Sağlık
  • 30.6.2009 04:50

GERDEK GECESİ KABUSU!.. İŞTE EN MERAK EDİLEN CİNSEL SORULAR

Ben vajinama mastürbasyon yaparken, yanlışlıkla parmağımı soktum. Ama kan gelmedi, Sizce kızlık zarım yırtılmış olabilir mi?


Kızlık zarı vajinanın girişinden birkaç santim içerde, ortası delik, soğan zarı inceliğinde bir zardır. Vajinaya bu zarın ortasındaki delikten daha büyük herhangi bir şey, birkaç santim girdiğinde, bu zar kenarlara çekilir, yani bozulur. Vajinaya girenin, penis, parmak, tampon ya da başka bir cisim olması durumu değiştirmez. Kızlık zarı vajina duvarlarına doğru çekilirken, üzerindeki kılcal damarlar çatlar ve bir kaç damla kan gelir. Bazı kızlık zarları esnektir, kılcal damar çatlaması olmaksızın kenarlara çekilebilir ve kanamazlar. Kanama genellikle vajinaya ilk giriş sırasında olur, ilk girişi izleyen hafta içindeki girişlerde de taze yara nedeniyle ufak kanamalar olablir.


Ben 36 yaşındayım, erken boşalma sorunum var. On üç senelik evliyim. Teşekkürler.


Erken boşalma; istemsiz ya da denetimsiz boşalmadır. Öncelikle her erkeğin bazen erken boşalabileceğini unutmayın. Erken boşaldığınızda her şeyi yitirdiğinizi düşünmeyin, önemli olan partnerinizle birlikte olmaktır. Partnerinize karşı daima sağlıklı ve uyumlu düşünceler besleyin. Cinsel ilişkide kendinizi kanıtlamak zorunda hissetmeyin. Erken boşalmada, ilişkide bulunduğunuz kişi de büyük önem taşır. Özellikle kendinizi küçük düşüreceğinizi düşündüğünüz durumlarda veya iyi per¬formans göstermeniz gerektiğini hissettiğiniz anlarda erken boşalma daha fazla olacaktır. Orgazma odaklanmadan, ilişki¬ye odaklanılan ve daha duygusal içerikte olan ilişkilerde, sorun daha azalacaktır. Erken boşalma, cinsel bilgi ve deneyim eksikliği, aşırı haz ve heyecan nedeniyle de olabilir. Hastalık ya da bir kusur değildir.


PROSTAT KANSERİ


Merhaba, prostat kanserinin bulguları nelerdir? Benim prostatımın büyüdüğünü düşünüyorum. Prostat ameliyatından sonra kısır kalma riski var mı?


Prostat kanserinin kendine özgü bir bulgusu yoktur. Bu hastalık aslında oldukça yavaş ilerleyen bir kanserdir ancak burada şu soru akla gelebilir: Neden bu kadar çok insan bu kanserden ölüyor Gerçekten de söylenildiği gibi erkek kanser ölümleri arasında ikinci sırada izlenmesi ancak yavaş ilerleyen bir kanser olduğunun söylenmesi bir çelişki gibi gelebilir. Bunun başlıca nedeni prostat kanserinin kendine has, kanser düşündürecek, hastayı hemen hekimine yöneltecek bir bulgusunun veya belirtisinin olmamasıdır. Bu yüzdendir ki hekime başvuran hastaların % 30'unda kanser prostat dışına yayılmıştır. Bulguların büyük çoğunluğu dikkat edilirse prostatın iyi huylu büyümesinin belirtileri ile aynıdır. Prostat kanserinde erken tanı çok önemli, bu nedenle 50 yaşından sonra yılda bir kez prostat muayenesi olmak gerekir.


SERTLEŞMEYLE İLGİLİ SORUNLAR


Ben 24 yaşındayım. İki-üç aydır yeni bir kız arkadaşım var. Önceki ilişkilerimde sertleşme sorunum yoktu. Son arkadaşımla ilişkiye girmek istiyorum, ama sertleşme olmuyor. Bunun nedeni nedir acaba?


Daha önceki ilişkilerinizde normal bir sertleşme var. O zaman endişe edecek bir sorun yok demektir. Önceden sorun olmaması sizde organik bir problem olmadığını gösterir. Bazen erkekler yeni bir kadınla ile ilk ilişkilerde çoğu zaman da performans ile ilgili kaygılar nedeniyle strese girebilir ve sertleşme sağlayamayabilir. Bu tip bir kaygıya girmeyerek, olaydan haz duymaya çalışın.



TEKRAR RİSKİ DÜŞÜK


Ben 36 yaşında bir kadınım. Yıllık jinekolojik muayenem sırasında smear alındı. Test sonucu CIN olarak çıktı. Doktorum yakma işlemi yaptı. Bu hastalığın tekrarlama olasılığı var mı?


HPV (Human Papilloma Virüsü)' nin rahim ağzında yaptığı değişikliklerin en hafifi CIN I olarak adlandırılır. Bu hastalık çoğu kez kadın ve erkekte bir arada bulunur. Bu nedenle tedavi olsanız bile en azından bir süre prezervatif ile ilişkiye girmenizi öneririm. CIN I vakalarının büyük çoğunluğu (%65-70 oranında) kendiliğinden geriler. Size tedavi de uygulanmış. Bir sene içinde HPV ile yeniden karşılaşmazsanız hastalığın tekrarlama riski çok düşüktür.


UZUN SÜRELİ KANAMA


Bir hafta önce evlendim. İlk ilişkiye girdiğimde kanama oldu. Hala az da olsa devam ediyor. Bu normal mi?


Kadınlar ilk ilişkiye girdiklerinde çoğunlukla az miktarda kanama olur, bazen hiç olmayabilir. İlk cinsel ilişkide kanamanın olmaması, toplumumuzda ve diğer bazı toplumlarda kadının bakire olmadığının bir kanıtı olarak kabul edilmektedir. Bu yanlıştır, zira her kadının kızlık zarı yapısı birbirinden farklıdır. Kızlık zarı bazı kadınlarda o kadar esnektir ki, penis içeriye girdiğinde özellikle de hazne giriş bölgesi yeterince ıslanmış ve kayganlaşmamışsa kızlık zarı yırtılmadan kalır. Bazı kadınlarda da kızlık zarının damarlanması zayıf olduğundan zar yırtılmasına rağmen kanama gerçekleşmeyebilir. Normalde kızlık zarı bozulduğunda, kanama en geç yarım saatte geçer.



GERDEK ÖNCESİ KABUS


Merhaba, ben yeni evlendim, ama gerdeğe giremedim. Penisim hiçbir şekilde sertleşmiyor. Rezil oldum. Ne yapmam gerekiyor? Yardımcı olur musunuz?


İlk cinsel deneyim yaşayan erkekler için ortamın uygunluğu ve ruhsal olarak ilişkiye hazır olup olmama büyük bir öneme sahiptir. Bu açıdan yaşadıklarınızı gözden geçirmenizde, başarısız olma korkusunu içinizden atmanızda, stres yapmadan ve gevşemiş bir halde tekrar denemenizde fayda var. İlk denemelerde sıkça gördüğümüz bu durum için tedavi arayışına girmenize gerek yok, kolayca halledilebilirsiniz. Ancak sorun devam ederse bir cinsel terapiste başvurmaktan çekinmeyin.

(TAKVİM)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:35

İLGİLİ HABERLER