Medya
  • 10.11.2020 18:30

Forbes : Türk dronları Ermenistan'a diz çöktürdü

Habervitrini son dakika haberi..Amerika'nın dünyaca ünlü medya kuruluşu Forbes, Karabağ'daki durumu değerlendirirken; "Azerbaycan'ın Ermenistan'a Karşı Zaferinin Arkasında 'Sihirli Kurşun' Türk Dronları vardı" dedi.
Derginin analistlerinden David Hambling imzasıyla yayınlanan haberde; anlaşmanın Azerbaycan için zafer Ermenistan için bir hezimet olduğu savunuldu.

Haberde şöyle denildi; Azerbaycan'ın drone önderliğindeki saldırısı, Dağlık Karabağ'ın tartışmalı enklavındaki Ermeni güçlerine karşı kesin bir zafer kazandırmış gibi görünüyor. Ermenistan için çok az alternatif vardı, çünkü Azerbaycan savaş alanına hakim oldu.Başarılarının çoğu, yeni edindikleri drone filosunun etkinliğinde yatıyor.

Analist Samuel Bendett ,“Azeri insansız hava araçları, Ermeni hava savunmasını ve yer varlıklarını ortadan kaldırabilen çok etkili  'sihirli bir mermi' idi.Azerbaycan, çatışmada birkaç farklı insansız hava aracı kullandı. En ölümcül olanlar arasında Türkiye tarafından tedarik edilen Bayraktar TB-2 dronları oldu. Bir ABD MQ-9 Reaper ağırlığının yalnızca sekizde biri ağırlığında ve saatte sadece 80 mil hızla hareket etmesine rağmen, TB2 dört MAM (Türkçe için Akıllı Mikro Mühimmat) lazer güdümlü füze taşıyor ve savaşta oldukça etkili olduğunu kanıtladı.” dedi.

Azerbaycan, TB2'lerden füzelerin vurduğu anlaşılan araçların birçok derleme videosunu yayınladı.

3 Ekim den bu yana Azerbaycan 3 S-300 hava savunma sistemi de dahil olmak üzere tank 250 zırhlı araçlar ve sayısı bilinmeyen topçu bataryası ve 39 hava savunma sistemleri yok edildi. 
Türk dronlarının Hava savunmasının imhası özellikle önemlidir. Bunlar devre dışı bırakıldıktan sonra, dronlar istedikleri zaman hedefleri yakalayabilirler.ve inanılmaz ölümcül olurlar.
Benzer bir durum Haziran ayında Suriye'de de meydana geldi ve burada yine Türk Bayraktar TB2'ler Rus yapımı düzinelerce uçaksavar aracı imha etti. 
Rusya Savunma Bakanı Krasnaya Zvezda, bunun Rus sistemlerinin hedefleri tutmakta zorlandığı çok düşük irtifadaki bir 'ölü bölge' yüzünden olabileceğini öne sürdü.

Azerbaycan ayrıca eski Rus An-2 çift kanatlı uçaklarını bomba atan dronlara dönüştürdü. Bu saçma makineler, hava savunmalarını TB2'ler tarafından hedef alınabilmeleri için konumlarını vermeye zorlayan tuzak oldu. Hava savunma sistemleri bunlara kitlenmişken Dronlar da onlara kitlenip yok etti.

Bendett, TB2'lerin muhtemelen Libya ve Suriye'de eski Rus hava savunmasını üstlenme deneyimi olan ve zayıflıklarından nasıl yararlanacağını bilen Türk operatörler tarafından uçurulduğunu söylüyor.

Az kanıt olmakla birlikte, Türk Kargu gibi daha küçük taktik kamikaze dronlarının konuşlandırıldığına dair tekrarlanan söylentiler de vardı. Bu, yerleşik zekaya ve hedefleri kendi başına belirleyebilen, bulabilen ve yok edebilen akıllı bir tanıma sistemine sahip bir multicopter.

Bendett, zaferin sadece bir drone saldırısı meselesi olmadığına da dikkat çekiyor.

Bendett, "İHA'lar bu savaşta devenin sırtını kıran saman olarak selamlanırken, Azerbaycan'ın başarısı aynı zamanda iyi organize edilmiş mekanize piyade operasyonları oldu" dedi.
Burada ABD ordusu için de dersler var. Azerbaycan bile - neredeyse büyük bir güç ya da benzer bir güç değil - hazırlıksız bir rakibe büyük çaplı bir yıkım yaratabilecek önemli bir modern insansız hava aracı cephaneliğine sahip olabililiyor. Bu önemli bir sorun.

HABERVİTRİNİ ÖZEL

Güncellenme Tarihi : 10.11.2020 18:55

İLGİLİ HABERLER