Foto Galeri
  • 2.3.2017 00:54

Güney Afrika'da şiddet yayılyor

Güney Afrika'da göçmen karşıtı protestoya polis müdahalesinde kullanılan iki plastik mermi, AA foto muhabiri Ihsaan Haffejee'nin sırtına isabet etti.

Başkent Pretoria'da düzenlenen göçmen karşıtı eylemlerde, protestocularla yabancı uyruklu bir grup arasında çıkan arbedeye müdahale eden polis, plastik mermi ve ses bombası kullandı.

Eylemleri takip etmek için olay yerinde olan AA foto muhabiri Ihsaan Heffejee, güvenlik güçlerinin göstericilere müdahalesi sırasında sırtından plastik mermiyle hafif yaralandı.

Heffejee, olayı "Birilerini darp etmeye çalışan yabancı uyruklu kişilerin fotoğraflarını çekerken iki defa sırtımdan vuruldum." sözleri ile aktardı.

Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma olaylara ilişkin taraflara, şiddeti durdurma çağrısında bulundu.

Zuma, "Güney Afrika'da yaşayan birçok yabancı ülke vatandaşı yasalara uygun hareket etmekte ve ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır. Tüm yabancı uyruklu kişileri uyuşturucu ve insan kaçakçısı olarak yaftalamak çok yanlıştır." dedi.

Güney Afrika'da ay başından bu yana, göçmen karşıtı çok sayıda olay yaşanırken Johannesburg ve Pretoria'da yerel halk, suç işledikleri iddiasıyla yabancı uyruklu kişilere ait evleri ateşe verdi.

Ayrıca son bir haftada Pretoria'da yabancı uyruklu kişilere ait 20'den fazla dükkan yağmalandı.

Güney Afrika hükümeti birçok yabancı ülkenin vatandaşlarına yerleşim hakkı verse de protestocular, ülkede artan işsizlik rakamları nedeniyle yabancıların Güney Afrika'ya gelişine karşı çıkıyor.

Protestoları organize eden Makgoka Lekganyane, dün AA'ya yaptığı açıklamada eylemlerin barışçıl şekilde düzenleneceğini söylemişti.

Güncellenme Tarihi : 2.3.2017 00:09

İLGİLİ HABERLER