Şikeye karışanlar ve teşvik primine bulaşanlar ligden düşürülecek.

UEFA'dan garanti istenecek
Dünkü toplantıda benimsenen kararlar en kısa sürede UEFA'ya bildirilecek. Yaptırımların onaylanması istenecek. UEFA alınan önlemleri yeterli bulursa, Futbol Federasyonu bir garanti yazısı talep edecek. Bu yazıda "Söz edilen yaptırımlar kabul edilmiştir. UEFA bundan böyle TFF veya diğer kulüpler için ekstra bir ceza uygulamayacaktır" ifadelerinin yer alması istenecek.

AYDINLAR UYARDI
UEFA ile yapılan temaslarda kendilerinden istenen yaptırımları kulüp temsilcileriyle paylaşan Mehmet Ali Aydınlar, genel kurulda farklı karar alınması halinde uyacağını söylerken, bu durumda UEFA'nın öngöreceği tüm cezaları da anlattı.
UEFA'nın çizdiği yol haritasının dışına çıkılması durumunda sadece şikede adı geçen kulüpler değil, Futbol Federasyonu hakkında da disiplin soruşturulması başlatılacağıını ifade eden Aydınlar, başta A Milli Takım olmak üzere tüm kulüplere 3 yıldan az olmamak şartıyla uluslararası müsabakalardan men cezası gelebileceği uyarısında bulundu.

ÖNERGE VERİLECEK
26 Ocak'da tek gündem maddesiyle toplanacak olağanüstü genel kurulda UEFA'nın talepleri doğrultusunda hazırlanacak önerge oylanacak. Delegelerin konuyla ilgili görüşlerini açıklamasından sonra farklı görüş içeren önergeler olursa bunlar da oylanacak. Genel kuruldan çıkacak karar doğrultusunda şike soruşturması süreci hızlandırılacak ve play-off öncesi alınan kararlar kamuoyuna açıklanacak.
- Şike yaptığı saptanan takıma önce ucu açık olmak üzere -12 puan cezası verilecek. Daha sonra eylemin sayısına göre her maç için ekstra puanlar silinecek. Eksi puanı 40'ı aşabilecek. Örneğin bu takım ligde normal sezonu 70 puanla tamamlarsa 40 puanı silinecek. 30 puana inen takım, sezonu son üç sırada tamamlayan herhangi bir takımın altında kalırsa, küme düşecek.
- Şike yaptığı saptanan takımlara eylemin ağırlığına göre 2 milyon ile 10 milyon lira arasında ceza verilecek.
- Şike yapıldığı belirlenen maçlarda eyleme karışan takım hükmen yenik ilan edilecek. O maçı kazandı ise maç başına aldığı naklen yayın gelirini rakibine iade edecek. Geçen sezon 750 bin lira olan bu tazminat, şike yapan kulübün kasasından ödenecek.
- Şikeye karıştığı saptanan kulüp başkanları ve yöneticileri ömür boyu futboldan men edilecek.
- Şike ve teşvik eylemlerine karışan takımların kazandıkları kupalar ve başarılar geri alınacak.
- Söz konusu suçu işleyen takımlar 2 ile 5 yıl arası Avrupa kupalarından men edilecek.
- Adı şike ile anılan kulüpler ve şahıslar hakkındaki disiplin soruşturması mart sonuna kadar tamamlanacak. Tahkim Kurulu'na yapılacak 21 günlük süre göz önüne alındığında Disiplin Kurulu kararını en geç mart ayının ilk haftasına kadar vermiş olacak.
- Disiplin talimatının 58. maddesi gelecek sezon başında revize edilecek. UEFA'nın da çok ağır bulduğu şu anki hali, şike, teşvik ve girişim olarak kademelendirilecek.
- Etik kurulu incelemesinden sonra federasyon yönetimi gerekli gördüğü kulüpleri PFDK'ya sevk edecek. Kurul önüne gelen dosyaları inceledikten sonra ağır cezalar öngörebileceği gibi, herhangi bir yaptırıma gerek olmadığı yönünde karar alabilecek.

