Foto Galeri
  • 24.10.2017 23:57

Amerika yıktığı Rakka'yı Suudi Arabistan'a yaptıracak

Amerika&PKKYPG ortaklığının eşi benzeri görülmedik bir dehşet yaşattığı Rakka haritadan silindi.. DEAŞ militanlarının haftalar önce terkettiği şehir, havadan uçaklarla yerden tank ve toplarla adeta yok edildi.

Başlarna gelen korkunç dehşeti gören 200 bin Rakka'lı canını kurtarmak için şehiri terketti.
Yedikleri haltın büyüklüğünü gören Amerika, hala uluslararası basını şehire sokmadı. Amerika Rakka'yı yeniden inşa etme işini de Suudilere yıktı.

BM'den Rakka açıklaması; Yüzde 80'i harabe...

Birleşmiş Milletler (BM) yetkilisinin yaptığı açıklamada Rakka'nın neredeyse tamamının savaştan dolayı yaşanılamaz hale geldiği belirtildi.

 Demokratik Suriye Güçleri'nin (DSG) IŞİD'den aldığı Rakka'nın, yaşanan savaştan dolayı harabeye döndüğü belirtiliyor.

ABD Hava Kuvvetleri'nin yoğun rol oynadığı Rakka harekatıyla birlikte kentteki yapıların neredeyse tamamının yıkıldığı görülüyor.

Birleşmiş Milletler İnsani İlişkiler Koordinasyon Ofisi (OCHA) yetkilisi Linda Tom, "kentin yüzde 80'inden fazlası çatışmalardan dolayı yaşanılamaz hale geldi" diyor.

Operasyon sırasında 300 bine yakın insanın kenti terk ettiği aktarılırken, barınma, hastane, okul da dahil olmak üzere temel hizmetlerin kentte sağlanamadığı kaydediliyor.

‘ABD’nin, Rakka’nın kurtarılması sırasında yaptıkları barbarlık’

Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma milletvekili Adalbi Şhagoşev, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin ve Suriyeli muhaliflerin Rakka kentini IŞİD’ten kurtarırken yaptıklarını ‘askeri-siyasi barbarlık’ olarak niteledi.
Rusya Savunma Bakanlığı, ABD öncülüğündeki koalisyonun hava saldırıları nedeniyle Rakka’da binlerce sivilin öldüğünü ve aniden gelişen yardım etme isteği ile bu bombardımanların izlerin saklanmaya çalışıldığını duyurdu.

Suudi Arabistan'ın Rakka ilgisi

Suudi Arabistan Devlet Bakanı Sebhan'ın ABD'li üst düzey yetkililer ile Rakka'ya gerçekleştirdiği ziyaret Riyad yönetiminin yeni Suriye siyasetinin ipuçlarını veriyor.

Rakka'nın imarı

Suudi Arabistan'ın Okaz gazetesi, özel kaynaklarına dayandırarak yayımladığı haberde, ziyarette DEAŞ sonrasında büyük bölümü yıkılmış olan kentin tekrar yaşanabilir kılınması için Suudi Arabistan'ın sunacağı katkıların, özellikle de imar konusunun görüşüldüğünü belirtti.

İmar konusunun salt inşa faliyetlerini içermediğini, kapsamlı olarak Rakka bölgesinde hayatın tekrar başlaması için gerekli tüm hazırlıkları kapsadığını aktaran gazete, bu konuda Riyad yönetiminin ABD ile anlaştığını ve çalışmaların büyük bölümünü Suudi Arabistan'ın gerçekleştireceğini iddia etti.

Okaz gazetesi, Sebhan'ın Rakka'da imar ve kalkınma konusunda kent konseyiyle de toplantılar gerçekleştirdiği bilgisini verdi. Suudi bakanın ayrıca, ABD tarafından ilerleyen günlerde düzenlenecek "Rakka'nın Kurtuluşu" etkinliklerine katılmak için tekrar bölgeye gideceği kaydedildi.

Güncellenme Tarihi : 25.10.2017 00:17

İLGİLİ HABERLER