Ekonomi
  • 30.5.2006 10:05

GİMA'DA 'HACKER' ŞOKU: KREDİ KARTLARI KOPYALANDI!..

Türkiye’nin önde gelen zincir marketlerinden Gima hacker’ların (bilgisayar korsanı) saldırısına uğradı. Olayı fark eden Gima yetkilileri ve bankalar harekete geçti. Gima, çözümü yazılım sistemini değiştirmekte bulurken, bankalar da kartları yenilemeye başladı.

BİR süre önce Sabancı-Fransız ortaklığı Carrefoursa bünyesine katılan Gima, bir süredir ’hacker’ adı verilen bilgisayar korsanlarıyla savaşıyor. Gima mağazalarında kullanılan kredi kartlarının kopyalandığının tespit edilmesi, market yetkilileri ve bankaları alarma geçirdi. Market yöneticileri, kopyalama işleminin nasıl gerçekleştiğini tespit etmek üzere çalışmalara başlarken, bankalar da Gima’da kullanılan kartları inceleme altına aldı. Olay çok yönlü olarak soruşturulmaya başlanırken, hiç bir müşterinin mağdur edilmeyeceği mesajı verildi. Ancak bu olay müşteriyi memnun etmek için toplanan CRM (Customer Relationship Management-Müşteri İlişkileri Yönetimi) bilgilerinin ne kadar güvenli saklandığı konusunu gündeme getirdi.

17 MAYIS’TA FARK EDİLDİ: Elde edilen ilk bilgilere göre Gima’da 8 ile 22 Mayıs tarihleri arasında kredi kartını kullanarak alışveriş yapanların, kişisel bilgileri kopyalandı. Bankalar sistemlerinde bazı müşterilerinin alışverişlerinde anormal bir hareket fark edince, bu zincir marketi uyardı. 17 Mayıs’ta farkedilen duruma göre ortada bir kopyalama işlemi vardı. Bu markette kullanılan kartlar, henüz kimliği tespit edilemeyen birileri tarafından kopyalanıyor ve elde edilen müşteri bilgileri başka alışverişlerde kullanılıyordu.

İSRAİL’DEN UZMANLAR GELDİ: Market yetkilileri olayın farkına varılmasıyla duruma el koyarken, müşteri bilgilerinin hacker’lar tarafından nasıl ele geçirildiğini bulabilmek için harekete geçti. Bunun için İsrail’den de iki uzman getiren Gima yetkilileri, ilk etapta data transferi yapan aracı firmanın altyapısından şüphelenmekle birlikte olayı çok yönlü olarak inceleme altına aldı. Teknik elemanlardan üst düzey yöneticilere kadar olayın yakın takibe alındığı Gima’da, müşteri mağduriyeti yaratmayacak bir şekilde soruna formül aranmaya başlandı.

YAZILIM DEĞİŞTİRİLDİ: Bankalarla işbirliğine giderek kredi kartı işlemleri yönetim sistemini denetime alan Gima’da bulunan formül ise, güvenlik yazılımının değiştirilmesi. Korsan saldırının gerçekleştiği sistemi tamamen kullanıma kapatan Gima’da, dünden itibaren CarrefourSa’da kullanılan yazılım programı devreye alındı. Tamamen CarrefourSa’ya özgü olan güvenlik sisteminin bundan sonra Gima, ChampionSa ve Endi mağazalarında da kullanılmasına karar verildi.

Gima: Müşterilerimizi zarara uğratmayacağız

Gima yetkilileri, dün Kadıköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı. Yeni kredi kartı yönetim sisteminin tamamen güvenli olduğunu vurgulayan Gima yönetimi, olaydan zarar gören bankaların ilgili dosyaya müdahil olacaklarını açıkladı. Gima yöneticileri, "Bu sahtecilik olayının müşterilerimize vereceği muhtemel zarardan ötürü üzüntü duyuyoruz. Hiç bir müşterimizin bu sahteciliğin muhtemel sonuçlarına katlanmak zorunda kalmayacağını taahhüt ediyoruz" dedi.

Bankaların çözümü kartları yenilemek

GİMA mağazalarında kredi kartları kullanılan bankalar ise, yaşanan sorunun kendilerinden kaynaklanmadığını ancak bankaların sahip oldukları güvenlik alt yapılarının bu tür işlemleri hemen yakaladığı yönünde bilgi verdi. Bu markette kullanılarak kopyalandığından şüphelenilen kartları iptal eden bankalar, müşterilerine yeni kart gördermeye başladı. Bankacıların verdiği bilgiye göre, kredi kartıyla yapılan alışverişlerde, özellikle müşterinin alışkanlıkları dışında ya da yakın saatlerde farklı şehirlerde yapılan alışveriş işlemleri gibi normalin dışında bulunan hareketler güvenlik sistemi tarafından hemen fark ediyor. Genellikle de müşteri cep telefonundan kısa mesaj ile bilgilendirilerek, uyarılıyor. Yapılan alışverişte bir sahtekarlık söz konusu ise o işlem iptal ediliyor. Kopyalandığı farkedilirse o kart işleme kapatılıyor. Böylece korsanların kopyaladıkları kartı, kullanmalarının önüne geçiliyor.

/Nilgün KARATAŞ - HÜRRİYET

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 05:07

İLGİLİ HABERLER