Spor
  • 18.8.2019 00:10

'Formulaz' nefes kesti!

Rize'nin Ardeşen ilçesine bağlı Tunca beldesinde, bu yıl '11'inci Formulaz' tahta araba yarışları düzenlendi.

Yarışmacılar, tahta arabalarla saatte 70 kilometre hıza ulaştı. Yarışta, saman balyalarına çarpan ve tahta arabasının tekeri ile direksiyonu çıkanlar oldu. Yarışlara Dünya Supersport Şampiyonu, motosiklet yarışçısı, AK Parti Sakarya Milletvekili Kenan Sofuoğlu da katılarak, tahta arabayla yarıştı.

Tunca Belediyesi ile Redbull tarafından bu yıl 'Arabam tahtadan inerim rampadan' sloganıyla düzenlenen ve 'Formulaz' adı verilen yarışlara, 80 kişi tahta arabalarıyla katıldı.

Yarışmacılar, 5'erli gruplar halinde yapılan yarışlara kendi tasarımları olan ve sırma teli dışında metal aksamın yasak olduğu, birbirinden ilginç tahta arabalarla katıldı. Araçlarda maksimum uzunluk 1,70 metre, genişlik ise 70 santimetre olarak belirlendi. Yarışmacıların, kıl çorap ve fren yapmak için de kullanılan, halk arasında 'kara lastik' olarak bilinen lastik ayakkabıyı giymesi zorunlu tutuldu.

'UÇURUMDAN DÜŞMEK YASAK'

'Formulaz'da, eğimli yolda, yarışmacıların uçurumdan düşmemesi için yol kenarlarına saman balyaları yerleştirildi.

Fotoğraf açıklaması yok.

Lastik ayakkabı ve kıl çorap giyen yarışmacılar; kask, kolluk ve dizlik taktı.

Yol boyunca 'Dikkat tahta araba çıkabilir', 'Uçurumdan düşmek yasaktır', 'Sollama yapmak yasaktır' yazılı tabelalar görüldü. Yarışlarda, sağlık ekipleri de olası kazalarda yaralananlara müdahale etmek için beklerken, jandarma ekipleri ise yol boyunca güvenlik önlemi aldı.

SAATTE 70 KM HIZA KADAR ÇIKTILAR

Yarışlarda fren, motor ve demir parçanın kullanılmadığı araçlarla 1600 metrelik parkuru tamamlayarak, bitiş çizgisine ulaşılmaya çalışıldı.


 

Rampalarda 70 kilometre hıza kadar ulaşılabilen araçlarda ayağa takılan sert lastikler, fren işlevi gördü. Parkurda bazı yarışmacılar, birbirine çarpmaktan son anda kurtulurken, bazıları da saman balyalarına çarptı. Bazı kişilerin tahta arabasının tekeri ve direksiyonu yerinden çıktı.


SOFUOĞLU, 1'İNCİ OLDU

'Formulaz'a ünlü motosiklet yarışçısı, AK Parti Sakarya Milletvekili Kenan Sofuoğlu da katıldı. Sofuoğlu, yarışlarda 1'inci oldu. 5 kez dünya şampiyonu olan ve motosikletin üzerinde birçok rekor kıran Sofuoğlu'nun tahta arabalarla yaptığı sürüş, ilgiyle izlendi.

Her yıl 'Formulaz'a geldiğini belirten Kenan Sofuoğlu, "Arabanın frenlerinde sorun var, dediler. Ben de 'Frenleri sökün' dedim. Yol  boyunca lastiklerle fren yaptım, ayaklarım epey yandı. Lastiği ödünç aldım ama 1- 2 yarış daha yaparsam dayanmayacak. Çok güzeldi.

Yağmur yağması yolları kayganlaştırdı o yüzden kontrollü geldim. Denemelerde çok hızlı gidersem arabanın kırıldığını gördüm bu yüzden yavaş gideceğim" diye konuştu.

'Formulaz' yarışlarında 2'nci olan Seyfullah Aytemiz (18) de yarışmalara kırık arabaları tamir ederek, başladığını belirtip, "Küçüklüğümden bu yana tahta araba ile hep kaydım. Daha önceden kenarda bıraktıkları kırık arabaları toplayarak, tamir ettim.

2'nci oldum, ben de çok şakınım. Herkes bana yolda kalırım, diye bakıyordu ben ise 2'nci oldum, çok mutluyum" dedi.

VİRAJI ALAMAYAN YARIŞÇI YARALANDI

Rize'nin Ardeşen ilçesine bağlı Tunca beldesinde, bu yıl 11'incisi düzenlenen 'Formulaz' tahta araba yarışlarının final bölümünde, yarışmacı Levent Gök, virajı alamayarak tahta arabasıyla çay bahçesine devrildi.

Tahta aracın devrilmesiyle yol kenarındaki şarampole savrulan Gök, yaralandı. Çevredeki sağlık ekiplerin ilk müdahalede bulunduğu yarılı yarışmacı, bulunduğu yerden çıkarılarak ambulansla Kaçkar Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

Tedaviye alınan Gök'ün durumunun iyi olduğu belirtildi. Yarışların final bölümünde meydana gelen kaza yerine giden AK Parti milletvekilleri Kenan Sofuoğlu ve Osman Aşkın Bak, yaralı ve ailesine geçmiş olsun dileklerinde bulundu.

 

Güncellenme Tarihi : 18.8.2019 03:34

İLGİLİ HABERLER