Sağlık
  • 16.10.2007 13:13

GENÇLERİ BEKLEYEN TEHLİKE: SİBER ZORBALIK

Trakya Üniversitesi (TÜ)
      Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tolga Arıcak, "siber zorbalığın" gençleri bekleyen yeni bir tehlike olduğunu belirterek, bu zorbalığın internet ortamında ve cep telefonlarının kullanımında görüldüğünü söyledi.
      Arıcak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, siber zorbalığın, internet üzerinden bilgisayar, cep telefonu, çağrı cihazı gibi elektronik iletişim araçlarını kullanarak karşısındakine zarar vermek amacıyla yapıldığını belirtti.
      Arıcak, siber zorbalığın, gerçek hayatta akran tacizinin elektronik şekli olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
      "Siber zorbalık, diğer kişilere zarar vermek amacıyla, bir birey ya da grup tarafından, elektronik posta, cep telefonu, çağrı cihazı, kısa mesaj servisi, karalayıcı web siteleri ve karalayıcı online kişisel oylama siteleri gibi bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanımını içeren; kasten, tekrarlayıcı bir şekilde ve düşmanca davranışları destekleyen davranışlardır. Siber zorbalık, akran tacizinin elektronik bir formudur. Öyle ki bu davranış formları hızla yaygınlaşan bir biçimde okulun sınırlarını aşmış, çocukların evdeki odalarına kadar girmiştir." Siber zorbalık kavramıyla Türkiye ve birçok Avrupa ülkesinin yeni karşılaştığını anlatan Arıcak, şunları söyledi:
      "Türkiye ve hatta pek çok Avrupa ülkesi için yeni bir konu olan siber zorbalık, özellikle son beş yıldır ABD ve Kanada’da eğitim bilimciler ve psikologlar başta olmak üzere diğer uzmanlar tarafından araştırılan ve tartışılan bir konudur. Sorun, kıtasal ya da bölgesel değil küresel önem kazanan bir sorundur. İşin içinde dünyayı bir odaya sıkıştıran internetin olduğu düşünülürse sorunun ciddiyeti daha iyi anlaşılacaktır.
      Yakın bir gelecekte eğitim sistemleri içinde siber zorbalığın, yüz yüze yaşanan zorbalıktan daha çok tartışılacak bir konu olduğunu söylemek abartılı olmayacaktır."
     
     ACİL ÖNLEM GEREKLİ..
      Tolga Arıcak, siber zorbalığın sanal olsa da etkilerinin gerçekçi olacağı göz önüne alınarak, tedbirlerin alınması gerektiğini belirtti.
      Arıcak, alınacak tedbirleri şu şekilde sıraladı:
      "Türkiye’deki uzmanların da bir an önce konuyla ilgili ön çalışmaları tamamlamaları ve müdahale için eğitim programların geliştirilmesi oldukça önemlidir. Müdahale çalışmaları, muhtemelen okulda yaşanan zorbalıkta olduğu gibi eğitimci ve psikolog grubuyla sınırlı olmayacaktır. Siber zorbalıkla ilgili çalışmalar, eğitim teknologlarını ve bilgisayar yazılımcılarını da aktif olarak bu çalışmaların içine dahil edecektir. Sonuç olarak, siber zorbalık, çok yönlü bir problemdir ve bu problemin disiplinler arası bir anlayışla ele alınmasını zorunlu kılmaktadır." Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 16:01

İLGİLİ HABERLER