Ekonomi
  • 28.9.2008 00:25

FORTİS BANK SALLANIYOR!..

Belçika ve Hollanda, mali açıdan sıkıntılı günler yaşayan Fortis'i kurtarmak için çabalarını yoğunlaştırırken basında yer alan haberlerde bankanın kısmen ya da tamamen satılabileceği ileri sürülüyor.
Bir yıl önce borsalarda 24 avrodan işlem gören Fortis hisseleri, bankanın sermaye sıkınısı çektiği iddialarıyla sürekli değer kaybederek geçen haftayı 5,18 avrodan kapattı. Bankadan yapılan ve piyasalara güven verme amacına yönelik açıklamaya rağmen Fortis hisseleri sadece Cuma günü yüzde 21'e yakın değer kaybetti. Bir zamanlar 50 milyar avroluk büyüklüğe sahip olan Fortis'in piyasa değeri de bu dönemde 13 milyar avroya kadar indi.
Fortis'e evsahipliği yapan Belçika ve Hollanda'da hükümetleri, Fortis üst yönetimi, merkez bankası ve bankacılık düzenleme kurumu arasındaki görüşmelerde yarın piyasalar açılana kadar bankanın durumuna netlik kazandırılmaya çalışılıyor.
Belçika'da özel sektörün en büyük işvereni olan Fortis'te ülke nüfusunun neredeyse yarısına denk gelen 1 buçuk milyon hanenin hesabı ya da sigortası bulunuyor.
Bu arada Belçika Başbakanı Yves Leterme, endişeye kapılarak Fortis'ten mevduatlarını çekmeye kalkışan müşterileri uyararak kimsenin zarar görmeyeceği güvencesini verdi. Hollanda'da ise Fortis tarafından satın alınan ABN Amro'da son günlerde mevduat sahiplerinin yüzde 3'ünün paralarını çektiği açıklandı.
Belçika gazetesi De Standaard, Fortis için düşünülen en muhtemel planları, “Fransız BNP Paribas, Hollandalı ING ya da İspanyol Santander tarafından satın alınması, Fortis'in sigorta biriminin İtalyan Generali, Alman Allianz ya da Fransız Axa'ya satılması ve Fortis'in bir konsorsiyumla birlikte geçen yıl satın aldığı ABN Amro'yu elinden çıkarması” şeklinde sıraladı.
Gazete, Fortis'in yeni sermaye artırımıma gitmesinin ya da ABD'de son dönemde sıkça başvurulduğu şekilde kamulaştırılmasının zayıf ihtimal olduğunu bildirdi.
De Standaard, bankaya yakın kaynaklara dayandırarak Fortis'in geçici Üst Yöneticisi Herman Verwilst'in görevini yardımcısı Filip Dierckx'e devredeceğini ve Yönetim Kurulu Başkanı Maurice Lippens'in emekliye ayrlacağını duyurdu.
Hollanda gazetesi Financieele Dagblad da BNP Paribas'ın Fortis'in tamamını ya da ABN Amro birimini satın alabileceğini, Hollanda bankaları ING ve Rabobank'ın da Fortis'in bireysel bankacılık birimine ilgi duyduğunu yazdı.
Küresel çalkantı ve ABD emlak piyasasındaki zararlar nedeniyle bankaların birbiri ardına rekor zarar açıkladıkları bir dönemde 24 milyar avrosu kendi payına düşecek şekilde, Hollanda bankası ABN Amro'yu bir konsorsiyumla birlikte geçen yıl 70 milyar avro rekor fiyata satın alan Fortis'in sermaye gereksinimi artmıştı.
Fortis'ten geçen hafta yapılan açıklamada, sermayeyi güçlendirmek için satışa çıkarılan 10'dan fazla birime çeşitli teklifler geldiği ve taliplilerle görüşmelerin sürdürüldüğü kaydedilmişti.
ABN AMRO ELDEN ÇIKARABİLİR
Hollanda Belçika ortaklığı Fortis Bank'ın, mali olarak rahatlamak için geçen yıl aldığı ABN Amro Bankasını elinden çıkarabileceği belirtiliyor.
Bankacılık kaynakları, hisse senetleri değer kaybeden Fortis'in nakit arayışı içinde olduğunu vurguluyorlar.
Avrupa'daki Menkez Bankası kaynaklarının da, Fortis ile ilgili güven tazeleyici açıklamalar yapacağı belirtiliyor.
Bu arada, Fransız BNP Paribas'ın, gerek Fortis, gerekse Fortis bünyesindeki ABN Amro ile ilgilendiği de ifade ediliyor.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:52

İLGİLİ HABERLER