Bu toplantıda 26 Ocak tarihinde Ankara’da yapılacak Genel Kurul’da şike konusunda alınacak kararları açıkladı.

İşte kongrede önerge haline getirilip onaylanacak o kararlar:

1- Küme düşme yok puan silme var

ŞİKE yapan, şikeye teşebbüs eden, teşvik primi veren ya da teşvik primi vermeye teşebbüs eden kulüplere minimum 12 puan silme cezası verilecek. Eğer bu eylemlerden biri 2 maç ya da üstü yapılmışsa puan silme cezasının önü açık olacak.

2- Suçlu bulunan takıma para cezası

PUAN silme cezasının yanısıra şike ya da teşvik priminden dolayı suçlu bulunan takımlara para cezası da verilecek. Bu para cezasının alt sınırı 2 milyon TL üst sınırı ise 10 milyon TL olacak. Bu paralar suçlu bulunan kulüplerden tahsil edilecek.

3- Ödülleri de iade edecekler

ŞİKE soruşturması kapsamında, kupa kazanan takımlar kupalarını ve ünvanlarını iade edecekler. Bu takımlar ayrıca kazandıkları kupanın getirisi olan para ödüllerini de iade edecekler. Bu rakam da 10 ile 50 milyon TL arasında değişiyor.

4- Avrupa Kupası’na katılamayacaklar

ŞİKE ya da teşvik priminden suçlu bulunan takımlar gelecek sezon Avrupa Kupaları’na katılamayacaklar. Bu madde de genel kurulda oylanıp kabul edilecek. Ve federasyon bu takımları Avrupa Kupaları’na göndermeyecek.

5- 15 Nisan’a kadar süre verdiler

UEFA, Türkiye Futbol Federasyonu’na bu kararların 15 Nisan’a kadar alınmasını şart koşuyor. Play-off öncesi puan silme cezasının uygulanmasını talep ediyor. Genel kuruldan bu önerilere HAYIR kararı çakırsa 58. maddenin uygulanmasını istiyor.

Fenerbahçe açık oylama diyor

FENERBAHÇE Kulübü, 58. maddeyle ilgili TFF Genel Kurulu’nda yapılacak oylamanın açık olarak yapılmasını isteyecek. Eğer açık oylama olmayacaksa da Genel Kurul’a katılmayacak. Sarı lacivertliler bu konudaki görüşlerini bugün yapılacak Divan Kurulu’nda açıklayacak.

Şike soruşturmasında adı geçen 8 kulüp

FENERBAHÇE
BEŞİKTAŞ
TRABZONSPOR
SİVASSPOR
ESKİŞEHİRSPOR
İSTANBUL BŞB
MERSİN İY
GİRESUNSPOR

Beşiktaş ve Trabzonspor’a 3 yıl tehlikesi

5 SORU 5 CEVAP

- 1-SORU: Suçlu takımlar ne kadar süre ile Avrupa kupalarına katılamayacaklar?
- CEVAP: Sadece 1 yıl katılamayacaklar.

-2- SORU: F.Bahçe geçen yıl katılmamıştı. Cezası doldu mu?
- CEVAP: Hayır, suçlu bulunursa önümüzdeki yıl da katılamayacak.

- 3-SORU: Ya Beşiktaş ve Trabzon’un durumu? Onlar bu yıl Avrupa kupalarına katılmıştı.
- CEVAP: Eğer suçlu bulunurlarsa 3-5 yıl arası ceza alacaklar.

- 4-SORU: Niye? Mesela Trabzon’u UEFA aldı Şampiyonlar Ligi’ne?
- CEVAP: Takımlar daha önceden şike suçlarına karışmadıklarına dair garanti veriyorlar UEFA’ya. Bu bakımdan bu takımlar suçlu bulunulursa daha çok ceza alacaklar.

-5- SORU: Takımlar kendileri mi “Biz katılmıyoruz” diye kağıt imzalayacaklar.
- CEVAP: Hayır, genel kurul böyle bir karar alacak.

Güncellenme Tarihi : 23.3.2016 10:19

İLGİLİ HABERLER