Dünya
  • 26.6.2010 19:52

G-20 LİDERLER ZİRVESİ BAŞLIYOR

TORONTO - G-20 Liderler Zirvesi, bugün Kanada'nın Toronto kentinde başlıyor.
G-20 ülkelerinin devlet ya da hükümet başkanları seviyesinde katılacağı zirvede Türkiye'yi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan temsil edecek. Erdoğan'a, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek eşlik edecek.
G-20 Toronto Liderler Zirvesi, Eylül 2009'da ABD'nin Pittsburgh kentinde yapılan zirvede alınan kararların sonuçları ile son gelişmelerin tartışılacağı dördüncü G-20 Zirvesi olacak. Zirvede, küresel ekonominin durumu, ekonomik krize karşı alınan ve gelecek dönemde alınabilecek önlemler, mali sektör ve uluslararası finans kuruluşlarının reformu, ticaret ve yatırımlarda izlenen politikalar, mali iyileştirme, sürdürülebilir büyüme ve kalkınma konuları ele alınacak.
Liderlerin ikamet ettiği Royal Park Otel'de bugün yerel saatle akşam düzenlenecek resmi karşılama töreni ve resepsiyonla resmen başlayacak olan zirvede, ''Küresel Ekonominin Mevcut Durumu'', ''Güçlü, Sürdürülebilir ve Dengeli Büyüme İçin Çerçeve'', ''Uluslararası Mali Kuruluşların Reformu'', ''Ticaret/Korumacılık ve diğer konular", "Finansal Sektör Düzenlemeleri Reformu'' ve ''Seul Zirvesine Bakış'' başlıklı oturum ve çalışma yemekleri düzenlenecek ve sonunda zirve bildirisi kabul edilecek.
Liderler arasında çok sayıda ikili görüşmenin de yapılacağı zirvede, Başbakan Erdoğan'ın da, aralarında ABD Başkanı Barack Obama'nın da bulunduğu bazı liderlerle zirve esnasında ikili görüşme yapması bekleniyor.
1997 yılındaki Asya finansal krizinin ardından 1999 yılında kurulan gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin yer aldığı G-20'de, ABD, Japonya, Almanya, Birleşik Krallık, Fransa, İtalya ve Kanada, Türkiye, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Hindistan, Rusya, Meksika, Güney Kore, Güney Afrika, Suudi Arabistan, kurum olarak da Avrupa Birliği üye olarak bulunuyor.
Kurulduğu tarihten bu yana G-20 ülkelerinin hazine bakanları ve merkez bankası başkanları her yıl toplanırken, G-20 Liderler Zirvesi de, ilk kez 2008 yılında küresel ekonomik krize karşı koordineli bir küresel yanıt geliştirilmesi amacıyla ABD'nin başkenti Washington'da düzenlendi. Washington zirvesini, Nisan 2009'da Londra, Eylül 2009'da da Pittsburgh zirveleri takip etti.
Uluslararası ekonomik işbirliğinin en önemli forumu niteliğindeki G-20'ye üye ülkelerin liderleri, bu üç zirve boyunca küresel ekonomik krizle mücadeleye dönük çeşitli önlemleri harekete geçirdi ve önemli bir dizi karar aldı. G-20 Toronto Liderler Zirvesi de daha önceki zirvelerde verilen taahhütlerin takip edilmesi ve daha sağlıklı, güçlü ve sürdürülebilir bir küresel ekonominin inşası çalışmalarının sürdürülmesi açısından önemli bir fırsat teşkil ediyor.
G-20'nin bir sonraki liderler zirvesi de, bu yılın Kasım ayında Güney Kore'nin başkenti Seul'da düzenlenecek.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 06:31

İLGİLİ HABERLER