Spor
  • 29.6.2019 20:47

Futbol kulüplerine yayıncı kuruluş şoku

Beinsport futbol kulüplerinden yaklaşık yüzde 35 indirim talep etti..

Yayıncı kuruluşla Kulüpler Birliği arasındaki pazarlıkta sıcak bir gelişme yaşandı. Yeni sezon için galibiyet primlerinde radikal bir değişikliğe gidilecek.

2017-18 sezonundan itibaren Süper Lig ve 1. Lig’in 5 yıllık yayın hakkını elde eden beIN Sports ihaleyi KDV dahil yıllık 590 milyon dolara kazanmıştı. Anlaşmada, bu ödemenin yüzde 50’lik kısmının o günkü kurdan, geri kalan yüzde 50’sinin ise güncel kurdan yapılacağı taahhüt edilmişti. Ancak döviz kurlarındaki artış yayıncı kuruluşu mali anlamda zor durumda bıraktı. Bu yüzden 2018-19 sezonunun bitiminin ardından kulüplerle bir pazarlığa girişildi. Yayıncı kuruluş, güncel kurdan yapılan ödeme için indirim talep etti. Kulüpler ise şimdilik buna sıcak bakmıyor. Ancak gelinen noktada radikal bir karar gündemde.

beIN Sports’un talebi doğrultusunda gelecek sezonki galibiyet primlerinde yüzde 35’lik bir kesintiye gidilecek. Takımlar, 2018-19 sezonunda her galibiyet için 2.8 milyon TL kazanıyordu. Yeni dönemde her galibiyet için yaklaşık 1.8 milyon TL ödenmesi gündemde. Beraberlikte ödenecek miktar ise 1.4 milyondan 900 bin TL’ye gerileyecek. 

Pazartesi günü bir kez daha toplanacak olan Kulüpler Birliği’nde bu konunun görüşülmesi bekleniyor. Mali anlamda zor günler geçiren kulüpler bu talebe sıcak bakmasa da gelinen noktada karşı çıkmaları kolay görünmüyor. 

Yayıncı kuruluşun anlaşmasında yüzde 4’lük kısım TFF’ye, yüzde 14 ise alt liglere ayrılıyordu. Kalan yüzde 82’lik kısım ise Süper Lig kulüplerine aitti. Bu yüzde 82’nin de yüzde 46’sını ise performans primleri (galibiyet ve beraberlik primleri) oluşturuyordu. Yüzde 37’si ayakbastı parası olarak, yüzde 11’i lig şampiyonluğu yaşayan takımlar arasında şampiyonluk sayısına göre, kalan yüzde 6 ise sezonu ilk altıda bitiren takımlar arasında dağıtılıyordu.

AJANSSPOR ÖZEL

Güncellenme Tarihi : 29.6.2019 20:55

İLGİLİ HABERLER