Foto Galeri
  • 9.9.2017 01:00

Arakan'dan büyük kaçış

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Arakan'daki durumun tüm bölgenin istikrarını bozabileceğini söyleyerek Myanmarlı yetkililere şiddeti durdurmaları çağrısı yaptı.

BM Genel Sekreteri Guterres, BM Güvenlik Kurulu'na da (BMGK) bir mektup göndererek Arakan'da şiddeti durdurmak için atılabilecek adımlara dair önerilerini sıraladı.

Gazetecilere açıklama yapan Guterres, bölgede bir etnik temizlik yaşanıp yaşanmadığına dair soruya ise "Böyle bir risk var, umarım işler o noktaya ulaşmaz" cevabını verdi.

Arakan'daki krizin kökenine inen, etkili bir çözüm planının ertelenemeyeceğini belirten Guterres, Arakanlı Müslümanlara artık vatandaşlık ya da hareket özgürlüğü, çalışma, eğitim ve sağlık hakları kazandıracak şekilde bir yasal statü verilmesi gerektiğini belirtti.

 

Myanmar'ın Rakhine eyaletindeki (Arakan) Müslümanlar, vatandaşlık ve tüm diğer haklardan yoksun yaşıyor.

1 günde 35 binden fazla mülteci

BM, Myanmar'dan Bangladeş'e geçen Arakanlı Müslümanların sayısında büyük artış yaşandığını ve son 24 saatte 35 binden fazla yeni ulaşan mülteci tespit edildiğini açıkladı.

25 Ağustos'tan bu yana 123 bin kişinin Rakhine (Arakan) eyaletindeki şiddet olaylarından kaçtığı belirtiliyor.

Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu militanlarını polis noktalarına yaptığı saldırılara Myanmar Ordusu'nun büyük bir karşılık vermesinin ardından, Arakanlı Müslüman siviller evlerinden kaçmaya başlamıştı.

Kaçanların çoğu askerlerin ve Budist çetelerin köylerini yerle bir ettiğini ve Arakanlı Müslümanları bölgeden sürmek için sivilleri öldürdüklerini belirtiyor.

Ordu ise, sivillere saldıran militanlarla savaştığını iddia ediyor.

Bölgedeki gelişmelerin bağımsız kaynaklarca doğrulanması çok zor, çünkü bölgeye giriş Myanmar yönetimi tarafından kısıtlanıyor. Ancak polis noktalarına düzenlenen saldırılardan bu yana Arakanlı Müslüman siviller, kuzeye, Bangladeş'e doğru akın etmeye başladı.

Birleşmiş Milletler son mültecilerin tam olarak ne zaman ulaştığının net olmadığını, ancak gıda ve barınma ihtiyacı duyan mültecilerin sayısında büyük artış olduğunu belirtti.

Güncellenme Tarihi : 9.9.2017 00:01

İLGİLİ HABERLER