Gündem
  • 11.3.2008 14:51

GENELKURMAY'DA KÖSTEBEK AVI

Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun, son günlerde ortaya çıkan ve bazı komutanlara ait olduğu iddia edilen ses kayıtları konusunda konuyu her yönüyle incelediklerini söyledi.

Saygun, Tuğgeneral Münir Erten’den sonra Tümamiral Kadir Sağdıç’a ait olduğu iddia edilen konuşma kayıtlarının video paylaşım sitesi YouTube’da yer alması konusunda daha titiz olunması gerektiğini söyledi ve "her tür inceleme yapılıyor" dedi.

Saygun, "Teröristler nasıl haberleşiyor sanıyorsunuz? Telefon edecek değiller. Öcalan yakalandığında ’Avrupa başkentlerinde ne yapalım’ diye düşünmeye başladılar. Sonuçta internetle haberleşmeye başladılar" diye konuştu. Bilgi çağının iyi bir şey olduğunu, ancak böyle sıkıntıların da yaşandığını vurgulayan Saygun şunları ekledi: "Ses mühendisleri var. Bir sesi sizin sesiniz gibi kullanabiliyorlar. Maillerinizin sonuna ekleyerek gönderebiliyorlar."

Gizli çekim ve dinlemeye karşı ‘anti casus’lar

Gizli olarak kaydedilmiş ses ve görüntülerin son günlerde peş peşe internet ortamında yayınlanması, ‘anti casus’ sistemleri satışlarında patlama yaşanmasına neden oldu. Sistem, ‘böcek’ dinleme cihazlarını ve gizli kamera kayıtlarını engelliyor.

BİR ANTENLE 200 METREDEN ODA DİNLERSİN

YouTube’ta son günlerde art arda yayınlanan ses kayıtları gündeme damgasını vururken, Hürriyet Gazetesi'nden Soner Gürel'in görüştüğü Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi eski Başkanı Bülent Orakoğlu, "Artık herkes konuşmasına dikkat etmeli. Bu bir psikolojik harekat. Kurumlararası çatışma başlatılmak isteniyor" uyarısı yaptı.

Youtube’ta yayımlanan kayıtlar ile ilgili olarak Genelkurmay Başkanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nce ayrı ayrı inceleme yapılıyor. Söz konusu kayıtların kimler tarafından kaydedilip internet adresine konulduğuna yönelik yapılan bu araştırmanın sonuçları beklenirken, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi eski Başkanı Bülent Orakoğlu Hürriyet’in sorularını yanıtladı.

Eski istihbaratçı Orakoğlu, Youtube’de yayımlanan ses kayıtlarının kurumlararası çatışma yaratmak isteyen kişi, kurum ya da yabancı servislerin, “psikolojik harekat başlattığını” belirterek şöyle konuştu :

"Dört duvar arasında dahi olsa bu konuşmaların kaydedilebilmesi gösteriyor ki, Türkiye’de herkes konuşmasına dikkat edecek. Huzursuzluk yaratmak isteyen bazı yabancı servislerin içerideki uzantıları bu kayıtları gerçekleştirmiş olabilir.

İKİ KİŞİNİN KONUŞTUĞU ARTIK SIR DEĞİL

Bence yayımlanan ses kayıtları arasındakilerin en önemlisi GES Komutanı’na ait olanlardı. Bu işlerin başında olan bir kişinin bile konuşması kaydedilebiliyor. Türkiye’yi idare edenler 2 kişi arasında konuşulanların bile sır olarak kalmadığını bilmesi ve ona göre önlem alması gerekiyor.

Anlatmak istediğim kurumlararası çatışma başlatılıyor. Şimdi bazı konuşmalar verilerek sadece siyasetle askerler arasında değil başka kurumlararasında da gerginlik yaratmaya dönük kayıtlar olabilir bunlar.

DİNLEMEK İÇİN AYNI ODADA OLMAYA BİLE GEREK YOK

Teknoloji o kadar gelişti ki çok çeşitli dinleme imkanı var. Eline bir anten alıp 100 metre 200 metre ileriden bir apartman dairesinde bir oda da neler konuşuluyor net bir şekilde dinleme kaydetme imkanı var. Önemli makamlarda görev yapan kişiler fazla konuşmayacak. Bildiği kendisinde kalacak.

ABD’de artık özel şirket yöneticileri bile güvenlik bir ortamda olmalarına rağmen konuşmalarını çok dikkatli yapıyor. Şünkü ekonomik bilgilerin rakip şirketlerce ele geçirilmemesi gerekiyor. Şirketlerde bile özen gösterilirken devletin çok önemli makamlarında görev yapan kişilerin de aynı özeni daha fazla göstermesi gerekiyor. Psikilojik savaşa ve harekata karşı kendi önlemlerini geliştirmelidir”

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 13:06

İLGİLİ HABERLER