Dünya
  • 27.1.2014 01:00

Gizemli mimar Eugène Viollet-le-Duc

Eugène Viollet-le-Duc'u unutmayan Google, ünlü Fransız mimarı ana sayfasına taşıyarak bütün dünyanın kendisini tekrar hatırlamasını sağladı.
1814 yılında 27 Ocak'da Paris'te doğan Eugène Viollet-le-Duc, 17 Eylül 1879 yılında İsviçre'nin  Lausanne'de öldü.
65 yıllık hayatına sayısız eser kazandıran ünlü mimarın bugün bile unutulmaz gotik mimari eserleri var.


Eugène Viollet-le-Duc kimdir?
Paris'te doğan Duc, özellikle ortaçağ'dan kalma binaları restore etmesiyle tanındı.Eserleri büyük ölçüde onarma ve yenileme yeklinde gerçekleşti.Bu restorasyonlarına hakim bir şiddet ve aykırı Beaux-Arts mimari tarzı özellikle çağdaş mumarlar tarafından alay konusu oldu.
Amerika'daki Özgürlük Heykeli'nin iç mimarı kısmını tasarladı ama yapamadan hayatını kaybetti.
Çocukluğunda ressamlığa merak saran Duc, daha sonra mimarlık eğitimi aldı. Küçük yaşta mimarlık ofislerinde çalışan Duc, bu sayede pratiğini inanılmaz geliştirdi.
Paris'teki ünlü Paris Notre Dame, Viollet-le-Duc tarafından restore edildi. 
Eugène Emmanuel Viollet-le-Duc 27 Ocak 1814 tarihinde Paris'te doğmuş, tarihe adını yazdıran en önemli mimarlardan biridir.

Eugène Emmanuel Viollet-le-Duc mimar, mimari restorasyon uzmanı, araştırmacı, kuramcı, eğitimci ve yazar kişiliği ile 19. yüzyılın en etkin mimarlarından biri olmuştur. Mimar kimliğinin yanı sıra yazdığı çok sayıda kitap ile mimarlığın, Ecole des Beaux-Arts’ın önderliğinde benimsenen neo-Klasik üslubu  yineleyen biçimlenişine karşı, Fransa için ulusal özellikler taşıması nedeniyle ortaçağ mimarlığının mantığıyla biçimlenmesi gerektiğini savunmuştur.

Yaşadığı dönemde bulunduğu çalışmalar sayesinde, Fransa'nın Ortaçağ yapılarını inceleyip restore ederek günümüze kadar ayakta kalmalarını sağlamıştır. Viollet-le-Duc, Gotik mimarlığın strüktürel mantığının ve biçimsel geometrisinin akılcı prensiplerini belirlemeye çalışmıştır.  Çağdaşlarının aksine, Gotik mimarlığı tekrar eden mimari biçimler üretmeyi değil, bu mimari mirasın dehasıyla her çağın ihtiyaç ve teknolojisine göre dönüşebilen; ulusal, akılcı ve modern yapılar yapmayı amaçlamıştır.
Sadece Fransa'da değil İtalya'da yaptığı çalışmalarıyla da bir mimari deha olarak anıldı.Prosper Merimee Romanesk manastırı bunun en güzel örneklerinden birisidir.
Hayalüstü çalışmaları nedeniyle gizemli mimar olarak anılan Viollet-le-Duc, bugün bile hayranlık uyandıran çok sayıda esere imza attı.
 

Duc'un restore ettiği ünlü yerler
Kiliseler St Mary Magdalene Basilica içinde Vézelay
St Martin Clamecy
Notre-Dame Paris
Sainte-Chapelle (altında Paris'te Félix Duban )
St Denis Bazilikası Paris yakınlarındaki
St Louis Poissy'dan
Notre-Dame Semur-en-Auxois
Aziz Nazarius ve St Celsus Bazilikası içinde Carcasonne
Aziz Sernin Basilica de Toulouse
Notre-Dame de Lausanne (İsviçre)
Belediye binaları Saint-Antonin-Noble-Val
Narbonne
Kaleler: Château de Roquetaillade Bordo,
Château de Pierrefonds
Müstahkem şehir Carcassonne
Château de Coucy
Antoing Belçika
Château de Vincennes , Paris

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 08:09

İLGİLİ HABERLER