Gündem
  • 7.10.2005 05:15

GASPÇILAR TEKER TEKER TAHLİYE EDİLİYOR!..

Mahkemelerin suç tarihine göre uyguladığı her iki TCK da sanıkların cezalarını büyük ölçüde azaltıyor. Yeni TCK’daki düzenleme sayesinde, vatandaşlara zarar vermeden gasp yapanlar teker teker tahliye ediliyor.

TÜRKİYE’de mahkemelerde suç tarihi ve lehte hükümler dikkate alınarak uygulanan her iki Türk ceza Kanunu (TCK) da suçlulara yarıyor. Cezaları kısaltan maddelerin başında ise ‘gasp’ geliyor. Yeni TCK, öldürmeyen ve yaralamayan gaspçılara erken tahliye yolunu açıyor. Adalet Bakanlığı verilerine göre yeni TCK yürürlüğe girmeden önce cezaevlerinde gasptan yatan 2 bin 104 kişi vardı. Şimdi hepsi teker teker tahliye oluyor.

DEĞER İNDİRİMİ

Yeni TCK gaspçıların cezasında 4-10 yıl indirim getirdi. Gasp edilen malın değerinin fahişliği (yüksekliği) eskiden sadece ceza artırım nedeni oluyordu. Şimdi, gasp edilen malın değeri dikkate alınarak, cezada ayrıca indirim yapılıyor. Böylece, öldürme ve yaralamaya karışmayan ancak zorla çanta, cep telefonu alan gaspçılar erken tahliye ediliyor. Sadece, öldüren gaspçılar ömür boyu hapse mahkum edilecekler.

YÜZDE ELLİ İNDİ

Eski TCK ‘gasp-yağma’ suçuna 10 yıldan 20 yıla kadar ağır hapsi öngörüyordu. Yeni TCK ile bu ceza yüzde elli indirildi. Eski TCK’da ‘silahlı gaspın’ cezası 15 yıldan 20 yıla kadar ağır hapisti. Yeni TCK da ‘silahlı gasp’ için 10 yıldan 15 yıla kadar hapis veriliyor. Son olarak Samsun’da gasp suçundan eski TCK’ya göre 12.5 yıl alan Erkan Şenel, yattığı 10 ay dikkate alınarak, yeni TCK hükümleri ışığında tahliye edildi. Çünkü silah dayayıp gasp ettiği cep telefonunun değeri yüksek değildi.

Geçtiğimiz mayıs ayında İstanbul’da Maslak tüneli girişinde önündeki otomobili ezip 3 kişinin ölümüne neden olan TIR’ın şoförü Şükrü Dinç’e eski TCK’nın 455/2’deki ‘Dikkatsizlik sonucu ölümü sebebiyet’ suçundan 10 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Suç yeni yasanın yürürlüğe girdiği 1 Haziran sonrası işlense, yeni TCK’nın 85’inci maddesine göre 15 yıla kadar hapisle yargılama yapılacaktı.

Esenyurt’ta kaçırıp bir depoda tuttukları 4 işadamından Eyüp Marangoz ve Mesut Yaşar ile suç ortakları Kemal Bartık’ı, 3 Ocak 2000 tarihinde öldürmekten hüküm giyen Derya Sudun, kardeşi Cumhur Sudun ile adamları Sebahattin Çelik, Sezer Karakaçan, Murat Börekçi ve Metin Yılmaz, 2,5 yıl aradan sonra Bakırköy 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde tekrar hakim karşısına çıktı. 4 esnafın yaklaşık 7,5 milyar lirasını gasptan yargılanan sanık Derya Sudun, Haluk Şimşek’i gasptan 22 yıl, Hikmet Toptaş’ı gasptan 22 yıl, Eyüp Marangoz’u gasptan 6 yıl 8 ay, Mesut Yaşar’ı gasptan 6 yıl 8 ay olmak üzere toplam 57 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. Derya Sudun’un cezası yeni TCK uyarınca paranın miktarı göz önüne alındığı için, toplam 32 yıl indirildi. Cinayet suçlamasından hüküm giymeyen Derya Sudun, ceza infaz yasasına göre 25 yıllık cezası 10 yıl 4 aya düştüğü ve hapiste kaldığı 5 yıl göz önüne alındığında 5 yıl sonra hapisten çıkacak.

Trabzon’da otomobil benzerliği yüzünden yanlışlıkla Prof. Dr. Saadettin Güner ile 3 yaşındaki oğlu Selçukhan’ı öldüren, bu olaydan bir gece sonra da aynı yerde yine otomobilinin içinde gerçek hedefleri olan hasımları Engin Bayramoğlu’nu kurşuna dizen İsmet Meral ve yeğeni Burak Reis hákim önüne çıktı. Trabzon Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dünkü duruşmada 2 sanık hakkında, 3 kişiyi öldürmek suçlarından 2’şer kez ömür boyu, 2 kişiyi kasten öldürmeye teşebbüs suçlarından ise 48’er yıl hapis cezası istendi. Duruşma, sanıkların son savunmalarını hazırlamaları için
ertelendi.

Yeni TCK ile ‘kapkaç’ ise ‘nitelikli hırsızlık’ sayılarak ilk kez ceza kanununa girdi. Bir kişinin elinde veya üstünde taşıdığı eşyayı, ‘Cebir ve şiddet kullanmadan’ çekip almak olarak tanımlanan kapkaça, 3 yıldan 7 yıla kadar ceza verilecek. Cebir ve şiddet kullanılan durumlarda örneğin çantasını vermek istemeyen mağdurun yerlerde sürüklenip, yaralandığı durumlarda, kamuoyunda ‘gasp’ olarak bilinen (Gasp-yağma) maddesine göre 6 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası verilecek. Suç işlenirken bıçak ve tabanca gibi silah kullanılırsa ya da kendini savunamayacak yaşlı veya çocuğa karşı işlenirse bu kez cezası 10-15 yıl olacak. Ciddi yaralanma olursa yaralamanın ağırlığına göre bunların dışında 30 yıla kadar hapis cezası uygulanacak. Kapkaç sonunda ölüm olursa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası (ömür boyu hapis) verilecek.

/Hürriyet

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:57

İLGİLİ HABERLER