Dünya
  • 7.9.2013 00:50

G-20 ülkelerinden Suriye açıklaması...

Rusya'nın Saint Petersburg kentinde biraraya gelen ülkelerden 11'i, Suriye'de kimyasal silah kullanılmasını şiddetle kınadı.

Amerikan Dışişleri Bakanı John Kerry ise, kaleme aldığı makalesinde, harekete geçilmezse Esed'in kimyasal silahları tekrar tekrar kullanacağına dikkat çekti.

Dünyanın önde gelen ekonomilerinin bir araya geldiği Rusya'nın Saint Petersburg şehrinde, 11 ülke Suriye bildirisine imza attı.

Aralarında Türkiye, Suudi Arabistan, İngiltere 'nin de bulunduğu ülkeler, Suriye'de kimyasal silah kullanılmasını şiddetle kınadığını açıkladı.

Dünyanın ortak kurallarının ihlal edildiği vurgulanan metinde, benzer vahşetlerin bir daha tekrarlanmaması için Esed rejimine güçlü bir cevap verilmesi gerektiği belirtildi. Liderler kanıtların, 21 Ağustos'ta Şam yakınlarındaki kimyasal saldırıdan Esed rejiminin sorumlu olduğunu gösterdiğini kaydetti. Açıklamada Rusya ve Çin'e mesajlar da vardı...

Güçlü bir tasarı çıkarmanın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin elinde olduğu ancak 2 buçuk yıldır Konsey'in yaşananlara karşı kötürüm kaldığı vurgulandı. Dünyanın sonu gelmeyen başarısız Suriye girişimlerini beklemeyeceğine vurgu yapılan açıklamada, Washington yönetimi ve diğer ülkeler tarafından kimyasal silahların yasaklanması için alınan tedbirlerin desteklendiği bildirildi.

Cenevre görüşmelerinin desteklendiği kaydedilen açıklamada, demokratik, katılımcı ve birleşik Suriye için siyasi çözümün taahhüt edildiği ifade edildi.Öte yandan Suriye müdahalesine izin veren tasarının oylanması öncesi Amerikan Dışişleri Bakanı John Kerry'nin ikna çalışmaları sürüyor. Kerry, Amerikalı yayın organına "Dünyanın kırmızı çizgisi için vicdanın oyu evet" başlıklı makaleyi kaleme aldı.

42 yıl önce vicdanının sesini dinleyerek Vietnam savaşına karşı oy kullandığını hatırlatan Kerry, bugün de vicdanının Esed rejimine müdahale edilmesi gerektiğini söylediğini belirtti. Siyasilerden destek isteyen Kerry, operasyon yapılmadığı takdirde Esed'nin kimyasal silahları tekrar tekrar kullanacağına dair şüphesinin olmadığını söyledi. Şimdi doğru şeyi yapmanın tam zamanı diyen Kerry, Esed rejimine karşı hareketsiz kalmanın, müdahale yapmaktan daha maliyetli olacağını belirtti. Kerry, Kongre'den hayır çıkması halinde Türkiye, İsrail ve Lübnan gibi ülkelerin riske gireceğini de belirtti.
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 12:13

İLGİLİ HABERLER