Bilim
  • 30.6.2008 04:08

FOTOĞRAF MAKİNESİ ALMAK İÇİN SON FIRSAT!..

Teknoloji marketlerde en çok satılan üç üründen biri olan fotoğraf makineleri, 1 Temmuz'dan itibaren yüzde 20 zamlanıyor.

Yüzde 20 Özel Tüketim Vergisi'ne dahil edilmesinin ardından 300 Yeni Türk Lirası (YTL) olan bir fotoğraf makinesi 360, bin 500 yeni lira olanı ise bin 800 YTL'ye alıcı bulacak. Sektör temsilcileri, gazetelere verdikleri ilanlarla "Vergi artışından etkilenmeden bir makine sahibi olmak için elinizi çabuk tutun." uyarısında bulunuyor. Resmî Gazete'de yayımlanan düzenlemeyle 1 Temmuz'dan itibaren parfümler, kıymetli taşlar, televizyon kameraları ve görüntü kaydedici kameraların yanı sıra dijital kameralardan da yüzde 20 ÖTV alınacak. Son dönemde dijital kamera ve fotoğraf makinelerinin satışında büyük artış gözleniyordu. Sektörde geçen yıl 700 bin adet ürün satışı gerçekleştiği tahmin ediliyor. Bu yıl ise hedef 850 bin adet olarak belirlenmişti. Pazarın büyüklüğü 2007'de 300 milyon doları aşarken, satılan ürünlerin yüzde 80'ini 250-400 YTL fiyat aralığındakiler oluşturuyor. Profesyonel olarak tanımlanan makinelerin fiyatı ise bin dolardan başlıyor. Nikon'un Türkiye Temsilcisi Karfo Karacasulu'nun Pazarlama Müdürü Yunus Emre Erdoğan, uygulamanın sektördeki satışların durmasına yol açabileceğini belirterek, özellikle 'Digital single reflex' denilen objektifi değişebilen makinelerin çok daha pahalıya satılacağını kaydediyor. Başta gazeteler, haber ajansları, emniyet teşkilatı, askeriye ve fotoğraf meraklılarının kullandığı makinelerin yüzde 18 oranındaki KDV'den dolayı yüksek fiyata satıldığını aktaran Erdoğan, kaçak ürün satışının artacağına dikkat çekiyor. "Zaten kaçakla zor mücadele ediyorduk, şimdi ÖTV çıktı. Bu durum mücadelemizi tamamen zora sokacaktır ve sektörde başarı mümkün olamayacaktır." diyen Erdoğan, tüketicilerin de kaçak mala yöneleceğini düşünüyor. Müşterinin kayıt dışı mal alarak yüzde 38 daha avantajlı konuma çıkacağına işaret eden Erdoğan, vergisini veren ve istihdam sağlayan firmaların küçülmeye gideceğine vurgu yapıyor.

Satışlar yüzde 40 düşer

Nikon Türkiye yetkilisi Erdoğan, sektörün bu yılki 850 bin adetlik satış hedefinin yeni vergiden etkileneceğini ve satışların yüzde 40 düşeceğini belirtiyor. Erdoğan, şunları aktarıyor: "ÖTV uygulaması vergi gelirlerini artırmaz aksine düşürecek. Zira bugüne kadar ülkemizdeki dijital fotoğraf makine fiyatları KDV'den dolayı Uzakdoğu ve Amerika'dan daha pahalı idi. Buna rağmen kaçak yollarla yurda girmekteydi. Şimdi yurtdışı fiyatları farkına yüzde 20 zam gelince kaçağın miktarının yüzde 60'lara varacağını düşünüyoruz." Canon Eurasia Fotoğraf Bölümü Pazarlama Müdürü Cenk Güler de dijital kamera pazarının çok hızlı büyüyen bir pazar olduğuna değinerek, satışların bu kadar iyi gittiği bir dönemde zammın sıkıntı oluşturabileceğini söylüyor.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 08:14

İLGİLİ HABERLER