Asayiş
  • 29.3.2012 15:22

Kızılay'da tansiyon yükseldi... Eylemcilere müdahale başladı

"4+4+4" eğitim sistemiyle ilgili kanun teklifi ve Kamu Görevlileri Sendikalarında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun tasarısını protesto için yaklaşık 29 saatten bu yana Kızılay'da eylem yapan KESK üyelerine polis gaz bombaları, göz yaşartıcı biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. Bazı göstericiler polise taş atarak yanıt verdi.

Aralarında çok sayıda memur ve öğretmenin de bulunduğu eylemcilerle polis arasında Ankara sokaklarında kovalamaca yaşandı. Müdahalenin ardından bir grup gösterici yeniden Gazi Mustafa Kemal Bulvarında bir araya geldi. Polis ile eylemciler arasında gerginlik sürüyor.

Eyleme destek veren BDP milletvekili Sebahat Tuncel de gazdan etkilenenler arasında.

Ankara Emniyeti, sabah saatlerinde dağılmaları için KESK üyelerine bir saat süre vermişti. Polis ekipleri, aksi takdirde eyleme müdahale edileceğini bildirmişti.

Sürenin dolması üzerine güvenlik güçleri gruba dağılmaları yönünde bir kez daha uyarıda bulundu.

Bu sırada eyleme katılan CHP İzmir Milletvekili Musa Çam ve beraberindekiler emniyet yetkilileriyle görüştü.

Görüşmenin ardından açıklama yapan Çam, eylemi barışçıl şekilde tamamlama kararı aldıklarını, KESK yöneticilerinin de kendi aralarında görüşerek makul bir süre belirleyeceklerini dile getirdi.

Çam, bir soru üzerine 'Bize göre eylem amacına ulaştı. Sadece Ankara'da değil İstanbul ve İzmir başta olmak üzere birçok ilde eylemler vardı' dedi.

MECLİS'E YÜRÜMEK İSTEDİLER

KESK üyeleri GMK Bulvarı'nda sloganlar atıp eylemi sürdürürken açıklama yapan KESK Genel Başkanı Lami Özgen, teklifin görüşüleceği saatlerde TBMM önünde basın açıklaması yapmak istediklerini söyledi.

Meclis önündeki açıklamanın ardından eylemi bitireceklerini kaydeden Özgen, bu konuda güvenlik güçlerinin anlayışını beklediklerini ifade etti. KESK Genel Başkanı Özgen, polis müdahalesinin yasalara aykırı olacağını savundu.

CHP’Lİ VEKİLLER TEPKİLİ

Bu arada, KESK’in eylemi devam ederken CHP Milletvekilileri Rıza Türmen, Süleyman Çelebi ve Musa Çam TBMM’de basın toplantısı düzenledi.

Türmen, “Temel hak ve özgürlüklerin kullanılmasını zor kullanarak engelleyen, muhalefeti Komisyona sokmayan, sadece iktidar milletvekillerinin oylarıyla yasa teklifinin kabul edildiği bir rejimin adı demokrasi olamaz” diye konuştu.

Türmen, 'Bildirim yapılmamış olsa bile toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı engellenemez. Bu konuda AİHM kararı var' görüşünü savundu.

Süleyman Çelebi ise 'Emniyet, seyahat şirketlerini tek tek arayarak, 'giderseniz sizi terör örgütü kapsamına alırız' demiştir. Cop, gaz, tazyikli su kullanılarak hak arama özgürlüğü ihlal edilmektedir. AKP'nin faşizan anlayışı doğru değil' dedi.

KAR ALTINDA SABAHLADILAR

Soğuk ve kar yağışına rağmen dün geceyi sokakta geçiren KESK üyelerine, CHP'li milletvekilleri destek verdi.

Meclis’te zorunlu eğitim yasa teklifinin görüşüldüğü saatlerde, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin ve bazı CHP milletvekilleri Kızılay'a gitti. Eylemcilere seslenen Gürsel Tekin, "Mücadeleye devam" dedi.

Ateş yakıp, halay çekerek ısınmaya çalışan eylemcilere CHP'li milletvekilleri de eşlik etti.

Tandoğan Meydanı’nda dün toplanan gruba polis müdahale etmiş eylemcilerin Kızılay'da toplanan grupla bir araya gelmesi basınçlı su ve göz yaşartıcı gaz kullanılarak engellenmişti.

