Sağlık
  • 31.3.2006 12:43

'GENETİK'TE DÜNYADA BİR İLK GERÇEKLEŞTİRİLDİ

AYHAN TÜRKEZ
ERZURUM - Erzurum'da genetik bozukluk sebebiyle biri ölü, 3 çocuğu da özürlü olarak doğan Kızılkaya çifti, sağlıklı bir bebek dünyaya getirebilmek için tam 16 yıl boyunca büyük bir mücadele verdi.
Kızılkaya çifti, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Aziziye Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Servisi'nde gerçekleştirilen ve dünyada ilk olarak Erzurum'da uygulanan bir yöntemle sağlıklı bir kız çocuğuna kavuştu.
16 yıllık evli olan Zümrüt (40) ve Leyla Kızılkaya (38) çifti, 1990 yılında dünyaya gelen ilk 3 çocuklarında 2 yaşından sonra fiziksel gelişim durunca, hastanelerin yolunu tuttu. Daha sonra doğan ve biri hayatını kaybeden çocukları da sakat olarak dünyaya gelen Kızılkaya çifti, sağlıklı bir çocuğa sahip olmak için yaklaşık 2 yıl önce Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Yakup Kumtepe'ye başvurdu. Yapılan analiz ve testlerin ardından çiftin alınan kan örneklerinde genetik bir rahatsızlık tespit edildi.
Alınan testler üzerinde yapılan incelemeler sonunda çocuklardaki genetik bozukluğun, tıpta çok nadir olarak görülen "Muko Polisakkori Dosiz Type-6" hastalığı olduğunu belirten Doç. Dr. Kumtepe, yumurta ve sperm örnekleri üzerinde de uzun süren bir araştırma yaptıklarını anlattı.
Doç. Dr. Kumtepe, embriyo hücresinde yapılan incemelerde, çiftin dünyaya getirdiği çocukların bir süre sonra bu duruma gelmelerine yol açan genetik bozukluğu tespit ettiklerini kaydetti. Daha sonra hormon takviyesiyle yumurta sayısını artırıp elde edilen embriyolar arasından genetik bozukluğu olanları ayıklayıp sağlıklı olanlarla değiştirdiklerini anlatan Doç. Dr. Kumtepe, "Genetik bozukluğu ve sağlıklı embriyoyu bulduk, ancak ilk denememiz başarılı olmadı. İkinci denememizde hasta gebe kaldı" dedi.
Dünyada ilk defa Erzurum'da uyguladıkları bu yöntemle çiftin yaklaşık 3 hafta önce sağlıklı bir kız çocuğunun dünyaya geldiğini hatırlatan Doç. Dr. Kumtepe, hastalıkla ilgili kendilerinin yaptığı uygulamaya dünyanın başka bir yerinde rastlanmadığını bunun dünyada bir ilk olduğunu vurguladı.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 09:41

İLGİLİ HABERLER