Gündem
  • 1.6.2006 18:21

GAZETECİLERDEN ORHAN PAMUK'A SOYKIRIM BOMBARDIMANI

AGŞİN KİŞİYEV
MOSKOVA - Osmanlı devletinin Ermeniler'e soykırım yaptığını iddia ederek Türk kamuoyunun tepkisini çeken yazar Orhan Pamuk, "İstanbul, Hatıralar ve Şehir" adlı kitabının imza gününe katılmak üzere Moskova'ya geldi. Pamuk burada, yerli ve yabancı basın mensupları tarafından sözde soykırım iddialarıyla ilgili soru yağmuruna tutuldu.
Rusya'nın RIAN Haber Ajansı'nda düzenlediği basın toplantısında, Rusça basılan "İstanbul, Hatıralar ve Şehir" isimli kitabını anlatan Pamuk, kendisine sorulan sözde Ermeni soykırımıyla ilgili soruları yanıtlamakta zorlandı. Kendisinin sözde Ermeni soykırımını kabul etmekle tüm Ermeni halkının sevgisini kazandığını hatırlatan bir Ermeni gazetecinin, "Soykırımla ilgili olarak söylediklerinizin hala arkasında mısınız? Türk halkının temsilcisi sıfatıyla Ermenistan'a gidip soykırım için kendi halkınız adına özür dilemeyi düşünüyor musunuz?" sorusuna Pamuk, "Bu çok politik bir soru. Ermeni soykırımı konusunda daha önce söylediklerimi tekrarlamak istemiyorum. Bu konu Türkiye'nin bir iç sorunudur. Bu konuya uluslararası politikayı karıştırmamak lazım" şeklinde yanıtladı. Pamuk, Moskova'ya sözde Ermeni soykırımı tartışmaları konusunda açıklama yapmak için gelmediğini de sözlerine ekledi.
Pamuk, İHA muhabirinin, "Edebiyat dünyasında ağırlıklı olarak yazdığınız anı kitaplarıyla gündem oluşturuyorsunuz. Sözde Ermeni soykırımını ya da soykırıma uğramış insanların hayatlarını eserlerinizde ele almak gibi bir planınız var mı?" sorusunu, "Ben bir yazarım. Sadece yazdıklarım hakkında konuşurum. Yazacaklarımı konuşmam" diye cevapladı. Pamuk, Türkiye'deki Ermeni cemaatinin kendisine sözde soykırım iddiaları dolayısıyla teşekkür veya kutlama mesajı iletip iletmedikleri sorusunu ise yanıtsız bıraktı. Konuşması sırasında kendisinin İslam kültüründe yetişmesine rağmen dindar birisi olmadığını da kaydeden Pamuk, yazarlara dinsel, etnik ve diğer nedenlerden dolayı ifade özgürlüğü sınırlaması getirilmesine kesinlikle karşı olduğunu söyledi.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 05:04

İLGİLİ HABERLER