Yaşam
  • 23.7.2009 09:40

FOKLARI BİR TÜRK ÖLDÜRECEK !

Namibya’da 95 bin foku avlamak için anlaşma yapan Türk deri şirketine hayvan severler ‘avı durdurması’ için 14 milyon dolar teklif etti. Şirket, ödeme yapılmaması üzerine ava devam kararı aldı

Güney Afrika ülkesi Namibya’da 95 bin fokun avlanması için anlaşma yapan bir Türk şirketi, hayvan haklarını koruma dernekleri ile karşı karşıya kaldı. Avustralya’da yaşayan Hatem Yavuz, CİTES sözleşmesi dahilinde fokları öldürdüklerini belirtti.
Fok avı için anlaşma yapan “Yavuz Dericilik” şirketine, ava karşı çıkan hayvan haklarını koruma kuruluşları ilginç bir teklifte bulundu. Namibya’nın belirli bölgelerinde 95 kişilik ekibiyle ava başlayan şirketin sahibi Yavuz ile hayvan haklarını koruma dernekleri HSİ ve İFAW adına iki kişi 15 Haziran’da görüştü.
Yavuz, avın durması için kendilerine 14 milyon dolar teklif edilince, Namibya ve Şili’deki mezbaha ile deri işleme tesislerini kapatarak müze yapma kararı aldı. Kampanya başlatan HSİ ve İFAW’a, ABD, Avustralya, Güney Afrika Cumhuriyeti ve Danimarka’daki gönüllüler internet üzerinden bağış topladı.
Ancak, Namibya ve Şili’de her yıl binlerce fokun deri ve yağını işlemek için ailesinin 2002’de anlaşma yaptığını anlatan Yavuz, kendilerine verilen sözün tutulmadığını söyledi.

‘Müze yapacaktık’
Yetkililerin belirlediği erkek fokları öldürdüklerini belirten Yavuz, “Anlaşmamız 2019’a kadar geçerli. Fakat biz hayvan hakları kuruluşlarından gelen teklifle mezbahalarımızı müzeye dönüştürme kararı aldık. Yatırımlarımızı başka yerlere yönlendirecektik. Bir miktar para toplanmasına rağmen kuruluşlar aramadı” dedi.
(MİLLİYET)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:08

İLGİLİ HABERLER