KESK ANTALYA’DA OTURMA EYLEMİ YAPTI

ANTALYA’da Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) bağlı sendikalar, Ankara’da 12 yıl kesintili eğitim sistemi yasa tasarısını protesto gösterilerine polisin müdahalesini protesto için oturma eylemi yaptı.

Çoğunluğunu Eğitim-Sen üyesi öğretmenlerin oluşturduğu protestocular, saat 11.00 sularında araç trafiğine kapalı Kazım Özalp Caddesi başında toplanmaya başladı. Toplanma yerinde Çevik Kuvvet ekipleri panzerlerle önlem aldı. Yaklaşık 700 kişinin katıldığı eylemde kamu çalışanları, pankart ve dövizler açarak yürüyüşe geçti. Yürüyüş, kentin en işlek noktalarından Kale Kapası’nda sona erdi.

Burada gerçekleştirilen oturma eylemi sırasında açıklama yapan KESK Antalya Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Nurettin Sönmez, AK Parti’yi tüm Türkiye’de olağanüstü hal ilan etmekle suçladı. KESK’in eylemlerini demokratik ve meşru biçimde gerçekleştirmek istemesine Ankara’da hukuk dışı yöntemlerle engel olunduğunu ve engellemenin basın açıklamasının yapıldığı saatlerde devam ettiğini kaydeden Sönmez, şunları kaydetti:

"İçişleri Bakanlığı’nın yayımladığı genelgeyle iller adeta polis ablukasına alınmıştır. Ankara’da 85 arkadaşımız baskıyla, zorla gözaltına alındı. Antalya, İzmir, Aydın, Balıkesir, Manisa, Kocaeli, Bursa, Malatya, Batman, Şanlıurfa, Konya, Hatay, Zonguldak, Tokat illerinden arkadaşlarımızın çıkışları engellendi. AKP’nin büyük baskı ve gözaltı düzenine karşı, onurlu ve kararlı duruşumuzdan bir an olsun vazgeçmeyeceğiz."

Konuşmaların ardından Antalya’da eyleme katılan kamu çalışanları Ankara’da kitlesel basın açıklaması yapılıncaya kadar Kale Kapısı’nda oturma eylemine geçti. Halaylar ve birlikte söylenen türkülerle devam eden oturma eyleminin Ankara’da polis engellemesi sona erene dek süreceği belirtildi.

HAKKARİDE 4+4+4 PROTESTOSU

HAKKARİ’de Eğitim-Sen üyeleri, 4+4+4 eğitim sistemini düzenledikleri yürüyüşle protesto etti.

Yürüyüşe KESK Hakkari Dönem Sözcüsü Metin Demirel, Eğitim-Sen Hakkari Şube Başkanı Şerif Ateş ve yaklaşık 30 kişi katıldı. Bulvar Caddesi’nde toplanan grup geniş güvenlik önlemleri altında "Direne direne kazanacağız", "Hak hukuk adalet bu ne rezalet" sloganlarıyla belediye binası önüne kadar yürüdü. Belediye binası önünde toplanan grup adına basın açıklamasını Eğitim-Sen Hakkari Şube Başkanı Şerif Ateş okudu.

"TİCARİLEŞTİRME VE DİNSELLEŞTİRME"

Ateş, eğitim sisteminin ihtiyaçlarından çok, iktidar partisinin siyasal-ideolojik hedeflerine uygun olarak gündeme gelen ve zorunlu eğitimi 4+4+4 şeklinde kademelendiren kanun teklifinin yasalaşması sürecinde son aşamaya gelindiğini belirterek şöyle konuştu:

Aynı süreçte 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikalarında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’ da hükümetin siyasal çıkarları dahilinde, emekçilerin hiçbir hakkının göz önüne alınmadığı bir şekilde hayata geçirilmeye çalışılmaktadır. Toplu sözleşmesiz, grev hakkının olmadığı bir tasarı biz emekçilerin daha çok sömürülmesine yasal dayanak sağlamaktadır. Yasa teklifi Meclis Genel Kurulu’na gelene kadar yaşanan bütün gelişmeler, düzenlemenin eğitim süresini uzatmaktan çok, eğitimde yaşanan ticarileştirme ve dinselleştirme uygulamalarının önünü tamamen açmaya yönelik olduğunu göstermiştir. Bu temel gerçek bugün, düne göre çok daha belirgin bir şekilde ortaya çıkmış durumdadır"dedi. Yapılan basın açıklamasının ardından Eğitim-Sen’li grup, sessiz bir şekilde olaysız dağıldı.

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 19:14

İLGİLİ HABERLER