Gündem
  • 28.1.2014 18:43

Fransa Cumhurbaşkanı'ndan 'Yeni fasıl' müjdesi

DEİK tarafından Four Seasons Otel'de düzenlenen Türk-Fransız İş Forumu kapanış oturumuna katılan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da, devlet ziyaretinin istisnai olduğunu belirterek, "İstinai oluşunun sebebi aradan geçen uzun zaman değil sadece, bir başka sebebi de var, ilişkilerimizde yeni bir sayfa, dönem açtık ve yeni bir eşik atladık ekonomik ilişkilerimizde, burada bulunuşumuzun anlamı bu. Herşeyden önce Fransa, Türkiye'ye hayranlıkla bakıyor, çünkü yıllardır Türkiye'de çok önemli çalışmalar gerçekleştirildi" dedi.

Türkiye ve Fransa arasında 12 milyar euroluk ticaret hacmi olduğunu anlatan Hollande, "450 Fransız şirketi Türkiye'de faaliyet göstermekte. Yaklaşık 10 milyarlık stok yatırımına tekabül ediyor. 100 binden fazla doğrudan ve dolaylı istihdam anlamında bu. Bütün bunlar çok önemli ve anlamlı sayılar" diye konuştu. Hollande, Türkiye'nin son 10 yıldaki gelişmelerine rağmen Fransa'nın Türkiye'de piyasa payı kaybettiğini belirterek, "Bunun sebepleri vardı. Siyasi, hukuki sebepler belki, vizeler... Demek ki, aramızdaki teatiyi yeterince ileri götürmemişiz. Benim bugünkü görevim, bu ziyaretim çerçevesinde yine, yeniden başlatmak. Siz de buna çok olumlu cevap verdiniz" dedi.

"NÜKLEER ENERJİYE YATIRIM YAPMALIYIZ"

Hollande, 2012'den sonra başlayan yeni dönemin meyvelerini 2013 yılında aldıklarını ve bazı şirketlerin Türkiye'ye yerleşmeye karar verdiğini aktararak, "Sayın Cumhurbaşkanıyla bu konularda anlaştık. Aramızdaki ticaret hacminin 20 milyar euroya tekabül etmesini istiyoruz. Böyle bir hedefimiz var. Demek ki bütün şirketlerin katılımı gerekecek" dedi. Türkiye'nin konumu itibariyle enerjinin geleceği ve geçeceği bir kavşak olduğunu belirten Hollande, "Enerjiye, nükleer enerjiye yatırım yapmalıyız. Türkiye tarafından bu yönde bir tercih yapıldı. Japon ortağımızla birlikte, bunu gerçekleştireceğiz ve bütün yenilenebilir ve doğalgaz gibi yeni enerji kaynakları alanlarda anlaşmaların imzalanmasından mutluyum" dedi. Hollande, Atom Enerjisi Komiserliği'nden Ankara'da, bu konulardaki işbirliklerini kolaylaştırması için bir şube açmasını istediğini de aktardı. Ulaşım sektöründe ilişkilerin çok eskilere dayandığını ifade eden Hollande, Paris'ten İstanbul'a uzanan tarihi Orient Ekspresi de hatırlattı.

"DIŞİŞLERİ BAKANLIĞIMA GEREKLİ BÜTÜN TALİMATLARI VERDİM"

Vize konusuna da değinen François Hollande , "Şu anda vize sorununun yaşandığı tek ülke Fransa değil, ama Dışişleri Bakanlığıma gerekli bütün talimatları verdim. Şirket temsilcileri, yöneticileri, aydınlar, sanayiciler, sanatçılar kolayca Fransa'ya gelebilsinler, işlerini görebilsinler. Kendilerine bütün kolaylıklar sağlanacaktır. Çok yakında Elysee Sarayı'nda Fransa'ya yatırım yapan yabancı şirketleri ağırlayacağım. Bu şirketler arasında Türkiye'den yatırımcı olmasını çok isterim. 2 Türk şirketi şimdiden olumlu cevap verdi çağrıma. Karşılıklı çapraz yatırımlar yapmamız gerekiyor. Birlikte yeni teknolojileri, dış piyasalara taşımamız gerekiyor. Sizin bu konulardaki taahhütünüzü ve çabalarınızı da anmak istiyorum. Bu reformlar kaçınılmazdı, gerekiyordu. Ekonomik reformları, hepimizin gerçekleştirmesi gerekiyordu. Bizler yüksek hızlı kalkınmaya sahip olmak, istihdam yaratmaki işsizliği azaltmak istiyorsak, şirketlerimizin bütün imkanlara sahip olması gerekiyor" diye konuştu.

"HEM TÜRKİYE HEM DE AVRUPA İÇİN İYİ OLACAKTIR"

François Hollande , Türkiye'nin AB müzakere sürecinin devam etmesini istediklerini de vurgulayarak, "Fransa yeni fasıl açmaya hazır. Özellikle erklerin ayrımı, temel haklar, hukuki güvenceler gibi konularda. Bu hem Türkiye hem de Avrupa için iyi olacaktır. Fransa'nın bu konuda sizlerden desteğini esirgemeyeceğine emin olabilirsiniz" dedi.

Dilhun GENÇDAL-İdris TİFTİKÇİ/ İSTANBUL DHA

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 08:06

İLGİLİ HABERLER