Bilim
  • 28.9.2010 16:55

GÖKTAŞI DÜNYA'YA VARMASINA SADECE 1 AY KALA FARKEDİLDİ!

"2010 ST3" adı verilen 150 metre çapındaki göktaşının Ekim ayının ortalarında Dünya'nın 6.4 milyon kilometre yakınından geçmesi bekleniyor.
Pan-STARRS adlı sistem kullanılarak 16 Eylül'de keşfedilen ve fotoğraflanan göktaşının Dünya'dan 32 milyon kilometre kadar uzakta olduğu belirtiliyor.
Göktaşının, Dünya için tehlike yaratabilecek gök cisimlerini belirlemek üzere kullanılan Pan-STARRS sisteminin belirlediği ilk potansiyet tehlikeli obje olduğu açıklandı.
Hawaii Üniversitesi'nden Robert Jedicke, "Göktaşının Dünya'ya yakın gelecekte çarpma riski bulunmasa da, onu keşfetmiş olmamız Pan-STARRS'ın potansiyel tehlike içeren göktaşlarını bulmakta başarısını gösteriyor." açıklamasını yaptı.
En büyük göktaşlarının hepsinin kaydının tutulduğunu belirten bilim insanları, bir kilometrenin altında büyüklüğü olan bir çok göktaşınınsa henüz keşfedilemediğini açıklıyorlar.
Bu göktaşları, boyutları küçük olsa da, Dünya'ya çarpmaları durumunda kıtasal büyüklükte yıkıma yol açabilecek güçteler. Böylesi çarpışmaların bir kaç bin yılda bir gerçekleştiği hesaplanıyor.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 03:15

İLGİLİ HABERLER