Spor
  • 31.5.2006 10:23

FUTBOL EN ZENGİN 15’İNCİ CUMHURİYET

Milyarlarca insan 9 Haziran’da başlayacak 2006 Dünya Kupası karşılaşmalarına kitlenirken futbolun ekonomisi de her zamankinden daha da fazla öne çıkmaya başladı. Yaklaşık 750 milyar dolara ulaşan cirosu ile futbol artık endüstrinin de ötesine geçti ve dünyanın çok sayıda ülkesinin gayri safi milli hasılasını solladı. Tüm dünyada futbol içinde değerlendirilen, sponsorluk, reklam, tanıtım, maç hasılatı ve turizm gibi unsurların üst üste konulması ile elde edilen 750 milyar dolarlık ciro Türkiye’nin milli hasılasını ikiye katlıyor. Ayrıca Avusturya, Hollanda, İsviçre ve İsveç gibi dünyanın gelişmiş ülkelerinin milli hasılası da futboldan iyi bir çalım yedi ve geride kaldı.

3 MİLYAR MÜŞTERİSİ VAR

Futbol 750 milyar dolarlık ciroya dünyanın dört bir yanındaki 3 milyarlık fanatik müşteri kitlesi ile ulaşıyor. Dünyanın en yaygın ürünlerinden biri olan kolalı içeceklerin bile bu kadar müşteri kitlesi olmadığı dikkate alınırsa futbolun geldiği nokta daha net ortaya çıkıyor. Dünyanın en popüler ve en birleştirici sporu olan futbol, nitelik ve içerik olarak ciddi bir evrimsel süreç geçirerek; alınıp satılan bir meta haline geldi. Yani futbol izleyicisi, seyircisi birer müşteri haline dönüştürüldü. Ülkemizde üç büyüklerin yıllık sattıkları kombine kartlar ve diğer gelirlerinden yapılan hesaba göre, orta ve üst gelir grubuna dahil taraftarın yüzde 30’unun, kulüpleri için yaptıkları harcamaları yıllık ortalama bin dolara karşılık gelmekte. Statdyumlar da haftada sadece bir gün maç için toplanılacak yerler olmaktan çıkıp, birer ticaret kompleksi haline dönüştüler. Kimi statların yanına kurulan otel, restoran, bar, market, alışveriş ve eğlence merkezleri yeni bir stat konseptinin oluşmasına neden oldu.

Takıma göre renk değiştiren stat

30 Mayıs 2005’te açılan Münih Allianz Arena Stadyumu, 2006 Dünya Kupası için son hazırlıklarını yapıyor. Dünya Kupası’nın ilk maçının oynanacağı stat da 66 bin seyirci koltuğu yer alıyor. 340 milyon euroya mal olan stat, dünyanın teknolojik açıdan en gelişmiş stadı olma özelliğini taşıyor. En ilginç özelliği maç yapan takımlara göre renk değiştirmesi olan statın, hidrolik kontrollü sahaya giriş kapısı, yağmur ve kara karşı ısıtılan kanalcıkları, bin 200 araçlık kapalı otoparkı, gün ışığını almak için saydam yastıkları bulunuyor.

Dünya Kupası’nın ekonomisi 250 milyar dolara ulaştı

Almanya-Kosta Rika maçı ile 9 Haziran’da Almanya’da başlayacak olan 2006 Dünya Kupası’nın ekonomiye yaptığı katkının 250 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Tanıtımdan televizyon satışlarına, televizyonların sponsorluk ve reklam gelirlerine, turizm faaliyetlerine, firmaların promosyonlarına kadar bir çok etki ile birlikte ulaşılan bu rakamın futbolun gücünü gösterdiği belirtiliyor. Bir süredir durgun olan Almanya ekonomisinin 2006 Dünya Kupası ile birlikte yeniden hareketlenmesi futbolun gücünü gösteren bir diğer etken olarak ortaya çıkıyor. 8 grupta 32 ülkenin milli takımlarının mücadele edeceği Dünya Kupası maçları, Almanya genelinde 12 stat da oynanacak. Ana sporsorluğunu Coca Cola, Mc Donald’s, Fuji Film, Gilette, Adidas, Master Card gibi dünyaca ünlü firmaların yaptığı Dünya Kupası 9 Temmuz’da sona erecek.

750 milyar dolarlık ciro futbolun gücünü gösteriyor

Esat Yılmaer (Türkiye Spor Yazarları Derneği Genel Başkanı) : Futbol en büyük ekonomi haline geldi. Dünyanın dikkati futbola kilitlenmiş durumda. Bazı ülkeler ekonomi ile ilgili planlarını yaparken futbolu da dikkate alıyor. Türkiye’de de yetkili konumda bulunanların futbolun tanıtım ve endüstri gücünden faydalanmak için kısa ve orta vadeli planlar yapması gerekiyor.

Futbol başlı başına bir sanayi haline geliyor

Ersan Çelik (Bugün Gazetesi Spor Müdürü) : Günümüzde dünya ekonomisinde futbolun çok önemli bir yeri var. Aslında futbol başlı başına bir sanayi haline geldi. Yapılan yatırımlar her geçen gün daha da büyüyor. Tesisler ve yatırımlar çok amaçlı ve daha modern yapılıyor, gelir kaynakları artırılıyor. Sponsorlar futbola büyük paralar aktarıyorlar. Yıldız futbolcuların satışlarından büyük paralar elde ediliyor.

 

(Özlem KAMER-BUGÜN)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 05:06

İLGİLİ HABERLER