Dünya
  • 31.3.2006 16:30

FRANSA'DAKİ ÖĞRENCİ EYLEMLERİNİN ARKASINDA BİR TÜRK KIZI VAR

     FRANSA’da 68 Mayıs’ını hatırlatan öğrenci eylemlerini düzenleyen Ulusal Öğrenciler Birliği’nin (UNEF) sözcülerinden Türk kızı Leyla Temel, Fransa’yı sallayan gösterilerin hükümetin yeni istihdam yasasını iptal edene kadar süreceğini söyledi. Paris’te dünkü gar işgali sırasında ön saflarda yer alan Temel, "Geleceğimizi garanti altına almak istiyoruz. Bu işin peşini bırakmayacağız" dedi.
      Fransa’da öğrenciler, 26 yaşın altındakilerin işten çıkarılmasını kolaylaştıran tartışmalı istihdam yasasının yarattığı gerginlik her geçen gün artıyor. Ülkenin birçok kentinde öğrenciler sokaklara dökülüp yol kapatma eylemleri düzenlerken, dün de başkent Paris’in önemli tren istasyonlarından Gare de Lyon işgal edildi.
      Öğrenci eylemlerini organize edenlerin başında gelen sosyoloji öğrencisi Leyla Temel öğrencilerin eylemlere nasıl hazırlandığını ve nelere tepki gösterdiğini DHA’ya anlattı. Annesi Türk, babası Fransız olan Temel, grev ve gösterilerin Başbakan Villepen’in yeni iş yasası yüzünden başladığını hatırlatarak, “Bu bizim için çok kötü bir şey, bize fakirlik getirecek. Diploma alabilmek için çok yoğun çalışıyoruz. İşimiz garanti olsun istiyoruz. Kesinlikle bu yasaya karşıyız" dedi.
      Bir Türk olarak iki kültürü de paylaştığını belirten Temel, Türkiye’ye geldiğim zaman buradaki hayatın rahat olduğu söyleniyor. Aslında öyle değil. Burası dünyanın 5’inci büyük ülkesi. Geleceğimizin güzel olması gerek. Bu işin peşini bırakmayacağız" dedi.
     
      ’GÖSTERİ YAPILACAK YERLER ÖNCEDEN BELİRLENİYOR’

      Geçtiğimiz salı günü 3 milyon kişinin sokaklara döküldüğünü, ama Başbakan’ın buna aldırmadığını ifade eden Temel öğrencilerin nasıl organize olduğunu şöyle anlattı:
      "Eylemler çok önceden belirleniyor. Her Çarşamba sendika üyeleri ve öğrenci birlikleri temsilcileri bir toplantı yapıyor. Hangi grubun nerede gösteri yapacağı burada belli oluyor. Daha sonra bir telefonla sokaklara dökülüyoruz. Yasa iptal olana kadar da bunu sürdüreceğiz."
     
      ’ŞİDDETİ KABUL ETMİYORUZ’

      Eylemlerde meydana gelen şiddet olaylarını hakkında ise şunları söyledi:
      "Gösteriler uzun sürüyor. Göstericiler yorgun düşüyor, ama insanlar eve gitmek istemiyor. Bu da polisle gerginlik yaşanmasına yol açıyor. En çok kavgayı banliyö gençleri çıkarıyor. Onlar da gösterilere geliyor çünkü kimse onları dinlemiyor. Kendilerini göstermeye çalışıyorlar. Cep telefonu çalıyorlar, vitrinleri kırıyorlar. Biz bunu kabul etmiyoruz. Çünkü bu davranışlar bizim hareketimizi tehlikeli bir hareket gibi gösteriyor" Örgütlü olarak düzenli ve hazırlıklı şekilde gösteri yaptıklarını söyleyen Temel, kendi sendikalarına bağlı olan kimsenin polisle sorun yaşamadığını da ifade etti.

(milliyet)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 09:39

İLGİLİ HABERLER