Gündem
  • 17.7.2009 00:01

GÖKTÜRK KEŞİF GÖZETLEME UYDUSU PROJESİ İMZALANDI

ANKARA - Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Göktürk Keşif Gözetleme Uydusu Projesinin ulusal işbirliği projesi olduğunu belirterek, ''Sivil, askeri amaç fark etmez. Türkiye'nin ve Türkiye dışındaki ulusların her türlü haberleşme, bilgi toplama, coğrafi altyapı, harita ihtiyaçlarını karşılayacak, Hava Kuvvetlerimizin savunma gücüne fevkalade önemli katkı sağlayacak bir projeyi başlatmış bulunuyoruz'' dedi.
Göktürk Keşif Gözetleme Uydusu Projesinin sözleşmesi, Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu, proje ortağı Türk ve İtalyan şirket temsilcileri ve diğer davetlilerin katılımıyla Savunma Sanayi Müsteşarlığında imzalandı.
Ulaştırma Bakanı Yıldırım, düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Göktürk'ün bir uydu tedarik projesi olmadığını belirterek, ''Bu, Türkiye'nin uydu yapma, gerek ulusal, gerekse uluslararası düzeyde işbirliğini geliştirmesine yönelik bir projedir'' diye konuştu. Projede Türkiye'nin ortağının İtalya olduğunu belirten Yıldırım, işbirliğinin Türkiye'de ASELSAN, TAİ ve TÜRKSAT AŞ tarafından destekleneceğini kaydetti.
Projenin ilerleyen aşamalarında alt yüklenicilerin de çalışabileceğini belirten Yıldırım, projeyle işlevleri, yönleri farklı uyduların TAİ tesislerinde birleştirileceğini, uyduların yazılım ve donanımlarının da burada yapılacağını bildirdi.
Göktürk uydusuyla 2015 uydu ve uzay stratejisinin adım adım gerçekleştirileceğine dikkati çeken Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bu projenin asıl amacı, benim burada bulunmamın nedeni bu. Eğer bu bir Hava Kuvvetleri tedarik projesi olsaydı bizim burada olmamız gerekmezdi. Bu ulusal işbirliği projesidir, sivil, askeri amaç fark etmez. Türkiye'nin ve Türkiye dışındaki ulusların her türlü haberleşme, bilgi toplama, coğrafi altyapı, harita ihtiyaçlarını karşılayacak, Hava Kuvvetlerimizin savunma gücüne fevkalade önemli bir katkı sağlayacak bir projeyi başlatmış bulunuyoruz. Ülkemiz için hayırlı uğurlu olsun.''
Bu sayede ilerde İtalya ve Türkiye ortaklığında üretilen ürünlerin farklı ülkelere satılabileceğini söyleyen Yıldırım, ''Tedarikçi olmaktan çıkıyoruz, bunu bir proje imalatına ve entegrasyona dönüştürecek önemli bir adım atmış oluyoruz'' dedi. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de, sözleşmenin imzalanmasıyla Türk Silahlı Kuvvetlerinin modernizasyonu kapsamında tarihi bir aşama kaydedileceğini, Türkiye'nin dünyada sayılı ülkelerin yer aldığı seçkin bir gruba dahil olacağını söyledi.
Göktürk Projesiyle çok önemli bir yatırım olan Uydu Montaj Entegrasyon ve Test Merkezi'nin Türkiye Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş ile TAI'de kurulacağını anlatan Gönül, bu tesiste Göktürk-1 ve Göktürk-2 uydularının test faaliyetlerinin gerçekleştirileceğini bildirdi.
Gönül, TAI ve TÜBİTAK Uzay tarafından sürdürülen Göktürk-2 projesinin ön tasarım aşamasının başarıyla tamamlandığını da kaydetti.
Havacılık alanında F-16 projeleri ila attıkları adımın bir benzerini uzay alanında Göktürk projesi ile başlatmış olacaklarını belirten Gönül, ''Hedefimiz kendi uydumuzu yapmaktır ve Göktürk sözleşmesi bunun ilk adımıdır'' diye konuştu.
Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu da, Göktürk Projesi'nin, tarihteki ilk yerleşik Türk İmparatorluğu'nun adını taşıdığını ve 2005 yılında başlatıldığını belirtti. Babaoğlu, gösterilen çabalar sonucunda bugün projeye yönelik sözleşmenin imzalanıyor olmasından büyük bir memnuniyet duyduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:
''Türk Hava Kuvvetleri, teknoloji ile iç içe yaşamaktadır. Hem simetrik hem asimetrik tehditlerin bulunduğu güvenlik ve harekat ortamındaki gelişmeleri yakından takip etmek, mevcut sistemleri günümüz gelişmelerine göre güncellerken önümüzdeki dönemlerde ihtiyaç duyulacak sistemleri tasarlamak, Hava Kuvvetleri için olmazsa olmaz görevlerdir. Bu görevleri icra ederken Havagücü, sadece 3 boyutu değil, bilgi ve uzay ile beraber 5 boyutu kullanabilmektedir. Beş boyutu etkinlikle kullanarak hareket ortamında başarılı olabilmek için, öncelikle bu boyutlara hükmeden platformlara sahip olmak gerekmektedir.''
Göktürk projesinin, bu anlamda çok önemli olduğunu vurgulayan Babaoğlu, ''Bununla birlikte, Türkiye'nin ilk keşif ve gözetleme uydusu Göktürk ile elde edeceğimiz yüksek çözünürlüklü görüntü, sadece Türk Silahlı Kuvvetleri'nin değil, ihtiyaç duyacak diğer kurum ve kuruluşların ihtiyacını karşılamak adına da kullanılabilecek'' diye konuştu.
Konuşmaların ardından Göktürk Keşif Gözetleme Uydusu Projesi sözleşmesi imzalandı. Plaket sunumunun ardından konuşmacılar fotoğraf çektirdi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:14

İLGİLİ HABERLER