Spor
  • 23.5.2013 12:28

Futbolda "yaprak dökümü"

ANKARA  - Futboldaki yaprak dökümünden en çok etkilenen ülke David Beckham, Paul Scholes, Phil Neville, Micheal Owen ve Jamie Carragher gibi 5 önemli oyuncusunu kaybeden İngiltere oldu.
    
     -Adı "Kırmızı Şeytanlarda" efsaneleşen 3 isim veda etti-
    
     Bir dönem Manchester United formasıyla oynadıkları futbolla adını dünyaya duyuran David Beckham, Phil Neville ve futbolu aynı kulüpte bırakan Paul Scholes gibi oyuncuların aynı sezonda futbolu bırakmasının yanı sıra "Sir" lakaplı teknik adam Alex Fergusonun'da ülkedeki emekliler kervanına katılması, "Kırmızı Şeytanlar"da bir dönemin sona erdiğinin göstergesi oldu.
     Yaprak dökümünün son halkası, aynı zamanda futbolun markalaşan yüzlerinden 38 yaşındaki David Beckham oldu. Beckham, aynı zamanda, İngiliz ekibi Manchester United, İspanyol Real Madrid ve ABD takımı Los Angeles Galaxy ve Fransa'nın Paris Saint Germain kulübü ile 4 ayrı ligde şampiyonluk yaşayan tek İngiliz futbolcusu konumunda.
     Paul Scholes, "Kırmızı Şeytanlar"da 700'ün üzerinde maça çıkarak takımın efsane oyuncuları arasına girerken, bu süreçte 11 lig ve 2 Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu, 3 Federasyon Kupası ve 2 kez de Lig Kupası kazandı.
     Phil Neville ise Manchester United ve Everton formasıyla yıllar boyu istikrarlı bir performans sergiledi. Adını Manchester'da oynadığı futbolla duyuran ve İngiltere Milli Takımı ile 60'a yakın maça çıkan 36 yaşındaki Neville, 6 lig şampiyonluğu, 3 İngiltere ve bir Şampiyonlar Ligi Kupası kaldırdı.
    
     -18 yaşında milli olmuştu-
    
     Futbolu bırakan bir diğer önemli isim ise Micheal Owen oldu. 18 yaşındayken İngiltere Milli Takımı'nda oynayarak İngilizlerin en genç milli futbolcuları arasında yer alan Owen, büyük çıkışını Liverpool formasıyla yapmıştı. 33 yaşında futbolu bırakan milli futbolcu, yaşadığı ciddi sakatlıkların etkisiyle forma giydiği diğer takımlarda eski formuna ulaşamamıştı.
     Liverpool'un efsane oyuncuları arasında yer alan İngiliz oyuncu Jamie Carragher ise 17 yıl hizmet ettiği kulübünde 700'ün üzerinde maçta forma giydi. Emeklilik kararı nedeniyle pişmanlık duymadığını, bir yıl daha futbol oynayarak tribünde ya da yedek kulübesinde şans bulmaktansa futbolu bırakmayı tercih ettiğini belirten 35 yaşındaki defans oyuncusu, İngiltere Milli Takımı ile de 38 maça çıktı.
    
     -En çok etkilenen 2. ülke Almanya-
    
     İngiliz futbolcuların yanı sıra Alman futbolcular Michael Ballack ile Christoph Metzelder de futbolu aynı dönemde bırakma kararı aldı.
     Almanya'da 3 kez "yılın futbolcusu" seçilen Michael Ballack, Bundesliga ekiplerinden Kaiserslautern, Bayer Leverkusen, Bayern Munih ve Premier Lig'de Chelsea'de forma giymişti. Sezon başında emeklilik kararı alan orta saha oyuncusu, Almanya Milli Takımı'nda çıktığı 98 maçta 42 gol atmayı başarmıştı.
     Alman futbolunun diğer önemli isimi Christoph Metzelder ise gösterdiği performansla İspanyol Real Madrid'in dikkatini çekerek transfer olmuş, burada yaşadığı ciddi sakatlıkların ardından eski formunu yakalayamamıştı. Almanya Milli Takımı'nın formasını da 47 kez giyen Alman futbolcu, yaşadığı sakatlıkların da etkisiyle 32 yaşında futbola veda etti.
    
     -Bulgar Petrov'dan lösemi nedeniyle zorunlu ayrılık-
    
     Bulgar futbolcu Stiliyan Petrov ve Hollandalı Mark van Bommel de yeşil sahalara veda eden diğer önemli isimler oldu.
     Geçen yıl lösemi teşhisi konan Stiliyan Petrov, hem Aston Villa'da hem de Bulgaristan Milli Takımı'nda bir dönem kaptanlık yapmış, milli forma ile 106 kez sahaya çıkarak en çok forma giyen Bulgar oyuncu unvanını almıştı. Tedavisi devam eden 33 yaşındaki Bulgar orta saha oyuncusu, hastalığı nedeniyle futbola erken veda etmek zorunda kaldı.
     Emeklilik kararı alan bir başka isim ise kariyeri boyunca PSV, Barcelona, Bayern Münih ve Milan gibi önemli Avrupa kulüplerde oynayan Hollandalı Mark van Bommel. Beckham gibi 4 ayrı ülkede lig şampiyonluğu yaşayan 36 yaşındaki futbolcu, futbola teknik direktör yardımcılığı yaparak devam etmek istiyor.
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:05

İLGİLİ HABERLER